"Жълтите жилетки" пак на протест срещу цените на горивата

Демонстранти пускаха безплатно посетители в "Дисниленд"
Обновена: 18 ное 2018 19:06 | 18 ное 2018 18:45, Красимир Ангелов
27
"Жълтите жилетки" пак на протест срещу цените на горивата
Снимка: Reuters

Втори ден продължават протестите на "жълтите жилетки" срещу поскъпването на горивата във Франция, предаде Франс прес.

Нощта беше напрегната, след като около 3500 униформени останаха мобилизирани на 87 различни места, съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер.

Още по темата
Демонстрантите протестират срещу обявеното поскъпване на бензина с 3 евроцента от 1 януари, а на дизела - с 6,5 евроцента, както и намаляването на покупателната им способност. Един от компонентите за поскъпването на горивата е въвеждането на екологична такса за отделяните парникови емисии.

В събота протестиращите блокираха автомагистрали, кръстовища, хипермаркети и бензиностанции или организираха безплатно пропускане на автомобили на входните пунктове на магистралите. "Жълти жилетки" стигнаха чак до Елисейския дворец в Париж, но полицията ги възпря със сълзотворен газ.

Една жена загина, а над 400 са пострадали, 14 от които са в тежко състояние, включително служители на реда. 282-ма души бяха задържани.

Тази сутрин отново имаше пътни блокади. На 150 места протестиращите са призовали акциите да продължат и днес.

В Дисниленд в Париж протестиращи организираха безплатно паркиране и блокираха седем от деветте входа, а през другите два пускаха безплатно посетителите.

Вчера в един от инцидентите е бил замесен и български шофьор на ТИР, твърди електронното издание "L'Independant". Според изданието на пункт за тол такса на магистрала в Югозападна Франция, където протестиращите устроили блокада, шофьорът се изнервил и дал газ срещу двама полицейски служители. Няма пострадали, но двамата полицаи, които едва избегнали прегазването, били откарани в болница в състояние на шок. Шофьорът на камиона е задържан.

На фона на протестите социолози отчитат, че популярността на френския президент Еманюел Макрон е спаднала още през последните седмици. Само 25 процента от запитаните от Френския институт за изследване на общественото мнение казват, че са доволни от Макрон. Това е спад с 4 процентни пункта в сравнение с допитването от октомври.

Сегашното социологическо проучване е било направено от 9 до 17 ноември и в него са участвали 2000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Французите са измислили думата "клошар". 7 милиона бедняци във Франция, а другите са или араби, или африканци.
21
0
 
32
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
А, "Кафевите ***" на протест кога?
20
0
 
36
 
! Отговори
месара преди 5 години
Дали си имат френски ***, които обясняват на хората, че това са само няколкостотин безделника, платени от Льо Пен да клатят Макрон
19
0
 
31
 
! Отговори
Turist преди 5 години
Пише се Тours
18
1
 
40
 
! Отговори
От Париж преди 5 години
Много ме кефят франсетата и откакто живея тук се родих. Хората са обединени, обществото е шарено. Има най-различни субкултури сред младите, нещо което в България изчезна след идването на чалгата.. Най-много ми харесва как всеки протестира по свой начин - едните са на улицата, други просто не ходят на работа. Но в никакъв случай не се гледат лошо отстрани и не се обиждат на протестъри, зелени, червени и платени. Когато става въпрос за по-ниски цени и по-добри условия на труд различни мнения няма.
17
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Произнася се Турс
16
0
 
36
 
! Отговори
Турист преди 5 години
Днес пътувах от Люксембург за Тоурс ,на гишетата след Метз беше спокойно ,преди Париж имаше табели че изхода за Дисниленд е затворен но задръстване нямаше чак до гишетата преди Тоурс след Орлеанс посока Бордо магистрала А 10 където чаках около 20 минути заради блокадата ,протестиращите с жълтите жилетки пропускаха само през две гишета.Преминаването беше много добре организирано и безплатно иначи трябваше да платя 23,10 ?.Между колите блокирали гишетата имаше и много скъпи последен модел коли .
15
0
 
32
 
! Отговори
jendos преди 5 години
До АнонименЗащото бенДзинЯ им е около левче и най - вече не са в ЕС !!! Предполагам, че може да си купуват и криви краставици, не съм много наясно как стои въпроса със щастливите прасета и кокошки....
14
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зарежи ги рашъните,ха ти ми обясни уважаемите "столичани" защо ги нямаше на протест днес?
13
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13. Руснаците не протестират. Защото не знаят как и им е все тая да ли са живи или умрели.Така мисля.Другото е , че шавне ли некой за протест изчезва за дълго.
12
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ги мислете франсетата рано или късно ще си спомнят за изобретението на д-р Гильотен!
11
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Франция хората живеят несравнимо по-добре от руснаците и протестират. Някой може ли да ми каже защо не протестират руснаците?
10
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капитализма се провали, да развеем пак червеното знаме, народа го желае и момента е узрял
9
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е за социалистическа революция, конфискации и разпределяне на благата аред народа като едно време
8
1
 
44
 
! Отговори
Европеид преди 5 години
Цяла Европа кипи - или Брюкселският Цион - или Европейците! Пътят няма трети завой - ние с винетките го знаем най-добре...
7
3
 
33
 
! Отговори
БСП ВДИГА ЗАПЛАТИТЕЕ преди 5 години
еднаква цена на бензина за ЕС пък да видим колко хора ще ходят с кола до лавката за цигари и ще карат със 110 вместо с 80
6
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия с жълтите жилетки. Са пенсионери или безработни щом за такъв малък % са на протест.Ако са частници с отчет на разход на гориво . Това не е нищо спрямо дохода му. Така че тия и бой да изядат е малко. Друго е ако и там населението е застаряло и няма кой да работи.
5
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е Герб да си ходи.
4
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала хората си гонят правата, а ние мишкуваме.
3
5
 
56
 
! Отговори
хмм преди 5 години
Тя България и днес е блокирана от протести но това няма да чуете в корумпираните БГ медии!Ще чуете за бедна Франция!