Дядо Коледа, Св. Николай... но Черен Пит! Това е расизъм!

В Холандия излязоха на демонстрации "За" и "Против" персонажа
48
Дядо Коледа, Св. Николай... но Черен Пит! Това е расизъм!
Снимка: Reuters, архив

Конфронтация избухна днес между привърженици и противници на предизвикващ разделение персонаж, известен като Черен Пит и представляващ помощник на холандския вариант на Дядо Коледа, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицията и местни медии.

Бели хора често намазват лицата си с черна боя, когато изпълняват ролята на този персонаж. Противници казват, че подобно изобразяване на Черния Пит насърчава расистки стереотипи. Поддръжници защитават помощника на Синтерклас - холандския вариант на Св. Николай, протитипа на Дядо Коледа, като настояват, че той е традиционен детски персонаж.

Предаван по телевизията парад за посрещане на Синтерклас в Зандейк северно от Амстердам премина мирно, но на други подобни прояви в Холандия имаше някои конфронтации, допълва БТА.

Полицията в Ротердам заяви, че е арестувала трима души, след като поддръжници на Черния Пит са влезли в сблъсък с демонстранти, протестиращи против персонажа.

В Леуварден органите на реда са предотвратили сбиване между две групи. В Гронинген полицията е разделила две групи демонстранти, за да не допусне конфронтация.

Холандски медии също така съобщиха, че футболни запалянковци са влезли в конфронтация с малка група хора, протестиращи срещу Черния Пит в Айндховен.

Министър-председателят Марк Рюте призова вчера за спокойствие. "Мисля, че обществото е съгласно за едно нещо: ние даряваме децата с магията на празнуването на Синтерклас", каза той.

В пристанището на Зандейк днес пристигна лодка, която докара Синтерклас, придружаван от десетки хора, дегизирани като Черен Пит.

Хиляди деца, много от които бяха облечени с костюми на Черен Пит, се наредиха по улиците, за да посрещнат Синтерклас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Киро боду преди 5 години
E па тия са го гепиле от нашиу Черене Петър. Не мое ли да ги съдиме?
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Черен коледа,черен,кмет,черен президент,и това ще стане всичко по реда си в Хол-анди-я
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тестът за дядомразовци е една седмица в Сибир само с брадва и шише водка. Черните ментетата ще се вкочанят на третия час.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НПО-активистче, къде каквото стане все Русия ти е в устата /и други работи/. В момента говорим за бледоликия, алкохолизиран и дрогиран холандец и неговите сериозни проблеми. Намери си специална тема да громиш злия Путин.
37
5
 
1
 
! Отговори
До 35 и 36 преди 5 години
Не знам какъв долнопробен алкохол си пил, че всички са ти изглеждали като не хора, представям си на какъв ждреп си се бил направил. Да, бре кратуно, те произвеждат, не са като страните от третия свят като любимата Рассия да си продават природните богатства. Не забравяй, че и преди стотици години са учили източните варвари да строят, учат и развиват поне подобие на цивилизация, та до ден днешен. Дъщерите на *** не бяха ли се установили точно в Холандия да се ограмотят и цивилизоват?
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно ми е, тоя помощник на Дядо Коледа и той ли е от коренното население на Севеяния полюс?Не ви ли се,струва че масово се работи срещу бялата раса и по точно срещу белите мъже, хетеросексуални, работещи, добре образовани, бащи на по няколко деца? Също така припагандата мачка децата от малки да свикват.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"но БВП-то им е на път да изпревари това на "великая" Россия."Хартиено-финансовото БВП слабо вълнува някой с повече от 2 грама мозък.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"че Амстердам е световен рекордьор по музеи"... където единствените посетители са чужденци. А и за какво ти е да ходиш по музеи, когато там на улицата е пълно с разни същества, които е спорно дали са съвсем хора. И не говоря за натурализираните холандци ... Пък ти си живей със собственото чувство за малоценност и величай бледоликите.
33
0
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...mnogo prosti hora eeei ima po zemiata !!! Tezi oligofreni da narediat na Prirodata ot vreme na vreme da vali I cheren sniag ..shoto imache se obijdali !?!! ...a za chernite " snejanki " I za chernia Diado Mraz (Koleda) vaobshte da ne govorim !!! Unas da ze zabrani I Chernia Petar .naistina prostotiata samo po horata hodi !!!
32
3
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
Да разбираме ли, че си се повъртял като кисел гастарбайтер, и като никой не те е дарил с уважение за праисторическите ти корени си го обърнал на злоба. Най-вероятно джибрито си е идвало от твоя дъх. Не знам колко лежат на социал. но БВП-то им е на път да изпревари това на "великая" Россия. Продължителността на живота им е с трийсетина отгоре на мужишката, а високият им ръст идва като следствие на векове висок жизнен стандарт. Да не говорим за култура, че Амстердам е световен рекордьор по музеи
31
0
 
1
 
! Отговори
До 34 преди 5 години
Мечтай, азиатци!
30
0
 
9
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Защо трябва бели хора да се дегизиран като Черен Пит, след като има толкова много истински Черни Питомци в Холандия и те могат да участват в посрещането?
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа пропада с добро темпо.
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Иначе Холандия е удивителна държава с много прогресивно и работливо общество."Мда. От 9 сутринта вонят на джибри. Постоянно се носи смрадта на ганджа. Жените им гледат като отровени. Половината им население не е бяло, сиреч лежи на социал. Наистина удивителна държава.
27
10
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
Е какви евроатлантици от това диво ориенталско бг племе. Бг матриалът е по-близо духовно, културно и битово до Пакистан отколкото до Прага. Иначе Холандия е удивителна държава с много прогресивно и работливо общество. Съответно техните действия и развития са непонятни за пещерния ганьовистанец.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западноевропейския колониален комплекс, щедро поливан от НПО-та, не вълнува никого на изток от Будапеща.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекалено е това заяждане с белите хора.Черните са си черниБелите - белиВидяхме какво стана с М.Джексън, Бог да го прости
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Снежанка и седемте джуджета" е расистка приказка за хора с увреждания. Трябва да се поправи евроидеологически. "Катранка и седемте малки хора".
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тъпоъгълник
22
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очевидно единственото изискване, за да си "евроатлантик" е да си възможно по-***!Радвам се, че ние, българите като цяло, не сме истински "евроатлантици", въпреки опитите да ни направят такива!