Уж демокрация, еманципация, а квота за жени в парламента

Претендентка за поста на Меркел иска повече дами с власт
46
Уж демокрация, еманципация, а квота за жени в парламента
Снимка: Reuters, архив

Анегрет Крамп-Каренбауер, която е водещ кандидат за мястото на германската канцлерка Ангела Меркел като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), каза, че възнамерява да обмисли законодателство, осигуряващо по-добро представителство на жените в парламента, ако партията не промени своя подход, предаде Ройтерс.

Още по темата

Ново социологическо проучване, проведено за обществената радиотелевизионна компания А Ер Де, показа, че 46 процента от привържениците на ХДС подкрепят Крамп-Каренбауер за лидерския пост, 31 процента подкрепят бизнесмена Фридрих Мерц, а 12 процента подкрепят здравния министър Йенс Шпан.

Според данните подкрепата за Мерц сред жените е намаляла до около половината от тази за Крамп-Каренбауер.

Броят на депутатките от ХДС след изборите през 2017 г. намаля до една пета от парламентаристите на партията, а по-доброто представителство на жените е от съществено значение за увеличаване на подкрепата за християндемократите на бъдещи избори, каза Крамп-Каренбауер.

Тя заяви пред радиотелевизионната компания Ес Ве Ер, че мнозина в партията не са взели насериозно правило от 1996 г. в ХДС, предвиждащо една трета от кандидатите в партийните листи да бъдат жени, и каза, че ще се опита да наложи прилагането на това правило, ако бъде избрана за лидер.

Ново законодателство за приемане на женска квота е мярка "в краен случай", заяви Крамп-Каренбауер.
"Но би било наивно да се мисли, че можем просто да оставим нещата да се развият от само себе си", каза тя.
Крамп-Каренбауер заяви също така, че възнамерява да обмисли правни мерки за осигуряване на по-добро представителство на жените в германския парламент.

Освен това тя взе на прицел правилата за двойно гражданство и обвини ръководството на Турция, че се опитва да раздели предаността на хората с двойно германско-турско гражданство, които живеят в Германия.

"Ако това продължи, тогава двойното гражданство пропуска своята цел и смисъл и ние трябва да обсъдим как да сложим край на тази система", заяви Крамп-Каренбауер.

Тя каза, че подкрепя план, предвиждащ децата на имигранти да получават втори паспорт, но не и техните внуци.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази не бива да управлява в никакъв случай понеже е ненормална. Как може да се обсъжда дори такова предложение?
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цивилизацията загива.
Нищо в този свят не е ПОСТРОЕНО от жени. Няма и да бъде.
Горко ни.
41
1
 
8
 
! Отговори
Колю преди 4 месеца
Време е да има и квоти за животни в парламента. Каква е тая дискриминация - само хора!
Требе да има поне 20% животни.
Туй кучета, котки, коне... и поне 2-3 танцуващи мечки.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КВОТИТЕ в такива случаи не са демокрация, а тирания и НеРавноправие.. Щом не най-добрия заема поста.
На никой нормален човек няма да му пука дори и ако само жени са избрани ,-ако са най-доброто .
39
1
 
11
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 месеца
Май има и по-зле от Меркел.
Нищо добро не чака страната, освен ако не настъпи и в нея радикална промяна. А такава с времето става все по-невъзможна, защото хората с неевропейски корени, както и джендърите се множат с геометрична прогресия и те придобиват правото на гражданство, гласуване и изразяване на всякакви претенции...
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изчезни ве джендър. Време е партията ти окончателно да бъде изтрита от немското управление.
37
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От дърта баба на бездетна лесбийка-феминистка-джендърка... :D
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Правото на вот в Европа жените получават:
в Испания през 1933 Франция в 1944, Италия в 1946, Гърция в 1952, Сан Марино в 1959, Монако в 1962, Андора в 1970,Швейцария в 1971 на федерално ниво и Лихтенщайн в 1984
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо сте сложили снимка на Уди Алън?
34
0
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
СЛЕД КАТО ПРИЕМАТ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА КВОТИ НА ЖЕНИ В ПАРЛАМЕНТА ЩЕ ИМА МАСОВА СМЯНА НА ПОЛА НА ПОЛОВИНАТА ОТ МЪЖЕТЕ В ПАРТИИТЕ ЗА ДА СЕ ВМЕСТЯТ В ЖЕНСКИТЕ КВОТИ!

ТОВА Е ОТЯВЛЕНА ФЕМИНИСТКА КОЯТО СИ МЕЧТАЕ ДА Е МЪЖ
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Уж демокрация, еманципация, а квота за жени в парламента"

Няма квоти за жени, в парламента се влиза на качествен принцип. Тая с лупите всъщност се опитва да въведе квоти за жени- задължителна цифра под коят да не се пада. Един мъдър човек беше казал, че е важно качеството, а не количеството и ако такива като тоя джендър се гласят да управляват ЕС, тежко ни.
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И тая е кандидат за наследник на Меркел? Без никаква концепция за управлението на Европа- просто да се назначавали на командни постове повече жени, защото са жени? Трагедия.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може да изглежда невероятно, но жените в западните демокрации все още не могат да се похвалят с правата и еманципацията на жените от бившите социалистически страни.
Но както е тръгнало, току виж обявили матриархата и мъжете за по-нежния пол,
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Претендентка за поста на Меркел иска повече дами с власт"

А аз искам повече знаещи и можещи хора с власт, а не да се назначават жени на килограм. Тая меркеловата феминистка за чоп за зеле на става, отсега е ясно. Просто човече ограничено в собствения си мироглед.
29
2
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 4 месеца
Какви квоти бе? Нали искахте равенство? Мъжете се със труд и идеи постигат целите си, а нашите курвета искат на готово да се настанят на стола само защото били жени. Това ли ви е равенството бе. Колкото до АНОНИМНАТА виж във историята колко много жени на ръководни постове са започвали войни, а и тази Меркел достатъчно бели направи на Европа като вкара секви животни вътре, та сега няма как да се отървем от тях.
28
0
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 4 месеца
До анонимната

Войни се водят за ресурси. Не заради патриархата. Например при кралица Елизабет Великобритания колонизира Америка, а при Виктория - Африка. При Екатерина Велика Русия се разширява на запад и на юг. Второ, феминистките не искат равенство, а привилегии (квоти, спец. закони и т.н.).
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АНОНИМНА

В 21 век не виждам ограничения пред жените. Някои от топ политиците в България са жени. Ако искаш власт учиш, сформираш си партия, кандидатираш се, печелиш и управляваш. Но квотите са нонсенс.
26
12
 
2
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 4 месеца
до последния коментар - векове наред само миене, пране, гледане на стари и на деца, най-обикновен слугинаж, отказ от образование и дори липса на право на наследство, и все пак жените не са чак толкова тъпи, би трябвало да са бавноразвиващи при посочените условия, и нещо друго, ако не сте наясно - не търся конфронтация, а поделяне на властта.......
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АНОНИМНА

Съгласен съм с теб, но защо трябва да има квоти? Нека хората се избират по качества, а не по пол.
24
2
 
12
 
! Отговори
До АНОНИМНА преди 4 месеца
А виждаш ли и развитието на технологиите? Стъпването на Луната? Покоряването на Марс? И още безброй много постижения на мъжете и на човечеството като цяло, а не разделено на шматки и мъже?