Осем години по-късно: Защо се провали Арабската пролет?

Нищо не остана от надеждите за живот в достойнство и демокрация
14 ное 2018 22:00, Елка Василева
113
Осем години по-късно: Защо се провали Арабската пролет?
Снимка: архив, Reuters

Европейците и техните партньори трябва да се разделят с илюзията, че уж силните режими в арабския свят гарантират някаква стабилност. Европа и занапред трябва да оказва помощ, но да я обвързва с определени условия.

Достатъчно е да хвърлим само бегъл поглед към политическата карта осем години след революционното избухване на Арабската пролет, за да установим, че от надеждите на хората за живот в достойнство и демокрация не е останало почти нищо, пише Дойче веле.

След това най-мащабно надигане на хората в арабския свят там настъпиха не мечтаните от тях  времена на „хляб, свобода и социална справедливост", а хаос и разрушения. Либия е пред разпадане, а в Йемен, бедняшката колиба на арабския свят, може би предстои най-голямата хуманитарна катастрофа в света, смята ООН. Само в Египет цари някакво спокойствие, но то е по-скоро измамно, едва ли не мъртвешко.

В същото време част от държавите на Арабската пролет се превърнаха в бойно поле на регионални конфликти. Войната в Сирия, която години наред се водеше като брутален сблъсък на верска основа, се интернационализира и се превърна в регионална и международна задочна битка между трети сили. Онова, което започна като мирен бунт срещу жестокия режим на клана Асад, междувременно вече е световен конфликт.

Единствено в Тунис, родината на арабското движение за демокрация, преходът от диктатура към народовластие би могъл да се развие добре, но само ако страната се справи с икономическите си проблеми. И Западът във всички случаи трябва да подпомага демократичния модел на тази страна.

Защо арабите тръгнаха на бунт?

Защото обаче се стигна дотук? Защо демократичният подем на Арабската пролет, защо надеждите за по-добър живот в свобода и достойнство, в крайна сметка се провалиха? Сигурно има много причини, които обаче са свързани не толкова с местната култура, колкото с тежкото наследство на диктатурите.

За да разберем правилно случващото се, трябва да подчертаем нещо много важно: бунтът на арабите беше резултат от кризата на националните държави в региона – а не негова причина.

Главна причина за тази криза е тежкият провал на управляващите (обикновено военни) елити в опита им да изградят модерна държавност. Тези елити контролират слабите институции и ресурси на държавите и прекалено често ги използват единствено в своя изгода. С течение на времето те се бяха откъснали от всекидневните грижи и болки на мнозинството хора в региона. А отказът им да се погрижат поне за някаква минимална справедливост окончателно уби доверието към властта в арабския свят – и особено в Египет.

Така с течение на времето всички арабски „режими на страха" ставаха все по-слаби икономически и все по-репресивни. Ислямистките партии постепенно се превърнаха в контравласт, но успоредно с това забавиха и естественото развитие на човешкия потенциал.

Разбира се, съществува и трети път: развитието на либерално гражданско общество. Само че арабските режими целенасочено го заприщват. Арабските деспоти открай време се тревожат много по-малко от конкуренцията на ислямистите, защото добре знаят, че ако опре ножът до кокала, Западът ще избере „по-малкото зло" и ще помогне на тиранията, а не на ислямизма.

Реставрация на авторитаризма, купища нерешени проблеми

От 2013 година насам в арабския свят върви тъкмо реставрация на авторитаризма, която не предлага никакви приемливи отговори на предизвикателствата на днешния и утрешния ден. А това е особено тревожно, като имаме предвид, че социално-икономическите проблеми, които всъщност доведоха до Арабската пролет, не само не са решени, но дори рязко се влошиха.

Днес всеки трети човек в арабския свят е по-млад от 23 години, тъй че за идните 20 години регионът ще има нужда от поне 50 милиона нови работни места. Само че никой не знае откъде ще се появят те. На този фон можем да се опасяваме, че без дълбоки политически и икономически реформи държави като Египет, например, скоро могат да станат неуправляеми.

Точно на това място Западът трябва решително да се намеси. Германия и нейните партньори трябва и занапред да предлагат помощ, но да обвързват това предложение с определени условия. И най-вече с изискването да се води сериозна борба срещу масово разпространената корупция, да се провеждат икономически реформи, да се насърчава възникването на средна класа, гражданско общество и върховенство на закона. Европейците и техните партньори трябва най-после да се разделят с илюзията, че уж силните репресивни режими гарантират някаква стабилност в региона. Защото в действителност тиранията никога не е стабилна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Ала бала...Хуманитарната катастрофа в Йемен е предизвикана от Саудитска Арабия - верен съюзник на САЩ и НАТО. Измислената опозиция и внесената отвън "революция" в Сирия бе дело пак на същите хора. Ислямска държава - същите хора. Преврата в Киев - същите хора. Днес ни хвърлят прах в очите.
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради некадърността на САЩ и намесата на Русия в Сирия.
87
4
 
26
 
! Отговори
Кого баламосвате преди 5 години
Т.н. Арабска Пролет, както и Майданът са импортни продукти от Запада и САЩ. Те не са съвместими с ПРАЖКАТА ПРОЛЕТ, с въстанията в Унгария и Полша, че и дори с мирните революции през 1989 в Изтояна Европа. На всеки здравомислещ е ясно, че голямото болшинство от Арабския Свят няма същите виждания, норми и ценности като Европейците и, че е безмислено да се внедряват Еропейските стандарти за демокрация и обществен живот. Целта беше да се създадът искуствено безмирици и последвалата миграция.
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
92, поУспокоиха, простете за грешката.
85
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Молете се Тръмп да остане на власт. Ако на власт дойдат пак глобалистите, разсипията ще продължи. Очаквам да подпалят Египет, Иран, дори и Турция.. това ще е края на Европа и на България. Сега САМО заради Тръмп се пооспокоиха нещата. Глобалистките слугите в цял свят цвърчат на умряло. Но войната е далеч от спечелена. Докато не ги пратим при господаря им, Дявола, по света няма да има мир.
84
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самото повдигане на темата е пълна глупост. Повече от ясно е, че САЩ стоят зад тази "пролет". Беше начин елегантни да се свалят диктатори неудобни на САЩ и Англия. В Кувейт и ОАЕ също имаше демострации, които бяха торално игнорирани от "световната демократична" общественост. Дори състезание от Формула 1 отмениха заради безредиците там. Каква е разликата между сегашния Сиси и премахнатия Мубарак? И вместо демокрация, навсякъде забрадки и връщане на феодализъма. Е, в Сирия не се получи. Засега.
83
2
 
12
 
! Отговори
пенко преди 5 години
ИСПАНИЯ ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА ЛИ Е ? САМО ИЗБОРИ НЕ СТИГАТ ,ЗАЩОТО СИСТЕМАТА НЕ СЕ ПРОМЕНЯ С ПРОСТО МНОЗИНСТВО И ПОЛИЦИЯТА ПРЕБИВА ХОРАТА С ДРУГИ ВИЖДАНИЯ ! А АРАБСКИТЕ "РЕВОЛЮЦИИ " СА С ПАРИТЕ НА ЦРУ И ЦИОНИСТИТЕ !? ИРАК , ОПИТ В ЕГИПЕТ, АВГАНИСТАН , ЛИБИЯ ,СИРИЯ , ЙЕМЕН / ЗАЩО РИАД АТАКУВА В ЙЕМЕН /? "ХИМИЧЕСКИ ОРЪЖИА"...А !!!
82
2
 
21
 
! Отговори
Учудване преди 5 години
Каква демокрация, какви 5 лева!? Просто трябваше да се разчисти терена за велик Израел и да се прокара газопровод през Сирия за катарски втечнен газ. В момента в който Башар Асад отказа, стана диктатор. Е, в Либия и Ирак успяха с "контролирания хаос", но в Сирия не им се получи, Асад се се оказа костелив орех.
81
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ново 25.Пиндостан обвини Сирия в създаването на Идил.Какво безочие и цинизъм, а?
80
2
 
16
 
! Отговори
Мда преди 5 години
В арабски и ислямски държави демокрацията е невъзможна. Хилядолетия наред тези общества са управлявани от сатрапи и за тях това е нормално.Всякакъв опит отвън да се пробутва демокрация се проваля и западните демократични държави само търпят пасиви.Трябва да се поддържат диктатори, които възпират ислямистите-джихадисти и що-годе могат да бъдат приемливи за демократичния свят.
79
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 5 години
В арабски и ислямски държави демокрацията е невъзможна. Хилядолетия наред тези общества са управлявани от сатрапи и за тях това е нормално.Всякакъв опит отвън да се пробутва демокрация се проваля и западните демократични държави само търпят пасиви.Трябва да се поддържат диктатори, които възпират ислямистите-джихадисти и що-годе могат да бъдат приемливи за демократичния свят.
78
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната либерастия на ДВ предложена на вниманието ни... Аре у лево!
77
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност, Израел беше критик на политиката на отворени врати на Меркел. Все пак в Европа живеят евреи, които ще бъдат сред ПЪРВИТЕ МИШЕНИ на диваците! Имайте предвид, че на Сорос е забранено да стъпва в Израел, там той е персона нон грата!АМЕРИКАНСКИТЕ ЕВРЕИ работят по плана за разсипването на БИ и пълненето на Европа и САЩ с арабюхи, пакита, бангладежци, африканци, афганистанци и какво ли още не.
76
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Арабската пролет" не се е провалила а се разви точно по плана на САЩ и Израел.И продължава,за съжаление.Едните имат място където да продават оръжието си и разчистват територии за ционистите.Вторите се правят на"ни лук яли ни лук мирисали".
75
2
 
22
 
! Отговори
Арабската пролет преди 5 години
я направиха Сорос, Килъри и Саркози...
74
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защото беше "нагласена" революцията. Защото арабиет живеееха по-добре отколокото сега.
73
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква демокрация в Египет, където сегашният "президент" направи преврат в качеството си на генерал?!Не зная *** от къде е превеждала, но истината е че западните страни и най-вече американците преследваха свои цели, чрез свалянето на стабилните, но опърничави ръководители, с поставянето на послушни марионетни правителства. Оказа се обаче, че ако се спазват демократичните принципи, на власт трябва да дойдат ислямисти и така краварите се изнизаха, а негативите ги обра Европа...
72
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Днес всеки трети човек в арабския свят е по-млад от 23 години, тъй че за идните 20 години регионът ще има нужда от поне 50 милиона нови работни места. Само че никой не знае откъде ще се появят те. На този фон можем да се опасяваме, че без дълбоки политически и икономически реформи държави като Египет, например, скоро могат да станат неуправляеми."Познайте като няма работни места при тях, накъде ще хукнат тези 50 милиона младежи? Жокер, няма да е на юг!
71
0
 
20
 
! Отговори
Край преди 5 години
За демокрация е необходима критична маса РАЗУМ в обществото. Колкото е по-голяма толкова по широки могат да са демократичните свободи.Като липсва тази критична маса се получава българизация на обществото - разпад на обществената организация. Властта спира да управлява - да принуждава гражданите да спазват законите и започва да се интересува само от харченето на публичните средства.Арабите пък с демокрация ще се избият.
70
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арабска пролет се провали, защото арабите не са американци. По същата причина ще се провали и интеграцията, защото мюсулманите не са европейци, а ромите не са българи.