За 6 м.: Германски компании инвестирали ?130 млн. у нас

Източно-германски икономически форум се провежда в Бад Зароу
Обновена: 10 ное 2018 17:37 | 10 ное 2018 11:36, Анисия Иванова
51
За 6 м.: Германски компании инвестирали ?130 млн. у нас
Снимка:Reuters

Германски компании са инвестирали 130 млн. евро в България през първите шест месеца на 2018 г. Ако тази тенденция се запази ще отчетем двоен ръст на инвестициите от Германия в нашата страна. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на Източно-германския икономически форум, който се провежда в Бад Зароу.

Това е едно от най-значимите и авторитетни събития в региона, в което участват над 100 от най-големите компании от тази част на страната, а България за първи път е поканена да участва на такова ниво. Видео обръщение към участниците отправи канцлерът Ангела Меркел, а в сесиите участваха министри на федерално и провинциално ниво, съобщиха от Министерството на икономиката.

"България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна Европа с положителен имидж и добри условия за развиване на бизнес. Достатъчно е да отбележим, че за последните десет години в страната ни са инвестирани над 29 млрд. евро, а значителна част от тях са направени от германски компании“, посочи Манолев.

По думите му страната ни може да предложи политическа и икономическа стабилност, едни от най-ниските данъци в Европа и редица насърчителни мерки за стратегически инвеститори. "Всичко това се оценява от чуждестранните компании и интересът към страната ни осезаемо расте“, допълни той.

Зам.-министър Манолев се спря и на някои от най-бързо развиващите се сектори на българската икономика – информационни и комуникационни технологии, автомобилостроене, машиностроене и др. „Оптимистичен сигнал е, че подобни сектори с висока добавена стойност се утвърждават като двигатели на българската икономика“, каза още Александър Манолев и подчерта, че в повечето от тях оперират и германски компании.

Основен акцент в изказването на икономическия заместник-министър бе нуждата от задълбочаване на интеграционните процеси в сферата на икономиката на ниво Европейски съюз. „Днес Европа вече изостава в редица отрасли. За всяка отделна страна от ЕС е много трудно да бъде конкурент на глобалния пазар, но заедно можем да запазим мястото на Съюза на глобален лидер в редица отрасли“, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това фалшива новина ли е? Само питам. Лилето каза да не вярваме на медиите.
2
2
 
26
 
! Отговори
До Боко тиквата преди 5 години
За 6 месеца българите живеещи в чужбина са изпратили около милиард евро на близките си в държавата на тиквата . Така че тези жалки инвестиции са жълти стотинки на фона на парите които ние емигрантите пращаме
1
1
 
21
 
! Отговори
Аз преди 5 години
А колко са изнесли като печалба?