"Жълтите жилетки" пак на протест срещу цените на горивата

Демонстранти пускаха безплатно посетители в "Дисниленд"
Обновена: 18 ное 2018 19:06 | 18 ное 2018 18:45, Красимир Ангелов
27
"Жълтите жилетки" пак на протест срещу цените на горивата
Снимка: Reuters

Втори ден продължават протестите на "жълтите жилетки" срещу поскъпването на горивата във Франция, предаде Франс прес.

Нощта беше напрегната, след като около 3500 униформени останаха мобилизирани на 87 различни места, съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер.

Още по темата
Демонстрантите протестират срещу обявеното поскъпване на бензина с 3 евроцента от 1 януари, а на дизела - с 6,5 евроцента, както и намаляването на покупателната им способност. Един от компонентите за поскъпването на горивата е въвеждането на екологична такса за отделяните парникови емисии.

В събота протестиращите блокираха автомагистрали, кръстовища, хипермаркети и бензиностанции или организираха безплатно пропускане на автомобили на входните пунктове на магистралите. "Жълти жилетки" стигнаха чак до Елисейския дворец в Париж, но полицията ги възпря със сълзотворен газ.

Една жена загина, а над 400 са пострадали, 14 от които са в тежко състояние, включително служители на реда. 282-ма души бяха задържани.

Тази сутрин отново имаше пътни блокади. На 150 места протестиращите са призовали акциите да продължат и днес.

В Дисниленд в Париж протестиращи организираха безплатно паркиране и блокираха седем от деветте входа, а през другите два пускаха безплатно посетителите.

Вчера в един от инцидентите е бил замесен и български шофьор на ТИР, твърди електронното издание "L'Independant". Според изданието на пункт за тол такса на магистрала в Югозападна Франция, където протестиращите устроили блокада, шофьорът се изнервил и дал газ срещу двама полицейски служители. Няма пострадали, но двамата полицаи, които едва избегнали прегазването, били откарани в болница в състояние на шок. Шофьорът на камиона е задържан.

На фона на протестите социолози отчитат, че популярността на френския президент Еманюел Макрон е спаднала още през последните седмици. Само 25 процента от запитаните от Френския институт за изследване на общественото мнение казват, че са доволни от Макрон. Това е спад с 4 процентни пункта в сравнение с допитването от октомври.

Сегашното социологическо проучване е било направено от 9 до 17 ноември и в него са участвали 2000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А у нас наведените пред Бойко медии още от ден първи почнаха с промивките как държавата не можела да контролира цените и как трябвало да плащаме като попове. Дори през плоските им гербави мозъчета не премина мисълта, че по този начин представиха държавата като някакъ разграден двор и разпасана команда, страничен наблюдател който не разполагал с механизми за регулиране на цената на горивото, тъй като е клиент, плащащ милиони. Я кажете защо и франзуците притискат държавата да смъкне цените, м?
1
2
 
57
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Въпреки , че там е пълно със сажди , народа там е много единен и ни макрон , ни баба му ще ги сломи ,а тук привикаха организаторите и им обещаха дълъг престой в затвора след време !!