Бърз и тих! Той лети – свръхзвуковият самолет на НАСА

Планира се да бъде пуснат в експлоатация през 2021 г.
Обновена: 19 ное 2018 19:36 | 19 ное 2018 19:10, Нели Христова
124
Бърз и тих! Той лети – свръхзвуковият самолет на НАСА
Снимка: Lockheed Martin

Той лети. Бърз е и е тих. Но не, не е Супермен, а новият свръхзвуков самолет на НАСА.

Космическата агенция вече няма само за цел да изследва Вселената или да колонизира Марс, но и да направи живота на хората доста по-лесен. А какво е по-полезно от пътуването между континенти и държави за минути?

В партньорство с оръжейния гигант Lockheed Martin преди години НАСА започна тестването на свръхзвуков самолет, който тихо да прелита над населени места, без да всява паника у хората.

Години на компютърно инженерство и тестове във въздушни тунели дадоха резултат и Lockheed Martin вече започва производството на истински летателен апарат.

X-59 Quiet Supersonic Technology или QueSST ще полети за първи път през 2021 година и ще развива скромните 1500 км/ч на височина от 17 хил. метра. Той е елегантен, с аеродинамична форма, която допринася за бързото му летене, а шумът, който излъчва е едва 75 децибела, което е силно колкото звука от затваряща се врата.

Неговият строеж е първата стъпка към сглобяването на по-голям, пътнически самолет, който светкавично да превозва хората към мечтаните им дестинации. Но за да тръгне в експлоатация подобна машина, НАСА трябва да докаже на правителството, че свръхзвуковите самолети не са опасни.

Засега те остават забранени от закона – прекалено шумни са и причиняват огромни щети, ако се разбият някъде.  А целта на QueSST е именно такава – да събере данни и да докаже на недоброжелателите си, че НАСА има достатъчно добра технология, за да промени света на самолетните пътувания изцяло.

Всъщност, забраната е наложена след като първият свръхзвуков самолет "Конкорд" изпълнява полет с близо 100 пътници, повечето от които са бизнесмени, на борда си. Конкурентите са категорични - той е толкова шумен, че вреди на хората, а всички произведени машини са изтеглени от пазара и прибрани в частни колекции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
1
 
! Отговори
USA преди 5 години
САЩ отново показват превъзходството си! САЩ са номер едно! God bless the United States of America! :)
97
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 108Да умнико американските финансови фондове придобиват в портфолиото си компании от всички сфери но това вече не са Американски компании а МултинационалкиРуските Олигарси правят тихичко същото за да могат след това да реинвестират откраднатите пари в Русия - така в РФ почнаха да произвеждат напълно приемливи процесори Елбрус и друга електроника но без монтираните от АНС и ФБР разни подслушвателни БАБАЛЮГИКак смяташ защо Службите на САЩ ПРОСПАХА появата на зелени човечета в Крим
96
0
 
2
 
! Отговори
Безмер преди 5 години
До 104 ХАХАХАНе обвинявай автора на статията. Ако знаеш английски( а ако не го знаеш има Google translate) виж това:When completed, the X-59 QueSST will be able to cruise at an altitude of 55,000 ft (17,000 m) at a speed of Mach 1.27 (940 mph, 1,512 km/h), yet produce a sonic boom of only 75 Perceived Level decibel (PLdB) about as loud as a car door closing.Ясно и точно!
95
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До ХАХАХАНикой не обърна внимание на един основен параметър:"ще развива скромните 1500 км/ч на височина от 17 хил. метра"Машината не може да развива високи скорости на 10хил. м където летят сегашните пътнически самолетиОще нещо за да се защити от слънчевата и космическа радиация трябва да носи допълнителна защитаЧисло МАХна морско равнище е 340м/с или 1224км/чна 11км е 295м/с или 1062км/чна 17км е още по-ниска скоростта на Звука или Числото Мах
94
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук тече някакъв безсмислен спор за това дали САЩили РФ са по напред в дадената сфера.Абе хора вие въобще в час ли сте?!РФ отиде на кино с разпада на СССР!САЩ вече станаха на светлинни години пред тях!Само вижте какво се ползва в света и от кои е произведено!
93
0
 
1
 
! Отговори
До 104 ХАХАХА преди 5 години
Става въпрос за скорост от- 945 mph.Виж коментарите по долу- има извадка от статията на английски език.
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...шумът, който излъчва е едва 75 децибела..."-----------------------Излъчва ли шум? Мии... излъчва. Толкоз моим.75 децибела е по-ниско ниво на шум от това, което се измерва край работеща шевна машина.
91
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 103Значи Вземаме Роскосмос и СпейсХ на МъскРоскосмос плаща за Плесецк, ВосточниБайконур на КазакстанПроизводствената линия на 4 вида Съюз ракети и 2 вида космически корабиЛиния ракети ПротонЛиния за утилизация на стари стратегически ракети които изстрелват частни сателитиПроекта Ангара ракети с унифицирани части до 8 варианта на товароносимостПроекта Метанов Съюз(метан и кислород)Проект ракетни двигатели на 3Д печатОсвен това отговаря за военните сателити на РФ
90
2
 
1
 
! Отговори
ХАХАХА преди 5 години
Лети с 1500км/ч !?? Ами то сегашните самолети летят с 950 км/ч , какво му е толкова бързото , да не би да са мили/ч , бе Нили Христова (автор) ? Всъщност става въпрос за мили в час , което е около 2 400 км/ч и е нормално да е така защото Конкорд летеше с 2179 км/ч , което е 2 маха .
89
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиБоби, ти не си на себе си, че един частник в САЩ направи Роскосмос за смях и подигравки. Време е да свикваш, защото идват много по лоши времена за изчезващата руска космонавтика.
88
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"В това време Казахстан исползва американска ракета, за да изведе свой спътник в космоса.Роскосмос скоро ще е история хахаха.Един частник ще ги съсипе!"умнико Мъск е спонсориран от държавата САЩ през НАСА - ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ Е КОСМОДРУМА ИЗСТРЕЛВАЩ ФАЛКОН РАКЕТИТЕ?По същия начин седят нещата с Европейските стартове в КУРУ - Френски космодром Европейски пари и Руски ракетиа роскосмос Плаща на казакстан като поп и поддържа още два космодрома освен това плаща за ракети
87
0
 
18
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Всъщност, забраната е наложена след като първият свръхзвуков самолет "Конкорд" изпълнява полет с близо 100 пътници, повечето от които са бизнесмени, на борда си. Конкурентите са категорични - той е толкова шумен, че вреди на хората, а всички произведени машини са изтеглени от пазара и прибрани в частни колекции------Ъ? Авторката да си смени професията. Конкорд лети 27 години и превозва над три милиона пътници. Аман от непросветени писачи.
86
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В това време Казахстан исползва американска ракета, за да изведе свой спътник в космоса.Роскосмос скоро ще е история хахаха.Един частник ще ги съсипе!
85
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай вълчо от хисаряАйде, сега пък за междуконтитенеталните си ракети купували двигатели от алкохолиците...Как ги измисляте тези работи бе?На специални курсове на БСП ли ходите, или как?
84
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западната наука в момента е под влиянието на американската система- усвояване на грантове и много ПР- нищо свястно не са произвели от 80-те години насам!Троловете на Сорос ще кажат- *** виж дъвките с цветни картинки и ЛСД телевизорите и новите етикети на бананите, саламите и тостерите! ЛСД екраните са разработка още от края на 80- те!Или пък широко рекламираните им скъпоструващи неефективни и тровещи терапии за сериозни заболявания!Хибридите ахам- карат на батерии 50 км., и пак на бензин!
83
8
 
5
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 5 години
До 104Така си е. Ти направо разби ***.Щом краварите копуват двигатели за техните междуконтинентални ракети от руснаците направо си е йок.А , да не забравя. В Ню Йорк се пие повече водка от уиски. /по статистика/
82
7
 
5
 
! Отговори
Атакист преди 5 години
Ако един аероплан не шуми и оглушава хората значи не е никакъв аероплан. Този капиталистически аероплан може да попадне на ято гарги и да забие нос в земята защото не шуми и няма да ги подплаши. Руски аероплан обаче ще изплаши и рибата в океана с тътена и страховитата си мощ! Смешници западняци!
81
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак платен ПР на закъсалата идейно западна наука!След като окрадоха всичко от немците и немските инженери преместен в САЩ се пенсионираха края на 70 те на 20 век- оттогава американците нищо свястно не могат да направят като самолет!И за тоя както пишат е ясно, пак Локхийд са усвоили милиарди за некъв прототип и сега го представят като истински самолет!
80
10
 
9
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
Омръзна ми от фалшиви новини разпространявани от гендар елементи но сороските НПОта
79
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лети на компютура игаче нема да хвръкне. НАСА е само една голяма дупка за данъци и произвеждат само филми.