Изборите в Донецк и Луганск – като посещение в театър

"Комерсант": На практика не стоеше въпросът за кого да се гласува
13 ное 2018 09:23, Елка Василева
66
Изборите в Донецк и Луганск – като посещение в театър
Снимка: Reuters

В неделя в Източна Украйна бяха проведени изборите на двете самопровъзгласили се сепаратистки републики - Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР). Още преди регистрацията на кандидатите никой не се съмняваше, че победители ще бъдат ръководителят на ДНР Денис Пушилин и лидерът на ЛНР Леонид Пасечник, пише руският вестник "Комерсант".

Централните избирателни комисии на самопровъзгласилите се републики още от сутринта в неделя съобщаваха за изключително висока избирателна активност и опашки пред избирателните секции. ЦИК на ДНР заяви към 14:00 ч. местно време, че избирателната активност е достигнала 66 процента.

Властите на ДНР и ЛНР направиха всичко по силите си, за бъде избирателната активност висока, посочва "Комерсант". В избирателните участъци бяха организирани улични пазари, където се продаваха продукти със 70 процента намаление и се разиграваха томболи за билети за театър и ваучери за мобилни телефони. За дошлите на изборите заедно с родителите си деца имаше уроци по рисуване и оригами, флашмобове с танци и рецитиране на стихотворения.

Още по темата

Пред жителите на ДНР и ЛНР на практика не стоеше въпросът за кого гласуват. И в двете републики опоненти на досегашните лидери бяха слабоизвестни кандидати, а реалните представители на опозицията в ЛНР не се кандидатираха на изборите, а в ДНР не бяха допуснати до тях.

В Донецк кореспондент на "Комерсант" не успял да намери нито един човек, който да твърди, че е гласувал за кандидат, различен от Денис Пушилин, подчертава изданието. Повечето от избирателите заявили, че са гласували за Пушилин, защото просто не са познавали другите кандидати, а медицинска сестра от една от болниците в Донецк разказала, че трудовият колектив на болницата бил свикан от директора на лечебното заведение, който попитал: "Трябва ли да ви се обяснява за кого да гласувате?". По думите на сестрата всички казали, че няма нужда и че всичко е ясно.

Въпреки това сред избирателите имаше и искрени поддръжници на сегашния курс на сепаратистките лидери, посочва "Комерсант", цитиран от БТА.

"Да, ние съзнателно отиваме да гласуваме за бъдещето си. Преди лидер беше Захарченко, сега лидер е Пушилин. Щом Русия е заложила на него, значи може най-накрая да ни признаят", заяви пред "Комерсант" семейна двойка на над 50-годишна възраст.

Единствената възможност за изразяване на недоволство на тези избори беше да не гласуваш, пише руският вестник.

"Няма да отида да гласувам, защото не искам по телевизията да дават, че всички в Донецк подкрепят Пушилин", каза пред "Комерсант" пенсионерка от Донецк на име Марина.
 


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 4 месеца
Действително,в Донецк едва ли Пушилин се ползва с голям авторитет и популярност и избирането му е свързано най-вече заради връзките с Москва.Но който следи процесите в тази част на Украйна /все още я наричаме част от Украйна/ знае,че ако беше жив Захарченко за него щяха да гласуват поне 80% от избирателите -доброволно ,убедено и напълно съзнателно,без нужда от каквито и да е манипулации.Тези ,които го убиха,според мен не са били съвсем наясно за последствията!?Сега Донбас отива в Русия-100%!
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Германия е загубила около 1.5 млн войници на фронта. Останалите са унищожени във ГУЛАГ, някои престояват повече от десет години в съветски концентрационни лагери
52
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До привет от Германия
Не повтаряй това гадно нещо повече

Разбери СССР е загубил между 30 и 60 милиона човека по последни разсекретени данни
като само военните са около 9,8 милиона (вероятно без пленените) останалите са гражданско население и са унищожени не от Сталин

Германия е загубила 5 милиона войници над 80% на Източния фронт 3 милиона са гражданските жертви като тук не се включват Евреи, Цигари и прочие
Основната част от Немското градско население е загинала по време на САЩ/ВБ бомбардиров
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Самата Московия е рожба на монголите. От тях са наследили и изключителната жестокост и жажда за грабеж на територията и богатствата на съседните народи.
Всяка следваща инвазия на Московията се обявява за „освобождение”, а грабежа на територии - за присъединяване !
Така е и с Крим - два пъти „освобождаван” и „присъединяван” - веднаж при Екатерина || и сега при Путин.
50
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До привет от Германия
"Виждате ли го този руски ботуш на снимката ?
Всички избори и референдуми се провеждат под диктата на този ботуш"

Ех експерте :-)
това на снимката са съвсем нормални ТУРИСТИЧЕСКИ ОБУВКИ - да вярно боядисани в цветовете хаки

Хайде не се излагай повече по този начин а?
49
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До привет от Германия 53
"В САЩ Всички са отишли там по собствено желание да станат американци"

Част от първите заселници са били както и в Австралия - Престъпници
Голяма част от "Тъмно Зелените" и "По-Светло Зелените" са докарани с робски кораби или по-модерния вариант Човешка контрабанда.

Та какво казваше за собственото желание?
48
0
 
3
 
! Отговори
Демокрацията е: преди 4 месеца
Всички правят това което каже най-големия демократ!

Ако не - не е дмокрация ... :):):)
47
2
 
4
 
! Отговори
Аналогии преди 4 месеца
"Изборите в Донецк и Луганск – като посещение в театър"

E a тук е като на цирк :):):)
46
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До привет от Германия 49
Защо мислиш че в момента БАМ и ТРАНСИБ удвояват ЖП линиите? Защото точно от тези области които споменаваш нямат ресурс РФ да вкарва и поддържа живота на хора които да копат земни богатства - да ги доставят след това към европейска Русия или далечния изток където са производствените мощности.
Тези области няма да се отцепят до най-близкото пристанище и съответно търговия има поне 2000 км
Така да се каже хванали са ги в Клещи и ако не е ЖП то им остават елени и лосове
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лятото бяхме за малко във Велинград, жената искаше СПА. Докато се печеше по сауните аз излязох с малкия да му покажа какво е теснолинейка. Както се возихме се качи някакво старче. Вагона празен, а той седна до нас и почна да ми говори за Русия и Путин. Помолих го да спре защото не ме интересува а той още напира. Заших му два шамара. Взе си ченето, избърса си сълзите и се премести в другия край. Сина пита "Тате защо го наби"? "Не го набих, обясних му по негов начин че мен Русия не ме интересува"
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Боби
А разширяването на съветската империя, сегашната Русия се държи точно като Съветите. Относно Крим - постоянно е завладян от Русия след 1780 година и то след като Русия нарушава подписания договор с Османската империя и анексира Кримското ханство - нещо да ти звучи познато. При Екатерина, която е германка и малко повече ум от дивите северняци най-голямо преселение има на германци и те оправят икономиката. Руската академия на науките и други са създадени пак от тях.
43
0
 
3
 
! Отговори
що, а сащ преди 4 месеца
До привет от Германия
а като погледнеш сащ - афроамериканците и латиноамериканците са 60 % от населението - това означава ли, чи всяка раса в сащ ще си създаде държава - не говори глупости и не си вярвай на тях
42
3
 
2
 
! Отговори
niki преди 4 месеца
Хората явно си искат съветската *** и това е. Нека им...
41
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До привет от Германия 46
За какво изобщо ти трябва да гледаш картата погледни Руската дума
Само че половината от тия Татари, Якути и прочие стигнали до Руската дума говорят на по-добър руски език от колкото Путин, Медведев и прочие "велики" руски политици
40
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До привет от Германия
"Също като СССР и Русия също ще се разпадне до реалните граници ,които руснаците би трябвало да притежават"

Последното разширяване на Руската империя е било 18хх година като изключим пак тази Украйна която се окупира и зачиства последователно от Руснаци и Поляци няколко пъти през 18хх и 19хх години

Така че процеса на асимилилация и интеграция поне в сегашната РФ е стигнал достатъчно далече - ето вземи Чечня на какъв език сега говорят там масово? Арабски или Руски?
39
3
 
7
 
! Отговори
антиджендар преди 4 месеца
До 43 Анонимен
Незнам дали на хората им се гади от русофилите но със сигурност занам , че им се гади от сороските джендари в софия проводници на извратената истамбулска конвенция. азмразавибезплатно
38
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До Анонимен 31
Имах предвид че след Екатерина Велика Района от Ростов до Одеса включвайки Крим постоянно е под властта на Руската Империя
Преди като гранични територии едни са идвали други са ги гонили и тъй нататък да не забравяме и Монголското нашествие което за десетилетия е прекъснало съществуването на Руска Държава е и на всички държави наоколо също.
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много са ми интересни русофилите и панславистите. Готови са да си дадат живота за правото на Русия да заграбва земя от съседите си. А защо си мълчат за земите заграбени от България? Защо никой русофил тук не спомена Беломорска Тракия? Защо нашите братя сърби и македонци в името на панславизма не ни върнат Зайчар, Западните покрайнини и Струмица?

Толкова са фалшиви всички русофили!!! На хората им се гади от вас!!!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ви е...... а в умниците ! Всичко знаете и всичко разбирате само едно не можете да кажете-ЩО НИЕ СМЕ В ТАКАВА *** ??
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин беше в Казахстан преди няколко дни. Посрещнат като наистина скъп гост. В една от залите наслагали пана от разни красиви места от Казахстан и Русия. Но в последния момент местните видяли че имало пано със снимка на Крим. И веднага го закрили с параван и притикали саксии с цветя.
Казахстан както и Беларус не са признали присъединяването на Крим към Русия. Путин се бил понацупил, ама какво да направи. Не може да се кара с единствените си другарчета.