100 години след Първата световна война: Да обединим надежди!

През тези четири години Европа замалко не се самоуби, отбеляза Макрон
Обновена: 11 ное 2018 18:30 | 11 ное 2018 18:00,
42
100 години след Първата световна война: Да обединим надежди!
Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон призова световните лидери да се борят за мира, в словото си на церемонията в Париж по случай стогодишнината от края на Първата световна война, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Да обединим нашите надежди, вместо да противопоставяме страховете си", заяви Макрон пред събралите се пред Триумфалната арка 72 лидери, сред които президентът Румен Радев, президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, шефът на НАТО Йенс Столтенберг и много други.

Още по темата

"На 11 ноември 1918 г. в 11 часа сутринта преди сто години в Париж и в цяла Франция забиха камбаните, възвестяващи за примирието след четири дълги и кръвопролитни години на война", заяви Макрон, цитиран от ТАСС. "Това е било отдавна, но ни се струва, че е било вчера. Следите от тази война никога не трябва да се забравят, нито в Европа, нито в останалия свят", добави френският президент.

"Нека помним и не забравяме, сто години след касапницата, чийто белег е видим и днес върху лицето на света. Нека днешното събиране да не е само за един ден, нека тази церемония да покаже нашата вечна преданост към нашите загинали за мира войници", призова той.

"През тези четири години Европа замалко не се самоуби", отбеляза Макрон, който изтъкна "надеждата, за която цяло едно младо поколение прие да умре, надеждата за един свят, който най-сетне е в мир" и завърши със защита на международните институции, днешна Европа и ООН.

"На нашия континент това се нарича приятелството, което изградиха Германия и Франция. Това се нарича Европейския съюз, един невиждан дотогава в историята свободно сключен съюз, който ни освободи от нашите граждански войни. Това се нарича Организацията на обединените нации. Това е увереността, че най-лошото никога не е сигурно докато има мъже и жени на добра воля", каза Макрон.

Макрон призова колегите си да отхвърлят "капсулирането, насилието и господството".

"Заедно можем да се справим със заплахите на глобалното затопляне и опустошаването на природата ни, с бедността, глада, болестта, неравенствата, невежеството", заяви френският президент.

Той също така разкритикува национализма, на който често се позовава присъстващият сред гостите президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Патриотизмът е пълната противоположност на национализма. Национализмът е предателство на патриотизма", каза Макрон.

"Глобалистът е човек, който иска светът да се оправи, без да се грижи за своята страна. Знаете ли какво съм аз? Аз съм националист", заяви Тръмп през октомври.

Преди речта на Макрон младежи прочетоха спомени и писма от деня на примирието, а след нея Младежкият оркестър на ЕС изпълни "Болеро" на Равел.

По-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп и световни лидери се срещнаха на официален обяд в Елисейския дворец. Френският президент Еманюел Макрон е домакин на събитието. Тръмп пристигна без съпругата си Мелания, която посещава двореца Версай заедно с френската първа дама Бриджит Макрон.

Менюто включваше омари от Бретан и пиле от Брес, както и картофи от френския департамент Сом, напомнящи за едно от най-кръвопролитните сражения през Първата световна война - Битката при река Сома.

Като част от възпоменателните церемонии на брегове във Великобритания бяха нарисувани с пясък портрети на войници, загинали през Първата световна война. С покачването на прилива те бяха отнесени от водата.

Войниците, чиито портрети да бъдат нарисувани, бяха подбрани от британския режисьор Дани Бойл. Много от работилите по проекта артисти и доброволци започнаха работата си, използвайки гребла и шаблони, още рано сутринта, по време на отлива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Vive la France! Никога повече световни войни.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво празнуват ? Лудостта на човечеството. Резултатът от тази война е един - милиони избити безсмислено. Последствията .... следващата война.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След време очаквам Ердоган , Путин и Радев да празнуват 3 март на Шипка. Всички са изкукали . Дори историята звучи абсурдно като гледам съвременните политици.
25
5
 
3
 
! Отговори
бяхме там преди 5 години
Днес бях на Арката и беше страхотно събитие. Имам и спомен :)
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първата световна е нищо в сравнение с втората световна. Освен това французите измамват България в договорите заедно с англичаните и затова губим беломорска тракия и добруджа. Когато ни ги върнат, французите може да разчитат на моя политическа подкрепа. Дотогава имат да ни изплащат репарации и обезщетения за измамата.
23
1
 
9
 
! Отговори
решетникoff преди 5 години
От ПСВ най-губещи сме ние българите и германците ! Та не знам за какво отива да празнува там Льотчика т.н. пРЕЗИДЕНТ , това е национален нихилизъм граничест с национално предателство !
22
4
 
2
 
! Отговори
Nadejdov преди 5 години
Da zema kot ima....emine, erdogan, babish, babishkova, nova kaledonia, junker, may, melania, donald....
21
3
 
13
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Възпоменателната церемония по случай 100г от ПСВ е колкото логична,толкова и озадачаваща.Това е война започнала e и завършила по безумен начин,а главните бенефициенти на безумията са Англия и Франция.но г-жа Мей е отказала да присъства!?Във високопарните слова на Макрон няма и дума за причинителите и подстрекателите,а последствията от войната са довели до нова война и непоправими за десетилетия щети на цяла Европа?!Тази церемония не се ли превръща в евтин спектакъл -прах в очите на публиката?!
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първата световна война се повтаря всеки ден в центъра на София. Хората лазят през окопи и заграждения, газят в кал и кратери от ремонтите на ГЕРБ, ходят с противогази заради отровния въздух.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече не се бият помежду си директно. Отиват в чужбина да се бият. Сирия, Ирак, Афганистан. Никой не коментира тези жертви, колко са и т.н Може да има много военни конфликти и никой да не чува нищо за тях. .
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 101 години при Дойран сме сцепили xaлкитe на сънародниците на Макрон и Мей, които с типичната си смелост нападат заедно България. Вечна слава на генерал Вазов и българският войн!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата ще пази до последно партньора си на карти Валентин Златев. А Макрона много си повярва!
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ продължават да се стремят към това, което виждаме на видеото. Опитват се да настройват цяла Европа срещу Китай, Русия, Сирия, Иран... Война с такива мащаби ще обслужи единствено американските интереси, но ще унищожи Европа.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе днес, каква световна война бе, цяла България ври и кипи, дайте да видим какво става!
14
3
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До 7Вероятно и Санстефанския ще трябва да отменяме... Трън в очите е на повечето умнокрасавци!
13
7
 
17
 
! Отговори
важно преди 5 години
Президета Радев да обяви извънредно положение щото хунтата на Биби е готова да стреля на месо!
12
4
 
5
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До 13Ще е Седмото чудо на Света, ако някога се случи ЕС да има собствена боеспособна армия!!!
11
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Колкото и да не му харесва на Тръмп..Трябва да се създаде Европейска армия! Нещо като Европейско НАТО! Не може Европа.Да я тъпче Американски ботуш Докато свят светува!
10
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция е велика, еврото - стабилно! ЕС ще се реформира и ще поведе света!
9
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция и НАТО убиха надеждите за обединението на България.