Дядо Коледа, Св. Николай... но Черен Пит! Това е расизъм!

В Холандия излязоха на демонстрации "За" и "Против" персонажа
48
Дядо Коледа, Св. Николай... но Черен Пит! Това е расизъм!
Снимка: Reuters, архив

Конфронтация избухна днес между привърженици и противници на предизвикващ разделение персонаж, известен като Черен Пит и представляващ помощник на холандския вариант на Дядо Коледа, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицията и местни медии.

Бели хора често намазват лицата си с черна боя, когато изпълняват ролята на този персонаж. Противници казват, че подобно изобразяване на Черния Пит насърчава расистки стереотипи. Поддръжници защитават помощника на Синтерклас - холандския вариант на Св. Николай, протитипа на Дядо Коледа, като настояват, че той е традиционен детски персонаж.

Предаван по телевизията парад за посрещане на Синтерклас в Зандейк северно от Амстердам премина мирно, но на други подобни прояви в Холандия имаше някои конфронтации, допълва БТА.

Полицията в Ротердам заяви, че е арестувала трима души, след като поддръжници на Черния Пит са влезли в сблъсък с демонстранти, протестиращи против персонажа.

В Леуварден органите на реда са предотвратили сбиване между две групи. В Гронинген полицията е разделила две групи демонстранти, за да не допусне конфронтация.

Холандски медии също така съобщиха, че футболни запалянковци са влезли в конфронтация с малка група хора, протестиращи срещу Черния Пит в Айндховен.

Министър-председателят Марк Рюте призова вчера за спокойствие. "Мисля, че обществото е съгласно за едно нещо: ние даряваме децата с магията на празнуването на Синтерклас", каза той.

В пристанището на Зандейк днес пристигна лодка, която докара Синтерклас, придружаван от десетки хора, дегизирани като Черен Пит.

Хиляди деца, много от които бяха облечени с костюми на Черен Пит, се наредиха по улиците, за да посрещнат Синтерклас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
19
 
! Отговори
Brown power Germany преди 5 години
А защо костюма на евроатлантическия ви дяда Коледа да не е черен след като слиза през комина ? Свиквайте с новите евроатлантически ценности !