Гутериш: Събитията напомнят предвоенните години!

Трябва да се избегне геополитическото развитие от миналия век
Обновена: 12 ное 2018 06:06 | 11 ное 2018 22:49,
27
Гутериш: Събитията напомнят предвоенните години!
Снимка: БТА

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди днес, че трябва да се избегне геополитическо развитие на събитията, подобно на това, довело до Първата световна война и на това през 30-те години на миналия век, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Още по темата

"Много елементи днес ми изглеждат подобни на началото на 20-ти век и на 30-те години на миналия век, което ме кара да се опасявам от невидим развой на събитията", заяви Гутериш на откриването на Форума за мира в Париж, организиран за стогодишнината от края на Първата световна война.

Генералният секретар на ООН даде за пример търговските конфликти, все по-поляризираната политика и провала в борбата с неравенството, изваден на показ от финансовата криза през 2008 година. Той изрази особени опасения от кризата на доверие към Европейския съюз и определи блока, изграден върху пепелищата на Втората световна война, като проект, който е прекалено важен, за да се провали, предаде Асошиейтед прес.

Човечеството все пак е усвоило урока: през 2008 г. икономическата депресия беше избегната благодарение на безпрецедентен арсенал от бюджетни и финансови мерки, което позволи да бъде спасена финансовата система, отбеляза Гутериш, цитиран от ТАСС. Той обаче посочи, че кризата е намалила стабилността на средните класи в развитите страни, което се отразява на резултатите от изборите през последните години, довели на власт популистки и изолационистки сили.

"Реваншът на политиката над макроикономическия рационализъм отразява дестабилизацията на средните класи, блокирането на възможностите за издигане в социалната йерархия, стагнацията на заплатите, нарастването на неравенството и възмущението на народите от предателството на елитите", заяви генералният секретар.

Гутериш призна, че ООН има проблеми, но подчерта, че организацията играе важна роля в предотвратяването на световна война през последните 73 години, отбелязва АП. Той предупреди, че "отслабва духа на компромиса, на който се основават демокрациите и се засилва безразличието към общите правила".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е изразявал презрение към многостранните организации, не присъства на форума.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
"Антонио Гутериш предупреди днес, че трябва да се избегне геополитическо развитие на събитията, подобно на това, довело до Първата световна война и на това през 30-те години на миналия век, предаде Франс прес, цитирана от БТА." - много интересно - когато аз като ползвател на Днес.бг напиша такова твърдение, сайта ме трие ожесточено. А сега "цитират" Гутериш... Да ви имам политиката, Днес.бг
23
1
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
И отново за това са виновни германците и юдеите... Нищо ново. Едните трябва да се разцепят както си бяха защото претенциите им не отговарят на възможностите им а другите не заслужават да имат държава защото освен да тормозят света с проблемите си и лицемерието си че са богоизбрани друго не правят.
22
0
 
7
 
! Отговори
Гергин преди 5 години
Днес.бг, рекламите закриват текствете на статиите Ви, понякога мн големи откъси. От няколко месеца е така - вземете си оправете интерфейса, графичния дизайн или както там се нарича...
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
през 2008 г. икономическата депресия беше избегната благодарение на безпрецедентен арсенал от бюджетни и финансови мерки, което позволи да бъде спасена финансовата система----------------------------------------Глупосто, просто преместиха дълга от корпорациите към държавата с парите от данъците на хората. Отложиха неизбежното. Дълговете са си все още там. И растат.
20
0
 
9
 
! Отговори
Монов преди 5 години
Натрупано е много оръжие, страните производителки непрекъснато сключват договори за нови доставски.И световните лидери ще решават съдбата на света, за съжаление. Ще предизвикват конфликти, подалечко от собствените им страни. Но дали е възможно да се контролира войната? Лесно е да се започне, а след това, никой не може да предвиди какво ще стане. Поскоро ще има революции, на бедните срещу богатити.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гетереш - как добре изпързаляха банкянския бек за оон!
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предвоенна ситуация?! Възможно е *** де сте видели дженджър да воюва?
17
1
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 5 години
Така и не стоплих - а откъде иска ТЯ да прекара тръбите,игнорирайки две все пак православни страни?!
16
10
 
3
 
! Отговори
! преди 5 години
И аз така мисля, затова върви подготовка И в България: завземане на начални позиции преди старта. Много е важно на кого е правителството в подобен момент. Затова БСП се воззеха!Много важно е и в каква посока минават тръбите с газа. Русия не иска газ през Гърция и България! Блокирането на пътя до Кулата е символично предупреждение!
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много са изостанали американците мислят си, че като по времето на пьрвата и втората световна война ще си стоят на континента
14
0
 
9
 
! Отговори
Додо преди 5 години
"Гутериш: Събитията по света напомнят предвоенните години"================А колко е лош Доналд Тръмп казал ли е?
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така казват всички, които са останали и помнят предвоенните години и войната. Вече няколко години го слушам. Мисля, че са прави.И ако почне нова световна война, няма да има къде да хейтите, ако останете живи.Може и да завиждате на умрелите...
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Наивен си и си ***!!Войната ще изпепели точно ЕС и САЩ, както и Русия и Китай.Само гледай.СКОРО!!!П.П. Надяваш се да отървеш кожицата???Няма да ти се получи.Готви чаветата за детско-печено на атом!!!
11
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6Много ти се иска да няма АТОМ но ЩЕ ИМА.Така е дребна душицо, ще изгориш ти и чаветата ти както и цялата ти рода.Мислиш че можеш безнаказано да гласуваш за Боко-тиквата и да мразиш богатите ли???М??Не си познал.Ще горите в Ада всички.
10
9
 
12
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Когато такива като Гутериш биват физически елиминирани ..тогава света ще стане едно по хубаво място и ще настъпи вечен МИР..Докато враговете на Европа и тяхните слуги-Меркел,Гутериш,Туск,Йотингер,Макрон и подобни дишат,мърсят въздуха и нанасят удари по Европейската цивилизация--ВОЙНАТА Е НЕИЗБЕЖНА..ИЛИ НИЕ ИЛИ ТЕ
9
5
 
7
 
! Отговори
Достатъчно заможен преди 5 години
Давам 100 000 $ на този който му отреже главата на тоя плазмодии Гутериш и ми е донесе на тепсия
8
2
 
12
 
! Отговори
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ преди 5 години
ГЕОПОЛИТИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА МИНАЛИЯ ВЕК БЕШЕ ВАКСИНА ЗА ЕВРОПА И ЕВРОПЕЙСКАТА РАСА...НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА ДОНЕСЕ АНТИДОТ СРЕЩУ ЕВРЕЙСКАТА ОТРОВА НА КОЯТО СЛУЖИШ ТИ ЦИОНИСТ ГУТЕРИШ...СЪБИТИЯТА НЕИМОВЕРНО ЩЕ СЕ ПОВТОРЯТ,НО ТОЗИ ПЪТ ЩЕ БЪДАТ ДЕСЕТОКРАТНО ПО МАЩАБНИ,ОГРОМНИ,ЧИСТИ И ЦЕЛЕНАСОЧЕНИ...НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА И ХИТЛЕР ЗА ЕВРОПА Е СЛЕДСТВИЕ..КОГАТО СЕ БОРИШ СРЕЩУ ПРИРОДАТА ТЯ ТИ ОТВРЪЩА,КОГАТО ИСКАШ ДА ЗАЛИЧИШ ЕДНА ВИСША РАСА ,ПРИРОДАТА ТИ ОТВРЪЩА..ХИТЛЕР ЩЕ ВИ СЕ СТОРИ ДЕТСКА ИГРА,,ЗАПОМНИ ГО
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Гутериш: Събитията по света напомнят предвоенните години.Трябва да се избегне геополитическото развитие от миналия век"Оооо, другарю Гутиереш, мърдане НЯМА, войната е НЕИЗБЕЖНА.Отдавна знам това.Човеците са *** И заслужават да страдат!!!
6
2
 
11
 
! Отговори
българина преди 5 години
крайно време е една война в сащ или израел за разнообразие!
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трамплината не ходи на подобни форуми. Май ще скърца още повече отношенията между великите сили. Ще си раздават шамари май