Надеждно и лесно: Продажба на имот с ексклузивен договор

Имат ли интерес продавачи и агенции от този тип договор?
12 ное 2018 13:45,
29
Надеждно и лесно: Продажба на имот с ексклузивен договор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Търсенето на подходящ имот за закупуване винаги започва с разглеждане на предложенията в интернет. И първата неприятна изненада идва, когато си харесаш апартамент, но той се окаже предложен от няколко различни агенции за недвижими имоти и понякога дори на различна цена. Това означава едно единствено нещо – че собственикът не е сключил ексклузивен договор с нито една от агенциите т.е. не е предоставил изключителни права за продажба на никого. Имат ли интерес агенциите за недвижими имоти да предпочитат да работят имоти с ексклузивен договор? Вижте мнението на трима брокери пред Imoti.net.

Вили Вълчинова - ВИК имоти - Пловдив

Твърдо стоя зад позицията, че ексклузивните договори са много важни за сериозното отношение на всички страни в една сделка. Голяма част от колегите ми биха се съгласили, че е много важно да избереш подходящата фирма и консултант за продажбата на своя имот. На първо място е доверието и после се преминава към договорни отношения, които трябва да се спазват и от двете страни.

Много по-сериозно стои един имот, когато е с договор. По този начин и на колегите от останалите агенции за недвижими имоти, и на клиентите, им става ясно, че намеренията на собствениците са сериозни и, че имотът е безпроблемен, защото е проверен и адекватно презентиран. Ексклузивният договор е и по-голяма гаранция, че ще се случи една безпроблемна сделка. Хаотичното предлагане на пазара на имоти от собственици и рекламирането от различни консултанти с различни параметри на имота, буди у клиента съмнение.

Росен Влаев - Ронева - Варна

При сключването и предлагането на имот с изключителни права ние не сме само брокери - посредници, ние сме представители и доверени лица на собственика на предлагания имот. Нашата цел е да го рекламираме по всички възможни начини, за да намерим купувача. За съжаление забелязваме че някой от колегите, които имат имот с ексклузивен договор се мъчат да си го продадат сами, вероятно за да спечелят двойна комисионна (от продавача и купувача), което е неетично и грубо спрямо техния клиент и неговото доверие.Така вместо да пласират доверения имот бързо и клиента да получи своето удовлетворение, забелязвам, че оферата стои с месеци на пазара.

В заключение бих искал да обобщя преимуществата на Ексклузивния договор:

1. Защитава на 100% правата на продавачите
2. Поддържа се една цена навсякъде
3. Пестят се време, нерви и респективно средства на купувач и продавач
4. Правят се огледи с реални потенциални клиенти, които преди това са били консултирани от консултант.
5. Съкращава се времето от обявяване на имота до реализацията на продажбата.

Анжелина Добрева - РИЪЛНЕТ ОФИС КЛАСИК

Ексклузивният договор за продажба е най-добрият начин продавачът да продаде на най-добра цена!

Уникална и сложна е услугата на брокера, на когото продавачът е доверил изключителните права за продажба на имота му. За брокера тя е изключителна отговорност, а за продавача е изключителна изгода.

 Технологията на услугата е целенасочена към получаване на най-високата цена, която позволява пазарът към настоящия момент, и най-добро представяне на имота, а именно: 

  • Подготовката на имота, както като състояние, така и документално, се прави преди да започне рекламирането и предлагането му, а не чака реален купувач.
     
  • Имотът стои респектиращо на сайта и порталите за недвижими имоти, за разлика от имота с отворен договор /обявен от седем агенции, на седем различни площи и цени/. Ексклузивният имот още от интернет обявата казва: ”Аз очаквам най-добра цена и не се продавам на всяка цена”.
     
  • Ексклузивният брокер управлява търсенето, т.е. създава конкурентност на купувачи.Той има право да "не хареса” купувач и да изчака по-доброто предложение. Брокерът изцяло работи в полза на продавача, за разлика от отворения договор, където разчита да се появи купувач, за да реализира сделка.


Една хубава българска поговорка казва "Много баби - хилаво бебе”.

Нека всеки собственик на имот, който е решил да го продава, да избере един отговорен брокер, комуто да се довери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пук и фссс или направо бууум! Искам профил на купувача дето дава 1000 евро за квадратен метър панелно жилище, интересно ми е колко годишен е, семейство, образование, колко изкарва, как изкарва и колко спестени има в сметката? Не би трябвало, но профира да не се отъждестви с този на пълен idiот.
28
3
 
4
 
! Отговори
Някой преди 5 години
За бога българи,спрете да купувате!
27
1
 
11
 
! Отговори
Кума Лиса преди 5 години
Брокер, юрист и журналист, това са професии на които не може да се вярва!
26
0
 
11
 
! Отговори
СциганинС преди 5 години
С ексклузивен договор е хубаво и правилно ,но и тези които се нагръбват да продадът имота със заключен ексклузивен договор,то трябва и те имат задължението да продатът имота до 6 месеца или 1 година ,ако не ,то платят 2-3% от сумата на имота и тъй и цените на имотите ще се поурегулират ,а не само да се надуват..... .
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не ми продадете имота за три месеца, както е посочено в /ексклузивният/ договорът ми дължите 1,5% от обявената сума. Да ви питам съгласни ли сте БРОКЕРИ?
24
1
 
9
 
! Отговори
Минутка за рклама преди 5 години
Рибарят ходи за риба с няколко въдици. Шановете тогава са му по големи. А да попаднеш на недобросъвестен брокер е доста възможно.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълна заблуда. Такъв договор елиминира конкуренцията и имота се продава на по-ниска цена. При това те връзва за години напред с тези брокер, ако не успееш да продадеш имота.
22
0
 
13
 
! Отговори
аз преди 5 години
..>но парите и на тримата биват прибрани и държани УЖ до деня в който представят оферти на продавача.АКо отидеш с по - малка оферта няма да те върнат. А дали и кога и колкло врем еще те мотат не е ясно.Така че такива платени статийки по добре- ги сложете на някой изход, на топло и тъмно място!
21
0
 
13
 
! Отговори
Мен преди 5 години
И още нещо как защитавате правата ако и двете страни са ви "клиенти"?
20
0
 
14
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Един въпрос към тия тримата в статията. След като ексклузивните договори защитават на 100% правата не продавача, защо се иска от клиента да плаща комисионна? Аз ако искам да купя нещо и си наема брокер, които ще прибере няколко хиляди лева ще очаквам да преговаря с продавача в мой интерес, да провери имота и да изпълни сделката. Защитавайки единствено моя интерес разбира се. И ще си платя, с удоволствие. Обаче да плащам за да защитават продавача няма как да стане.
19
2
 
12
 
! Отговори
фърфи преди 5 години
Не мога да разбера толкова ли не можете да си снимате имота, да го пуснете в интернет и да не се занимавате с брокери/то последното е трудно, защото са като пиявици/, но ако сте по настоятелни ще си го продадете сами много по бързо, просто защото хората са готови да спестят едни 5-6 процента то комисионната на брокерите в двете посоки. Брокера не прави нищо освен да ви води на разходка. Трябва доверен човек /не е задължително брокер/ САМО при покупка на парцел., който да провери нужните неща
18
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 5 години
Продължение. Как работи ЯВЛЕНА.Освен че е прецакала продавача само те да предлагат имота. ПРЕЦАКВАТ и купувача, като за целта, всеки мераклия трябва да им даде стоп капаро в размер межди 1000-2000 и нагоре...според имота. Което капаро бива прибирано с договор за депозит. В който ти посочваш каква цена предлагаш за дадения имот...ако подлежи на коментар в цената.Обаче какво се случва,ти казваш 100 000, някой друг идва и казва 150 000 идва трети който дава 90 000...>
17
0
 
10
 
! Отговори
az преди 5 години
Експлозивно означава че продавача се е минал само един да му предлага имота. За което обаче няма да му плаща комисиона. А същия ще бъде прибран от купувача. Така се получава, че купувача плаща таксата и на двете страни.Не че иначе не я плаща.НО пък в другия случай това отива в цената на имота респективно в кредита).Брокерите са пиявици които работят без никаква регулация.Такива каиши са ЯВЛЕНА.
16
0
 
6
 
! Отговори
Ован преди 5 години
Всички тези мякащи, пробивни, нагли и безпардонни слеянчета са толкова далеч от понятието брокер, колкото и премиерът ние далеч от опеделението " начетен човек"
15
1
 
18
 
! Отговори
КУПУВАЧ преди 5 години
ЕКСКЛУЗИВНИТЕ ДОГОВОРИ НЕ ДАВАТ НИКАКВО ПРЕДИМСТВО ЗА ПРОДАВАЧИТЕ ОСВЕН ЧЕ НЯМА ДА ИМАТ ДОСТЪП ДО ВСИЧКИ КЛИЕНТИ КОИТО ЦИРКУЛИРАТ НА ПАЗАРА А АГЕНЦИЯТА СИ ГАРАНТИРА ЧЕ ЩЕ ПРИБЕРЕ ГАРАНТИРАНО 2 ИЛИ 3% КОМИСИОННА. А ТЕЗ ГЛУПОСТИ ЧЕ Е ПРОВЕРЕН ИМОТА ЧЕ НАМ СИ КВО БИЛ СИГУРЕН НА ДРУГ ГИ РАЗПРАВЯЙТЕ.!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брокерите лъжат и мажат без да им мигне окото. Лъже ме в очите, че през имота не минавали електропроводи, все едно аз на собствените си очи да не вярвам ами на него да вярвам.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютни глупости. Не може да се вярва на брокерите. Те се интересуват само от комисионната и не можете да разчитате на тях че ще проверят имота дори за тежести. Търсете си да купите от човек и си намерете доверен адвокат, който да провери имота. Разбира се ако не ви се занимава да го направите сами, което също е възможно.
12
1
 
25
 
! Отговори
СС преди 5 години
Пълни глупости. Ексклузивните договори дават сигурност на брокера, че ще си получи парите, но не и сигурност на продавача, че ще му бъден намерен свестен купувач. Продавача така може да бъде мотан сума време. не се лъжете да подписвате такива договори. Ако продавате, може да дадете на агенция да ви търси купувач, но не и да подписвате такъв договор. Така имате възможност да си го продадете сами и да спестите доста пари. Аз лично така направих.
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вие, в тоя сайт да нямате екслузивен договор да рекламирате брокерите-обирджии в България? Мине се не мине време и все платена статия за имоти пускате.
10
1
 
26
 
! Отговори
БрокерЪт преди 5 години
Няма то вече продажби, няма! Така, че всеки лев, който ковнем от балък с такъв авансов договор, е добре дошъл! Договор, година храни!