Свръхмедикализация и антибиотици: Рисковете

В последните 30 години не е откриван нов антибиотик
13 ное 2018 10:00,
9

Бактериите вече станаха устойчиви на антибиотици и убиват годишно 33 хиляди европейци, а тази статистика важи и за България. Основната причина за това е безразборната употреба на антибиотици без предписание, защото много хора предприемат самолечение, безконтролна продажба на антибиотици без рецепта и диагноза, поставена не от лекар, а по симптоми, прочетени в интернет.

Така изглежда картината у нас в момента, обобщават здравните експерти. Според тях резултатът е, че тялото развива резистентност към лекарства, които преди са ни помагали. Вътреболничните инфекции, причинени от недействащи антибиотици, също стават все по-чести.

Още по темата

Д-р Михаил Околийски, който е представител на Световната здравна организация за България каза от студиото на "България сутрин", че проблемът е толкова голям, че представлява една от най-големите причини за бъдеща смъртност в световен мащаб.

"Това става все по-голям проблем и поради това, че в последните 20-30 години не е открит нов антибиотик, изчерпва възможностите за лечение и на най-обикновени инфекции", подчерта д-р Околийски пред Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен, че в антибиотика няма нищо лошо, но той трябва да се взима след предписание от лекар и още, че не трябва да се бавим със започването на лечението с антибиотик и не трябва да го спираме по-рано от необходимото.

"Тази свръхмедикализация в България е много често наблюдавана и хората не са виновни, защото те трябва да бъдат информирани какво се прави, затова тази година провеждаме ударно тази Седмица на антимикробната резистентност", подчерта още представителят на СЗО за България.

Д-р Михаил Околийски допълни също, че проблемът в България е един от най-значимите в целия Европейски съюз, а вътреболничните инфекции стават все повече, но по думите му те не са причинени от лоши лекари, а защото има комплексен проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Ментаки преди 5 години
Като пиете антибиотици за обикновена настика, сега ще мрeте като мишонки. Айде и купувайте гробни места отсега, че скоро и там ще мрънкате за цените, дрОгари.
8
0
 
3
 
! Отговори
Georgiev преди 5 години
Българинът много обича да кихне, да прочете в нета, да си постави сам диагноза и да иде до аптеката. После всички други му виновни.
7
0
 
1
 
! Отговори
До Зиг преди 5 години
Само допълвам:Водите - в по-развитите страни отдавна се правят ГПСОВ за частично пречистване на отпадъчните част и от тази компонентаСметищата и земите и водите наоколо, както и птици и животни, които ги използват за да се хранят оттам
6
2
 
7
 
! Отговори
Зиг преди 5 години
Аха! Само това е проблемът! А това, че в рибарниците, кокошарниците, свинарниците и къде ли не - всичко се тъпче с антибиотици и после се консумира? Това не е проблем, така ли?
5
2
 
5
 
! Отговори
Химик преди 5 години
Какво било?! Не бил откриван нов антибиотик ли?! И това се изрича от лекар ?! ПОКАЗАТЕЛНО !!! За квалификацията на българските лекари. Годишно се създават поне ДВА нови антибиотика. И не говоря за някакви промени в молекулата на вече съществуващите, а за принципно нови съединения. Докторчето, което в бяла държава ще бъде допуснат в болница само като санитар, трябва да се научи, че лекарите там четат и се квалифицират ЕЖЕДНЕВНО!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Твърдението че в последните 20-30 години не е откриван нов антибиотик е невярно, непрекъснато се разработват нови които да се борят с така наречените супербактерии. Антибиотика е вещество което убива бактерии, в началото то е извличано от бактерии които използват тези ващества като химическо оръжие за да унищожат конкурентни бактерии, днес можем да създадаме и синтетично подобни вещества. Въпроса е че живота е много жилав и адаптивен, еволюира и е става устойчив на тези вещества /антибиотици/.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
джипитата
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме интересуват от много години дгипитата. Вкъщи антибиотици не взимаме за "Добър ден". Голямото ми дете от 15 години не е помирисвало такава отрова, малкото - изобщо. Самата аз от близо двайсетина. Съпругът ми - сигурно от 10.Антибиотици не се пият, без да се докаже предварително необходимостта от тях. А това се прави с изследване. С тях не се лекуват грипове и настинки. Антибиотиците лекуват бактерии. Не зъбобол и настинка. Ама акъл се иска да се прояви - и от пациентите и от лекарите.
1
2
 
13
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Да питаме ли ДжиПи-таа защо за обикновени настинки предписват антибиотик, който бил "много хубав", но струва 20 лева за 5-10 хапчета. Проверяват ли им се сметките от кои фармацевтични компании получават бонуси и колко са адекватни леченията, които предписват?