"Господ беше българин" – преди 25 години

Да си припомним най-сладката победа на националния ни отбор
17 ное 2018 12:28, Елка Василева
66

 

Днес се навършват 25 години от може би най-великата победа на националния отбор по футбол на България. На 17 ноември 1993 година България победи с 2:1 Франция на "Парк де Пренс" и се класира на световните финали в САЩ 94.

В Париж пред повече от 50 000 зрители Костадинов, Лечков, Стоичков и компания обръщат "петлите" и хвърлят в дива радост всички българи.

Както е известно, Франция повежда в този мач след попадение на Кантона, но Костадинов с два невероятни гола ни донесе победата и класирането за САЩ.

Въпреки изминалите години няма как всеки един футболен фен да забрави тези мигове и най-вече второто попадение на Костадинов, което падна в 90-ата минута на срещата.

Всичко около и за този много велик момент в историята на футбола ни е написано и казано, но нека още веднъж да си припомним тези уникални моменти.

Съставите и голмайсторите от мача вижте на Gol.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
2
 
! Отговори
Юрофайтър17 преди 5 години
Ха ха ха!!!Да живее и пребъде великия РОБЕРТО БАДЖО,бре! ЧОВЕКЪТ който спаси тази игра-социален феномен от най-големия позор в историята му!Благодарение на него представителите на това диво и неубоздано чергарско племе-дето се домъкнаха на коне и кобили от дивите алтайски степи преди 1339 години в нашата мила РОДИНА-ЕВРОПА не успяха да играят на финал за СВЕТОВНАТА КУПА,бре!СЛАВА и ВЕЧНА СЛАВА!пп-Съдията на мача даде несъществуваща дузпа след брутална симулация на един наречен насо ***:де:расо!!!
56
1
 
10
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Така като гледам, май с това и ще си останем. Ще има да си припомняме с умиление как сме се радвали, защото това няма да ни се случи скоро. С това джендърско поколение, няма как.
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това ли ви е "златното" поколение:*** . youtube . com/ watch ?v= E7Nv3talrigтия сега ви ти пращат, да ви опрашат жените , а вас да ви заменят , тъй като не носите вече "печалба" на "капитала"
54
1
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 5 години
с тия сегашните *** освен да гледаме лентите и да четем за хановете друго не ни остава
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До mnenieДиво и щастливо ти е селото.... С пушки гърмели ? Това да не ти е Афганистн, бе?
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 47Какво означава, да защити? Упяваш в нещо, то си е твое и точка ...
51
1
 
6
 
! Отговори
shitkata преди 5 години
Жалка история...ама па , като бехме...бехме а ?
50
1
 
6
 
! Отговори
защо беше преди 5 години
той и сега си е българин,вижте само как живеят българите,не дава косъм да падне от главите им
49
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомням си само едно..баща ми не гледаше футбол- ненавиждаше го даже, но на 17-ти ноември 1993-та година го видях да скача от радост както си беше на 35 години след гола на Костадинов. И след това ни запрегръща и майка ми и мен.
48
3
 
21
 
! Отговори
mnenie преди 5 години
Бях на почти 16 по време на 1994 г. При втория гол на Лечков гърмяхме с пушки. Цялото село беше пияно от радост.При нас се хващаше и македонската телевизия. И там даваха хората как празнуат побдите на България. Беше лудост. Такава лудост може би за цял живот се случва само веднъж.Усещането беше сякаш е настъпило освобожение. Ееех.... Никой не може да омаловажи този успехи и радостта, която съм изитал.
47
4
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
"Засадата" срещу Испания на Евро 96-та в групите е 1 метър поне!Разбирам да е тънка засада от 40- 50 сантиметра и съдията да се е заблудил. Но това бешее поне метър, където Стоичков напсува страничния съдия след това и цял свят видя псувнята на бай Ицо към него.
46
4
 
3
 
! Отговори
месара преди 5 години
Беше, ама после дойде герб...
45
5
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
до 44 Чистият 100%-ов гол на Стоичков 96-та срещу Испания не правеше ли резултата 2-1 за България и не правечеше ли България четвъртфиналист на евро 96-та, разбирач?Имахме златно поколение! Факт!А сега останаха почти само *** като теб, омаловажаващи и най-големите ни успехи.
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"това т.н. "златно" поколение НЕ успя и на милиметър да защити постигнатият "успех" нито на следващото европейско, нито на следващото световно."Всъщност си защити успеха с нова победа над немците в квалификациите за Евро 96 както и с първото класиране на националния на европейско в историята. Нямаше време за повече, тъй като беше дошло време за подмяна на поколението.
43
2
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
до 44 Хайде, бе? На европейското 1996-та защо отмениха гола шедьовър на Стоичков срещу Испания, разбирач? При 1-1?К'ва засада имаше на Стоичков там, а?А мача с Швеция беше вече без значение.. и за 3-то и з а 4-то място си взимаш брозновия медал, а и нашите бяха демотивирани вече тогава. С Италия на полуфинала дузпата ако я бяха дали..? Става 2-2...Стоичков не изпуска дузпа, приятелче. И на дузпи като ги бием жабарите и отиваме с Бразилия.И ако беше признат не излизахме ли от групите?
42
7
 
5
 
! Отговори
Истината... преди 5 години
... стана видна в 1-я мач: Големият шамар от Амунике и компания2. След това аматьора Гърция, чрез 2 бързи съдийски дузпи беше сломен психически, а след това дойде инерцията от историческите мачове3. Фифа без да иска удари рамо, като отстрани наркомана Марадона, точно преди 3-ия мач, което сломи гаучосите психически4. Както винаги - "кантар" с ацтеките и тото 6/49 с дузпите5. На върха на ентусиазма и на предела на силите - "айнцу-цвайцу-дрън"6. Илюзия беше въпреки Киню че скуадрата ще падне
41
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още преди 25 години бях казал, че ВСИЧКОТО това беше една голяма Случайност, ама много голяма! Първо подтвърждение на тази случайност беше голямата тупалка която нанесе Амунике и компания в 1-ия мач. Второ подтвърждение - унижението срещу викингите. Окончателно подтвръждение, че това е Случайност дойде след това, когато същото това т.н. "златно" поколение НЕ успя и на милиметър да защити постигнатият "успех" нито на следващото европейско, нито на следващото световно.
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А като бихме немците на четвърт финала бях на морето и беше голям празник."Аз живея във Варна, висок блок в покрайнините с гледка към целия град. При втория гол за пръв и единствен път в живота си съм чул целия град да изкрещи едновременно, беше нещо страшно, след мача над града гърмяха фойерверки като на Нова Година.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като бихме немците на четвърт финала бях на морето и беше голям празник.
38
1
 
16
 
! Отговори
Далече преди 5 години
Мда, беше чудесно. Този клип съм си го свалил на смартфона и си го гледам често. Добър спомен за добрто старо време.