Бърз и тих! Той лети – свръхзвуковият самолет на НАСА

Планира се да бъде пуснат в експлоатация през 2021 г.
Обновена: 19 ное 2018 19:36 | 19 ное 2018 19:10, Нели Христова
124
Бърз и тих! Той лети – свръхзвуковият самолет на НАСА
Снимка: Lockheed Martin

Той лети. Бърз е и е тих. Но не, не е Супермен, а новият свръхзвуков самолет на НАСА.

Космическата агенция вече няма само за цел да изследва Вселената или да колонизира Марс, но и да направи живота на хората доста по-лесен. А какво е по-полезно от пътуването между континенти и държави за минути?

В партньорство с оръжейния гигант Lockheed Martin преди години НАСА започна тестването на свръхзвуков самолет, който тихо да прелита над населени места, без да всява паника у хората.

Години на компютърно инженерство и тестове във въздушни тунели дадоха резултат и Lockheed Martin вече започва производството на истински летателен апарат.

X-59 Quiet Supersonic Technology или QueSST ще полети за първи път през 2021 година и ще развива скромните 1500 км/ч на височина от 17 хил. метра. Той е елегантен, с аеродинамична форма, която допринася за бързото му летене, а шумът, който излъчва е едва 75 децибела, което е силно колкото звука от затваряща се врата.

Неговият строеж е първата стъпка към сглобяването на по-голям, пътнически самолет, който светкавично да превозва хората към мечтаните им дестинации. Но за да тръгне в експлоатация подобна машина, НАСА трябва да докаже на правителството, че свръхзвуковите самолети не са опасни.

Засега те остават забранени от закона – прекалено шумни са и причиняват огромни щети, ако се разбият някъде.  А целта на QueSST е именно такава – да събере данни и да докаже на недоброжелателите си, че НАСА има достатъчно добра технология, за да промени света на самолетните пътувания изцяло.

Всъщност, забраната е наложена след като първият свръхзвуков самолет "Конкорд" изпълнява полет с близо 100 пътници, повечето от които са бизнесмени, на борда си. Конкурентите са категорични - той е толкова шумен, че вреди на хората, а всички произведени машини са изтеглени от пазара и прибрани в частни колекции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са най-добри във военните и космическите технологии!!!
77
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бърз и тих! Той лети свръхзвуковият самолет на НАСА"---Абе, лети ... то и С400 летят. Свръхзвуково и те. :)
76
7
 
8
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
До колегата по-долу...Ту-204 е спрян от производство не знам за какво наводняване на пазара говориш. Там историята е малко по-сложна и няма нищо общо с Елцин. Ту-204 отначало е проектиран със двигатели на опашката като на Боинг 727. Което се оказва грешка. Докато руснаците се лутат, Боинг и Еърбъс ги минават с 5 обиколки.
75
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Austin PowersДобитък, ти не гледаш ли понякога "Самолетни катастрофи по "Ntnl.Geo"? Там го имаше случая със Суперджет 100. Виновен е пилотът, а не машината. Самонадеян, секунди преди това е разговарял с един от индонезийците и вече е било късно да издигне машината и да прескочи планината. Срамното с този самолет е друго - от "Сухой" искаха да вземат най-добрите вносни компоненти, но мръсните западняци при вече подписани договори се отказаха, за да провалят проекта, затаковайки интересите си
74
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Austin PowersОсвен, че си злобен, си толкова тъъъъъъп, че не можа да разбереш какво си написал!Купуват Боинги и Еърбаси, защото след погрома, който устрои Елцин на авиационната им промишленост, нямат мощности да произведат достатъчно Ту-204, Илове. Сега ще наситят авиацията си с МС-21, суперсъвременен самолет с нови двигатели, в някои отношения превъзхождащ Pratt&Whitney. А с китайците ще произведат съвършено нов далекомагистрален самолет също с нови тихи и икономични двигатели.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 89Тук не съм съгласен. Да, цената е висока, но по него време е бил ново и луксозно събитие. Нормално е да е такава цената. Ти виж сега, като започнат да летят първите туристи в космоса какви пари ще дават. Ако беше станало нещо регулярно, цената щеше да падне. А че не са го съсипали няма как да ме убедиш. Лека :).
72
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 84Руските православни самолети са нъмбър уанДобитък, не съзнаваш ли, че служиш на врага?! Унищожаването на православието е следващата голяма цел на папищаците. Казал го Бжежински отдавна!
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСъгласих се.
70
0
 
4
 
! Отговори
ogin преди 5 години
Убав е
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 86Знаеш ли колко стлуваше 1 билет в едната посока Лондон-Ню Йорк? 7200 долара, т.е. даваш хиляди долари за да спестиш 2 часа това съсипа Конкорд Никой никого не е съсипвал.
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това шумът от 75 децибела е с 8 децибела преди прага на начално увреждане на слуха. Това не е тих звук. Я си представете шума от постоянно затваряща се врата, не просто един удар. При това ще се движи на 17 километра. На практика се оказва, че не е по-тих от останалите, просто е по-далеч.
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво: да паднем на колене и да се разплачем. Ама на времето съсипаха Конкорд, щото го произведоха французи и англичани и не им изнасяше. Оплакваха се, че кравите около летището спрели да дават мляко. Чудеха се каква глупост да измислят, че да не му позволят да каца на американско летище. ***. И сега трябва да ги превъзнасяме, че са открили топлата вода.
66
5
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До АнонименДраги, знаеш ли колко руски космонавти са изгорели живи? Не?!Тайната е строго пазена! Руснаците никога не са признавали грешките си в космическата надпревара, за разлика от американците, които разкриха, че при експериментите за годност на материалите за работа в среда от течен кислород са имали пропуски. От генералния конструктор по криогенна техника на СССР Н.В.Филин, знам за много руски катастрофи. Защо Буран не изведе никого на орбита? Заради топлоизолацията!Нямат технология!
65
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските православни самолети са нъмбър уан.
64
9
 
3
 
! Отговори
ХА ХА ХА ! преди 5 години
Бърз и тих! Той лети като тухла от покрива на блока!Ех кога ще ги стигнем хамериканците?
63
6
 
5
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
Даже и Аерофлот предпочитат Боинг и Еърбъс. По-икономични, надеждни. Има части на всички летища. Путяим извива ръцете да купуват съветски ***, затова и на Сухой и Миг хвърлят по някоя троха колкото да не умрат от глад.
62
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми той и F-35B, проект за 1.4 трилиона долара, уж летеше, ама взе че падна и се разби в Южна Каролина, пак нещо не му било доработено, трябва да му отделят още 1 трилион, белким литне тогава.
61
3
 
6
 
! Отговори
Прав бях за туй, преди 5 години
че ми е съмнителен - всичко е компютърна симулация и изпитания в аеро тръба - нищо реално като самолет, та бил той и прототип!!!
60
8
 
6
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
Съветски самолет затри една от най-добрите ни певици - Паша Христова. Току що ремонтираният от пияни съветски колхозници ИЛ-18 на БГА Балкан се разбива по време на излитането от летище София през 1971. При разследването се оказва, че въжетата на елеваторите в опашката са разменени. Така вместо да излети когато пилота издърпва щурвала към себе си, самолета се забива в земята.
59
5
 
3
 
! Отговори
Кат го гледам - преди 5 години
направо си ми е съмнителен!!!