Уж демокрация, еманципация, а квота за жени в парламента

Претендентка за поста на Меркел иска повече дами с власт
46
Уж демокрация, еманципация, а квота за жени в парламента
Снимка: Reuters, архив

Анегрет Крамп-Каренбауер, която е водещ кандидат за мястото на германската канцлерка Ангела Меркел като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), каза, че възнамерява да обмисли законодателство, осигуряващо по-добро представителство на жените в парламента, ако партията не промени своя подход, предаде Ройтерс.

Още по темата

Ново социологическо проучване, проведено за обществената радиотелевизионна компания А Ер Де, показа, че 46 процента от привържениците на ХДС подкрепят Крамп-Каренбауер за лидерския пост, 31 процента подкрепят бизнесмена Фридрих Мерц, а 12 процента подкрепят здравния министър Йенс Шпан.

Според данните подкрепата за Мерц сред жените е намаляла до около половината от тази за Крамп-Каренбауер.

Броят на депутатките от ХДС след изборите през 2017 г. намаля до една пета от парламентаристите на партията, а по-доброто представителство на жените е от съществено значение за увеличаване на подкрепата за християндемократите на бъдещи избори, каза Крамп-Каренбауер.

Тя заяви пред радиотелевизионната компания Ес Ве Ер, че мнозина в партията не са взели насериозно правило от 1996 г. в ХДС, предвиждащо една трета от кандидатите в партийните листи да бъдат жени, и каза, че ще се опита да наложи прилагането на това правило, ако бъде избрана за лидер.

Ново законодателство за приемане на женска квота е мярка "в краен случай", заяви Крамп-Каренбауер.
"Но би било наивно да се мисли, че можем просто да оставим нещата да се развият от само себе си", каза тя.
Крамп-Каренбауер заяви също така, че възнамерява да обмисли правни мерки за осигуряване на по-добро представителство на жените в германския парламент.

Освен това тя взе на прицел правилата за двойно гражданство и обвини ръководството на Турция, че се опитва да раздели предаността на хората с двойно германско-турско гражданство, които живеят в Германия.

"Ако това продължи, тогава двойното гражданство пропуска своята цел и смисъл и ние трябва да обсъдим как да сложим край на тази система", заяви Крамп-Каренбауер.

Тя каза, че подкрепя план, предвиждащ децата на имигранти да получават втори паспорт, но не и техните внуци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази не бива да управлява в никакъв случай понеже е ненормална. Как може да се обсъжда дори такова предложение?
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цивилизацията загива.Нищо в този свят не е ПОСТРОЕНО от жени. Няма и да бъде.Горко ни.
38
1
 
8
 
! Отговори
Колю преди 5 години
Време е да има и квоти за животни в парламента. Каква е тая дискриминация - само хора!Требе да има поне 20% животни.Туй кучета, котки, коне... и поне 2-3 танцуващи мечки.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КВОТИТЕ в такива случаи не са демокрация, а тирания и НеРавноправие.. Щом не най-добрия заема поста. На никой нормален човек няма да му пука дори и ако само жени са избрани ,-ако са най-доброто .
36
1
 
11
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Май има и по-зле от Меркел.Нищо добро не чака страната, освен ако не настъпи и в нея радикална промяна. А такава с времето става все по-невъзможна, защото хората с неевропейски корени, както и джендърите се множат с геометрична прогресия и те придобиват правото на гражданство, гласуване и изразяване на всякакви претенции...
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изчезни ве ***. Време е партията ти окончателно да бъде изтрита от немското управление.
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От дърта баба на бездетна лесбийка-феминистка-джендърка... :D
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правото на вот в Европа жените получават: в Испания през 1933 Франция в 1944, Италия в 1946, Гърция в 1952, Сан Марино в 1959, Монако в 1962, Андора в 1970,Швейцария в 1971 на федерално ниво и Лихтенщайн в 1984
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо сте сложили снимка на Уди Алън?
31
1
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СЛЕД КАТО ПРИЕМАТ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА КВОТИ НА ЖЕНИ В ПАРЛАМЕНТА ЩЕ ИМА МАСОВА СМЯНА НА ПОЛА НА ПОЛОВИНАТА ОТ МЪЖЕТЕ В ПАРТИИТЕ ЗА ДА СЕ ВМЕСТЯТ В ЖЕНСКИТЕ КВОТИ!ТОВА Е ОТЯВЛЕНА ФЕМИНИСТКА КОЯТО СИ МЕЧТАЕ ДА Е МЪЖ
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Уж демокрация, еманципация, а квота за жени в парламента"Няма квоти за жени, в парламента се влиза на качествен принцип. Тая с лупите всъщност се опитва да въведе квоти за жени- задължителна цифра под коят да не се пада. Един мъдър човек беше казал, че е важно качеството, а не количеството и ако такива като тоя *** се гласят да управляват ЕС, тежко ни.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тая е кандидат за наследник на Меркел? Без никаква концепция за управлението на Европа- просто да се назначавали на командни постове повече жени, защото са жени? Трагедия.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да изглежда невероятно, но жените в западните демокрации все още не могат да се похвалят с правата и еманципацията на жените от бившите социалистически страни.Но както е тръгнало, току виж обявили матриархата и мъжете за по-нежния пол,
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Претендентка за поста на Меркел иска повече дами с власт"А аз искам повече знаещи и можещи хора с власт, а не да се назначават жени на килограм. Тая меркеловата феминистка за чоп за зеле на става, отсега е ясно. Просто човече ограничено в собствения си мироглед.
26
3
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Какви квоти бе? Нали искахте равенство? Мъжете се със труд и идеи постигат целите си, а нашите курвета искат на готово да се настанят на стола само защото били жени. Това ли ви е равенството бе. Колкото до АНОНИМНАТА виж във историята колко много жени на ръководни постове са започвали войни, а и тази Меркел достатъчно бели направи на Европа като вкара секви животни вътре, та сега няма как да се отървем от тях.
25
0
 
11
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
До анонимнатаВойни се водят за ресурси. Не заради патриархата. Например при кралица Елизабет Великобритания колонизира Америка, а при Виктория - Африка. При Екатерина Велика Русия се разширява на запад и на юг. Второ, феминистките не искат равенство, а привилегии (квоти, спец. закони и т.н.).
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНОНИМНАВ 21 век не виждам ограничения пред жените. Някои от топ политиците в България са жени. Ако искаш власт учиш, сформираш си партия, кандидатираш се, печелиш и управляваш. Но квотите са нонсенс.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНОНИМНАСъгласен съм с теб, но защо трябва да има квоти? Нека хората се избират по качества, а не по пол.
22
2
 
12
 
! Отговори
До АНОНИМНА преди 5 години
А виждаш ли и развитието на технологиите? Стъпването на Луната? Покоряването на Марс? И още безброй много постижения на мъжете и на човечеството като цяло, а не разделено на шматки и мъже?
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквайте скоро и дискусии за правата на педофилите. "И те са хора", "родили са се такива", "не е тяхна вината"..............А тая не изглежда жена. Типичен ***.