Меркел за Европа на скорости, армия и руски газ

Овации и освирквания за германския канцлер в Европейския парламент
Обновена: 13 ное 2018 20:56 | 13 ное 2018 20:56, Йовка Димитрова
32
Меркел за Европа на скорости, армия и руски газ
Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел получи овации, но и освирквания от евродепутатите по време на речта си за бъдещето на ЕС, която произнесе пред Европейския парламент в Страсбург днес.

Меркел, която съобщи преди 2 седмици, че ще се оттегли от политиката, се обяви за Европа на ценностите, като подчерта, че основните принципи на ЕС трябва да са толерантността и солидарността.

“Национализмът и егоизмът не бива да придобиват сила. Нашето общо бъдеще са толерантността и солидарността и те си заслужават да се борим за тях”, заяви Меркел.

В емоционалната си реч германският канцлер определи толерантността като “сърцето на Европа”, а солидарността - като нейна сила, добавяйки, че те са в основата на взаимотношенията от обикновеното семейство до европейските институции. Меркел говори още за значението на върховенството на закона и за свободата на медиите и предупреди, че само солидарността може да преодолее националния егоизъм в отделните държави.

Само дни, след като френският президент Еманюел Макрон заговори за създаването на европейска армия, Меркел го подкрепи, заявявайки пред евродепутатите, че “можем да защитим интересите си, само ако сме заедно”.

“Времената, в които можехме да разчитаме на други, са отминали и трябва да вземем нещата в свои ръце”, каза Ангела Меркел.

Според нея ЕС трябва да състави корпус за бърза намеса, който постепенно да прерасне в “истинска европейска армия”. Нейната цел ще бъде да гарантира, че Европа няма да бъде отново бойно поле. Европейската армия няма да е конкурент, а добавка към НАТО, с която ще работи заедно, подчерта канцлерката. Меркел подкрепи позицията на Макрон и за разработването на собствено въоръжение, което така разгневи американския президент Доналд Тръмп.

Пред евродепутатите Меркел заяви още, че ЕС се нуждае от обща политика за оръжейната търговия, която сега е правомощие на отделните държави.

Тя предложи създаването и на европейски Съвет за сигурност, в който бързо да се вземат решения по въпроси от външната политика, за да може ЕС да засили ролята си в международните дела. Съветът трябва да се председателства на ротационен принцип от държавите членки, застъпи се Меркел, която изрази подкрепа и за вземането на външно-политически решения в ЕС чрез квалифицирано мнозинство, вместо както е сега - с единодушие.

Германският канцлер отговори на депутатски въпроси за Европа на различни скорости, като каза, че това е вече факт, който трябва да се приеме. “Ние не караме Полша и Унгария да приемат еврото и те не са част от тази политика”, даде пример тя.

Според Меркел Европа на скорости ще позоли на държавите от ЕС да избират към кои политики са включват, като основният принцип трябва да е инициативите да не са насочени “само към Германия и Франция и още няколко държави, а да са отворени за всички”.

Германският канцлер каза, че ако Европа не се променя, тя ще склерозира.

Меркел обясни пред евродепутатите и подкрепата си за изграждането на газопровода “Северен поток” II от Русия до Германия. Според нея той е необходима част от германската енергийна политика, която е в процес на отказ от атомната енергетика и от въглищата и преминава към енергия от възобновяеми източници.

“В преходния период ще се нуждаем от газ и не можем да изключим Русия като източник”, каза тя в Европейския парламент. Независимо дали този газ минава през Украйна или по “Северен поток”, той е все руски, обясни пред депутатите тя.

Атакувана от различни представители на Европарламента, Ангела Меркел защити решението си да покани мигрантите в пика на кризата. Тя изтъкна като грешка само неглижирането на положението на бежанците в лагерите край Сирия, които изнемогвали без средства и затова са се запътили към Европа. Германският канцлер призна, че ЕС продължава да не може да се обедини около нуждата от обща бежанска политика. Тя посочи, че Съюзът се учи от грешките си и посочи създаването на фонда за помощ на Африка и мигрантската сделка с Турция като примери за научените уроци.

“Вие бяхте напълно права да не затворите границите”, отговори й председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Парламентът аплодира няколко минути на крака речта на Меркел, която беше прекъсвана неколкократно от аплодисменти. По време на изказването й депутати от банките на евроскептиците неколкократно я освиркаха и прекъсваха с викове, но Меркел ги контрира с “наистина се забавлявам от това”. Тя подмина с мълчание изказването на британския евроскептик Найджъл Фараж, че Обединеното кралство напуска “този все повече германско доминиран съюз”, защото “не искаме да плащаме грешките на Меркел”. Фараж определи решението на Меркел за мигрантите като “най-слабото политическо решение от Втората световна война насам” и поиска тя да се извини за него.

Евродепутатите използваха присъствието на канцлера да се застъпят за премахване на граничния контрол между Австрия и Германия, за изключването на партията на Виктор Орбан от ЕНП, за запазване на италианския бюджет, за социална икономика, за облагане на компютърния бизнес и др.

Български евродепутати не се включиха в дискусията с германския канцлер.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе вкарайте и в гъ3а на баба Меркел една тръба с руска газ и да рахатяса най-после тая жена.
27
1
 
8
 
! Отговори
men преди 4 месеца
къде е солидарноста в това непридружени рбадясали дечица воини на исляма да получават 1000 еврака на ръка, безплатно висококачествено образование, подслон и храна за това че са убивали и изнасилвали деца и жени в името на израел и ЦРУ а в българия дори работещите да мизерстват с 300 евро на месец и като се разболеят да ги пишем бегали? къде. каква ценност е децата на работещи при немски "предприемачи" шифачките да си лягат гладни и да стоят на студено? питаме шмеркелина и отговор не искаме, поже
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Колко им плащат за тези банални истини? Това ли са най-великите политици на Европа? Те са като албански реотани и загряват след 10 години. А жертвите на техните решения са стотици хиляди избити в Сирия и мигранти.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ох, една и съща мантра години наред. Няма ли най-после тая да се разкара?
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Догодина никой няма да се съобразява с г-жата!
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да си 100% психопат за да вършиш тази *** работа като Меркел. Трудно ще се намери някой/я с толкова подходящи качества за поста.
22
4
 
11
 
! Отговори
kukla преди 4 месеца
Каквото и да си приказва кака Меркел, вече няма някакво особено значение. Тя в Германия и в Европа е вече никоя. Нито нейната партия вече е някакъв значителен фактор. Още в следващия Европарламент ще стане по-пъстро. А в следващия вече не се знае дали няма да се ходи с *** вече, щото ислямът ще победи при тия сегашни партии.
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българскит пуделчета за пореден път си стояха кротко с наведени глави и чакаха погалване по смирените главички,но на Фрауто-фюрерин не и се пик@еше и тя просто ги подмина!
20
6
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 месеца
Дрън- дрън , най - после комунисма си отива
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Омръзна ни вече. Децата в Германия не могат да си представят какво е канцлер, все си мислят че това е завинаги Ангела Меркел.
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕГАТИ ГРОЗНАТА БАБИКА - 100 ПОВЕЧЕ ОТ БАБА ЦОЛА
17
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 15:
Какъв Шенген за тебе бе кремълски лакей ?
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако Меркел беше затворила границите сега в България щяха да живеят 1 милион афганинстанци, сириици и камерунци. Така че браво на госпожа Меркел.
15
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 12
Личи си, че Ганьо още не научил дефиницията за толерантност и солидарност !
14
3
 
12
 
! Отговори
Пенев преди 4 месеца
Българските хратутници пак не са благоволили да отидат на работа. Можеше барем един да излезе да пита защо ни спират за Шенген, връщат ни мигрантите и се държат с нас като втора ръка
13
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин подържа руската армия с газ, така и Европа ще подържа армия с руска газ !
Да живеят американците !
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая мумия отде изпълзя, дайте да дадем малко солидарност и ценности на космонавтите.
11
6
 
28
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 4 месеца
Къде й беше толерантността и солидарността, когато еднолично покани 1 млн. мигранти в Европа.
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе тая да си ходи в къщи и там да прави каквото си иска Европа да не и е частна соственост казала, искала, наредила, нагла червена бабичка диктаторка.
9
4
 
12
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 месеца
Отдавна се е изчерпала вече. Да си ходи! За да не направи още повече поразии...