За 6 м.: Германски компании инвестирали ?130 млн. у нас

Източно-германски икономически форум се провежда в Бад Зароу
Обновена: 10 ное 2018 17:37 | 10 ное 2018 11:36, Анисия Иванова
51
За 6 м.: Германски компании инвестирали ?130 млн. у нас
Снимка:Reuters

Германски компании са инвестирали 130 млн. евро в България през първите шест месеца на 2018 г. Ако тази тенденция се запази ще отчетем двоен ръст на инвестициите от Германия в нашата страна. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на Източно-германския икономически форум, който се провежда в Бад Зароу.

Това е едно от най-значимите и авторитетни събития в региона, в което участват над 100 от най-големите компании от тази част на страната, а България за първи път е поканена да участва на такова ниво. Видео обръщение към участниците отправи канцлерът Ангела Меркел, а в сесиите участваха министри на федерално и провинциално ниво, съобщиха от Министерството на икономиката.

"България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа с положителен имидж и добри условия за развиване на бизнес. Достатъчно е да отбележим, че за последните десет години в страната ни са инвестирани над 29 млрд. евро, а значителна част от тях са направени от германски компании“, посочи Манолев.

По думите му страната ни може да предложи политическа и икономическа стабилност, едни от най-ниските данъци в Европа и редица насърчителни мерки за стратегически инвеститори. "Всичко това се оценява от чуждестранните компании и интересът към страната ни осезаемо расте“, допълни той.

Зам.-министър Манолев се спря и на някои от най-бързо развиващите се сектори на българската икономика – информационни и комуникационни технологии, автомобилостроене, машиностроене и др. „Оптимистичен сигнал е, че подобни сектори с висока добавена стойност се утвърждават като двигатели на българската икономика“, каза още Александър Манолев и подчерта, че в повечето от тях оперират и германски компании.

Основен акцент в изказването на икономическия заместник-министър бе нуждата от задълбочаване на интеграционните процеси в сферата на икономиката на ниво Европейски съюз. „Днес Европа вече изостава в редица отрасли. За всяка отделна страна от ЕС е много трудно да бъде конкурент на глобалния пазар, но заедно можем да запазим мястото на Съюза на глобален лидер в редица отрасли“, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Q преди 5 години
Това не е нищо
42
0
 
2
 
! Отговори
Penco преди 5 години
От тези полза няма.Дават мизерни заплати,не инвестират в хората.Текучество голямо и много напускащи държавата
41
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Огромната част от тези "инвестиции" са леки ламаринени халета изградени на бивши земеделски земи. Производството е най-вече ръчно, заплатите малки, продуктите - спуснати от вън, инженерите - отчетници. Причината - земята е безобразно евтина за корпорациите, а трудът - много изгоден. Какво печелим от това? Много по-малко отколкото ако не бяхме разбили земеделието си.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаем ги ние тези Германски компании с български собственици..
39
0
 
2
 
! Отговори
неблагодарници! преди 5 години
До германияДа не забравяме 30-те, когато всяка къща имаше моторетка и радиоприемник!
38
0
 
2
 
! Отговори
спомени преди 5 години
До Браво!Най-хубавите години бяха във съюз с германците!!! И до днес си ги спомняме!
37
0
 
4
 
! Отговори
германия преди 5 години
ооо пеца в германия има над 500 000 българи.почти всички работещи българи от съседните държави дойдоха в германия преди 2-3 години.има диаспори от по 1-2 000 човека в радиус на 30 км.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдддааааа.........на фона на 300-те милиарда "помощи" за Гърция, на 200-те милиарда субсидии за Полша, КАК ВИ ИЗГЛЕЖДАТ тези 130 милиона в България!!??? А господа-еуропейци???? А и като си помислиш, че под "инвестиции" у нас разбират строежи на молове, които обират и стотинките на хората или взимането на концесия почти безплатно на нашите суровини, вода, електричество и въглища..................ВИЕ СЕ ПОДИГРАВАТЕ С НАС, еуропейци-робовладелци!!!!! НАДЯВАМ СЕ В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ ДА СЕ СРУТИ еуропк
35
1
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
Много германски инвестиции имаше в бг и бързо си отидоха ;) Тука са много големи данъците към народа.И за това няма потребление .Успешната формула е друга.Бизнеса да плаща и кандидат вишистите да си плащат .
34
1
 
0
 
! Отговори
БСП тв преди 5 години
Глупости
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой немец няма да инвестира преди внимателно да проучи средата. Ефтина работна ръка, която я няма.Ефтини суровини, които ги няма."Ефтина" е ергия.Корупция на всички нива.Големите инвеститори се изнасят. Само НР затваря 1500-1800 работни места.
32
2
 
7
 
! Отговори
Пецата преди 5 години
Още малко от мен- немците имат само паразитиращи инвестиции, създават се с цел изтегляне на вътрешни капитали от държавите членки и създаване на нелоялна конкуренция на вътрешния пазар , метро, кауфланд ,лидл са в картел и съответно определят цените а другите магазини не правят дъмпинг защото ще им се пратят шпицкоманда за проверки, само от метро се изнасят седмично по няколко милиона евро от държавата
31
2
 
3
 
! Отговори
Терминатор 1 преди 5 години
Само братчеда Терминал 2 ще ви спаси
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са само VOSS и Леони, те са последните звезди - факта че не споменавате други, доказва наистина че по всяка вероятност живеете в чужбина и се информирате само от публикациите в медиите - нормално за имигранти. За наша радост, нещата са леко по различни, сега остава само да нагласим управляващита крадлива пасмина (очевидно е че идват избори) и съвсем ще заспят :)
29
1
 
6
 
! Отговори
пецата преди 5 години
300 000 човека живеят и работят в германия , ако бачкат 200хил и ако вземат средно 2000 евро значи вкарват в германия осигуровки за 152 млн евро , а продукта който създават е за приблизително 500 млн евро , кой на кого носи повече печалба
28
10
 
3
 
! Отговори
Ценко. преди 5 години
Браво. ГЕрб привличат инветиции. Реални резултати. Хейтърите ДГД. Намерете си истинска работа, не пишете коментари за 10 лв. на ден. Така винаги ще сте бедни мишки. Само Герб. Победа! Победа!
27
1
 
13
 
! Отговори
Емогрант преди 5 години
Абсолютни глупости според мен....по скоро България е много добър инвеститор в Германия,с човешки ресурси,благодарение на родните ни...политици(кръвопийци,дето смучат сиромашка кръв)
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък нашите магазинери обират стоките на промоция в Кауфланд и беж да ги продават в техните магазини по скъпо!Всеки понеделник е така.Допреди да има Кауфланд свестни капачки за буркани не си намирах.А сега тези дето ги купувам от Кауфланд са български,но нашите търговци нарочно вземаха стоки менте и само такива продаваха!Толкова съм ги клел,че и един промил от клетвите да са ги стигнали никога няма да живнат! Дано да се появи и свестен магазин за техника,че ми омръзна от китайски ***!
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Викам да намалим малко цифрата!Като отвориха кауфланд в нашия квартал и убиха всички малки магазини в района !!Маса народ си стегна куфарите и бегом !!!!!
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавите *** живеят в собствен свят...