На какво се дължи дълголетието: Гени или начин на живот?

Взаимовръзката между съпрузи - по-голяма, отколкото между роднини
11 ное 2018 09:45, Петя Славова
15
На какво се дължи дълголетието: Гени или начин на живот?
Снимка: pexels.com

На какво се дължи дълголетието се опитват да открият специалисти от биотехнологичната компания "Калико лайф сайънсис" и генеаложката компания "Ансистри".

Експертите установиха, че гените в по-малка степен определят продължителността на живота, отколкото се смяташе досега, съобщава сайтът MedicalXpress. Основни фактори за дълголетието са обкръжаващата среда и начинът на живот, предаде Дарик.
 
Според предишни преценки, дълголетието в 15-30 на сто от случаите се определя от генетични различия, а останалите фактори са начинът на живот, общественото влияние, болестите и инцидентите.
 
Американските специалисти са изследвали родословието на над 400 милиона души. При това са взели под внимание единствено продължителността на живота на даден човек, месторождението му и семейните му връзки.
 
Учените направили статистически анализ на факторите за дълголетието у роднини, родили се през 19-и и началото на 20-и век, и преценили "наследяването" на продължителността на живота у братя, сестри, братовчеди и братовчедки.
 
Оказало се, че взаимовръзката между съпрузи е по-голяма, отколкото между братя и сестри. Това навежда на мисълта, че главна роля играят фактори, свързани с жизнената среда.

 
Подобни фактори могат да са еднаквите условия за живот, когато човек избира водещ сходен начин на живот партньор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
1
 
! Отговори
до 13 преди 5 години
До Щерю и на мързела,виж българите цял живот по гръб и живеят по над 120 г.
11
1
 
7
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Гени. Лелята на маята жена не доживя 10 дена до 98-мия си рожден ден. Като до последния си ден пушеше по кутия цигари на ден.
10
4
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
На злобата - тя държи...
9
6
 
5
 
! Отговори
До Хии преди 5 години
Аз пък съм чувала,че семейните мъже живеят повече от ергените.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И гени и начин на живот според мен.
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гена ти определя границата,а начина на живот дали ще се впишеш в тази граница!
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3, Много е важно стресът и негативните мисли да не те връхлетят..иначе получаваш рак и си заминаваш. Не си ли усещал как от вдигането на адреналина от дадена красива или вълнуваща гледка как негативното у теб изчезва? Това е преичстване на организма. Когато мислиш постоянно негативно ти се съсипваш.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое е помага на хора, да живеят?Храната или водата?
4
2
 
11
 
! Отговори
чукачев преди 5 години
рецептата за дълголети е е една : "самочукане и пакчукане"
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ясно е, че начинът на живот е важен, но не толкоз пушиш или пиеш, а как се чувстваш. Всичко опира до емоциите, а у нас често се чувстваме разочаровани и затова и статистиката ни е такава
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
do 1 Прав си...дядо ми пиеше по 100 грама ракийка на ден кило и половина вино след това домашно обаче без да се пръска...ядеше козе мляко и домашно пилешко и ярешко по 200 грама на ден, козе сиренце, домашни зеленчуци и доживя до 96 години.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без да съм експерт е логично да е комбинация от двете! Да питам ако си роден със синдрома на даун или желебрална парализа, здравословният ти начин на живот до какво дълголетие ще те докара? И обратното е факт също - каквито и гени да имаш, ако прекалено много фактори за дълголетие не са налице, няма да доживееш и 70....Ако някой пак почне да ми дава примери с дядо Петко и др. как пиел и пушил и бил дълголетник....Някои могат и да злоупотребяват с някои неща, но например храненето компенсира...