SpiNNaker е най-големият мозък! Компютърът, който мисли

20 г. е отнела концепцията и 10 – построяването му
9 ное 2018 19:30, Нели Христова
60
SpiNNaker е най-големият мозък! Компютърът, който мисли
Снимки: Университетът в Манчестър

За 30 години човек може да научи много, но едва ли ще стане толкова умен, колкото най-мощният суперкомпютър, който беше пуснат в експлоатация на 2 ноември и до момента се справя страхотно с работата си да имитира напълно човешкия мозък.

Spiking Neural Network Architecture (SpiNNaker) е новроморфен компютър, който съдържа в себе си 1 милион ядра и 1200 хил. взаимносвързани платки, които изпълняват ролята на мозъчни нерви.

Неговият дом е Университетът в Манчестър, където той близо седмица "преосмисля начина по който работят съвременните компютри".

На учените им отнема 20 години да създадат концепция за машината и 10, за да я построят, а днес тя е "най-големият мозък" на Земята.

SpiNNaker не просто може да мисли, той сам създава и увеличава броя на невроните си и може да извършва близо 2 млн. действия в секунда. За разлика от обикновените компютри, които изпращат огромно количество информация по стандартната, вече остаряла и претоварена система, суперкомпютърът пренасочва милиарди малки количества информация в хиляди различни посоки едновременно, имитирайки работата на невроните, а именно – предаване на информация посредством електрически и химически сигнали.

Но не си мислете, че SpiNNaker е най-големият мозък, защото има много ядра. Не, той е просто голям по размер, но има още работа по него, за да изпълнява пълните функции на човешкия мозък. Със своите 1 млн. ярда, суперкомпютърът е сравнително малък, дори спрямо мозъка на мишка, която има 100,000,000 неврона, а за да достигне този на хората, са му нужни още 100,000 пъти повече ядра.

Въпреки това, той все пак е доста по-умен, позволявайки на учените да надникнат от близо в процесите, които се случват в човешкия мозък, изпълнявайки редица от симулации в реално време. А след време може би ще се използва в създаването на технологии, които ще помагат на роботите да говорят, да се движат и дори да мислят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
Пурко преди 5 години
До ОСТАППетелът е пръв.
48
1
 
5
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Българският *** още пита кое е първо ,якцето или кокошката,а хората кацнаха на Луната преди 50 години. Ама,на *** и това не му се вярва.Ама,никой не го пита в какво вярва. ..
47
3
 
1
 
! Отговори
ОСТАП преди 5 години
АБЕ ХОРА ! АЗ ПИТАМ КОЕ ПЪРВО -КОКОШКАТА ИЛИ ЯЙЦЕТО, А ВИЕ СТИГНАХТЕ ДО ВИША МАТЕМАТИКА. КАТО Е ТОЛКОВА УМНА МАШИНА ДА ОТГОВОРИ НА НАЙ ПРОСТИЯ ВЪПРОС.И ЩЕ Я КРЪСТИМ "ПУРКО".
46
2
 
3
 
! Отговори
Аз НЕ разбрах преди 5 години
Джитиато ще ми върви ли ся на тои компутер или да не си го взимам ?
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купчина отлачалници събрани тук...
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
43Не съм скиптичем кум твърдението ти, *** се изграждат нови връзки в мозъка, а в това, че памет не била в мозъка на човек. Къде е тогава?
43
4
 
3
 
! Отговори
х преди 5 години
До АнонименПърво - това не е твърдение а факт !на всеки 3-4 дена невронните връзки в мозъка се променят. Това означава че твърдението на еврейската офицялна наука че знанията и личността ни е "записана" в невронната мрежа на мозъка е тотално невярноСпомни си за феномена "дежа ву" - почти всеки човек го е изпитвал - този феномен доказва че понятието време съществува само в нашите представи, в реалния свят време няма а къде се съхраняват знанията ни аз не зная - не е в мозъка със сигурност
42
0
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Тия учени никакви ги няма. Да го хващат тоя компютър да играе на борсата и да вади кинти, тогава ще се разбере колко е аналитичен и умен :)
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16Първо - Твърдението от е... Трудно доказуема и тотално му липсват аргументи. Второ - А къде се "съхраняват" спомените?
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умни, колко да сме умни хайде да видим възраста на Homo sapiens и на *** и тогава да кажем кой е по умен!
39
2
 
3
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 38Не си прав! И животните имат разум, но разликата е там, че нашият разум е по-съвършен от техния, т.е. по-висш! И това е благодарение на много дългата ни еволюция, и многобройните проблеми и предизвикателства, с които сме се сблъсквали. Обаче около нас има видове, които са още по-стари, и понеже ние имаме най-големия мозък сред бозайниците, е наш дълг да се възползваме от това си предимство, и да вземем това, което можем за себе се от нашата майка природа. Да изучим насекомите!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът не е само мозък, има интуиция, чувства, предчувствия, понякога предсказания. Общо взето човекът има разум, това което не се казва. Защото те и животните чувстват и мислят, но разум нямат.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 31 И това отговорът за кокошката и яйцето е измислен не от сценаристът на филма 'Г-н за един ден" , а от самия Тодор Колев!Велик!
36
0
 
3
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 5 години
До к - чували ли сте че хората използват само 10% от мозъка си ? Това разбира се не е вярно , в играта на федербал например , мозъка освен това да мисли на къде ще прати перото , трябва да изчислява и скоростта и положението на перото , положението на всяка част от тялото и да управлява всеки един мускул в него като същевременно обработва информацията от милионите нервни окончания и всичко това подсъзнателно.
35
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Всъщност, май не е и нужно "изкуственият интелект" да достига нивото на човешкия интелект. Могат просто да се направят малки програмки, които да управляват отделните човешки дейности. Например в производството на стоки, в осъществяването на определени услуги...има достатъчно повтарящи се дейности, които могат да се автоматизират. Като цяло на нас хората, рядко ни се налага да употребяваме в ежедневието си и на работното място, особено сложни модели на мисловна дейност.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 32 Муахаахаха...значи щом машина не може да копира даден спорт, значи спортът е по- сложен от шаха? Викаш още не са измисли роботи да играят по-добре от Меси и затова футболът е по-сложна игра от шахмата?Ще се попикая от смях с теб.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 27 Това е число житни зрънца на 64-тото квадратче побиращи е в една влакова композиция обикаляща Земята по Екватора. Смятал съм го в 8-ми клас. И знаеш ли как? взех една кибритена кутийка и я напълних с житени зрънца. Разбрах колко се побират в тази кубатура на кутийката и оттам е лесно..стига да можеш да смяташ добре в 8-ми клас.
32
0
 
4
 
! Отговори
к преди 5 години
До Анонимен"А аз говоря от 2 часа че изкуствения интелект не може да се самоусъвършенства и да надмине интелекта на човека."а пък аз говорех за шахаевреите възлагат надежди на компютрите за да контролират хората в САЩ например планират да заменят държавни служители с компютри - контролът върху хората се осъществява от държавните служители, евреиските банки още нямат собствена полиция и собствени закони ... все още ....ако замениш държавните служители с компютри получаваш тотален контрол
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОСТАПТодор Колев го е отговорил това: "Кокошка отвсякъде може да долети, яйцето не може."
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 29 Разбрах! Не ставаш за уййй, камо ли за разговор.А аз говоря от 2 часа че изкуствения интелект не може да се самоусъвършенства и да надмине интелекта на човека.