Механизмът от Антикитира – първият компютър, на 2000 г.?

Наподобява на часовник, ала е изобретен 1000 г. преди това
19 ное 2018 20:30, Нели Христова
50

Снимка: Flickr

Близо 2000 години на дъното на морето до остров Антикитира в Гърция стоят бронзови останки от древна машина. Технологията й е толкова напреднала, че всъщност не би трябвало да съществува.

През 1901 година група водолази откриват потънал кораб, а на борда му има какви ли не предмети. Сред мраморните статуи и бижута, в малка дървена кутия се намира и Механизмът от Антикитира – толкова причудлив, че около 60 години след откриването му, никой не знае какво точно представлява.

Едва през 1960-та човечеството напреднало достатъчно, за да разгадае част от функциите на уреда. Позеленелите от годините чаркове се оказали най-старият компютър в света, а откритието променя начина, по който историците са приемали древните гърци.

Механизмът от Антикитира е конструиран от непознат гръцки учен, а сборът от над 30 назъбени колела наподобява часовник. Но той не показва земното време, а космическото. Машината с точност е показвала местоположението на планетите в Слънчевата система, предсказвала е затъмнения и е проследявала кога трябва да се състоят олимпийските игри. Това на пръв поглед.

Вече над 100 години Механизмът от Антикитира е изложен в Националния музей в Атина. И вече 100 години учените и експерти се струпват около него, за да разгадаят кой го е сътворил, защо го е направил и какви са пълните му функции. 100 години, бронзовите чаркове са пълна мистерия.

Някои от частите му са унищожени, други навярно са още на дъното на морето. И макар с технология, 2000 години по-напреднала от тази, която е използвана при създаването му, учените не могат да си обяснят как точно е работило устройството. Допреди 20 години, когато единствената огромна машина, която може да надникне вътре в корозиралия бронз е транспортирана от Лондон в Атина, за да може чупливият артефакт да бъде изследван безопасно. Това, което учените виждат вътре ги остава безмълвни.

Технологията във вътрешността на предмета не би трябвало да съществува преди 2000 години. Тя е доста по-сложна от електрическата крушка, печатната машина и дори парниковия влак. Все изобретения, които човечеството е направило по-късно.

Експертите твърдят, че знанието, което е използвано за да бъде създаден Механизмът от Антикитира е отдавна изгубено. Би било чудо, ако подобна машина бъде сглобена от ръцете на съвременен човек. Всъщност, учените са сигурни, че в близките 1000 години, подобно устройство няма да бъде създадено.

След като произходът му е толкова мистичен, версиите за това от къде идва машината са много. Едни вярват, че много напреднали древни цивилизации, като Атлантидите например, са съществували и това устройство е останка от именно от тях.

Други се осланят на теорията за древните извънземни, които са оставили непознати технологии и знание по цялата Земя. А третата версия е още по-смела – пътешественик във времето е донесъл механизмът от далечното бъдеще.

Колкото и да са фантастични, всяка една от тези теории е силно вероятна. Все пак когато е открит през 1901 година, артефактът е напълно причудлив за открилите го хора. Те дори не могат да си представят какво е и въпреки това, преди 2000 години, нечии сръчни ръце успяват да го сглобят, за да предскаже лунните затъмнения  и да хвърли в смут "по-умният" бъдещ човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
6
 
34
 
! Отговори
Исмаил преди 5 години
Географски загадки: Картите на адмирал Паша Пири Рейс откриват Америка преди Колумб.Капитан Паша Пиири Реис притежава карти на Америка и Анктратида преди Колумб да е стъпил на американска земя.Значи турците са открили Америка и Анктратида (открита след 300г)Компютъра може да е турски
34
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да а великия *** открил конска опашка по това време"Да, а ти си пръкнал малко под нея.
33
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Парниковия влак" муахахахаххах, неее :DDDD
32
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да а великия *** открил конска опашка по това време
31
3
 
36
 
! Отговори
Кръвожаден веган преди 5 години
електрическа краушка, ярка като 3 газени ламби!-Я, да си искарам пишущата машина и да избацам една статия за механизма от пустата Антикитира, казала си ***. Тя знаела, е още от гарата вехтият й баща щял да й връчи правта лопата да обърне бахчата, после трябвало да нахрани пилците, да изчисти ***. Хич нямало да й остане време за хардуера от Антикитира...
30
0
 
53
 
! Отговори
Славеят от Авон преди 5 години
Парниковият влак ме грабна като концепция, приятели, не знам за вас.
29
7
 
31
 
! Отговори
Атакист преди 5 години
Този механизъм е измислен в Русия. 100%
28
2
 
45
 
! Отговори
ненаучен факт преди 5 години
Надписа 'Сделано в СССР' от обратната страна и досега не смеят да го покажат!:):):)
27
0
 
38
 
! Отговори
Няма новина преди 5 години
Въпросният "компютър" е показвал и предвиждал движението на Луната и планетите. Нещо като календар на небесните тела. Даже National Geographic или пък май беше Discovery Channel прави филм за него.
26
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много *** статия. Авторът не се е постарал да обясни какво е запазено от механизма и как е действало, за да показва "космическото време". Само дрън-дрън
25
0
 
37
 
! Отговори
ГОго преди 5 години
До 1ъАбе преди 2000г си е бил чист компютър
24
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Компютрите са дигтални електронни устройства, а не механични. Иначе по тази логика всеки механичен часовник без батерия е компютър.
23
1
 
33
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Може би има логика в твърдението ти, но католическата църква, колкото и влиятелна да е била, не е можела да въздейства върху нехристиянските народи... Плюс това, никой не може да ти попречи, да правиш научни изследвания и да решаваш математически загадки, ако го правиш тайно, в някоя катакомба.
22
0
 
45
 
! Отговори
преди 5 години
Не е компютър - механизъм е !
21
1
 
35
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Всъщност, ние все още не сме разгадали как точно работи човешкия мозък. Въпросният математик Рамануджан е твърдял, че идеите му идват от някаква индийска богиня, която му говорила докато спи... А дали е богинята(звучи несериозно), или става въпрос за някакъв съвсем друг, много по-сложен метод за извличане на информация от заобикалящото ни информационно поле, само един Господ знае. Най-големият проблем с Рамануджан е бил свързан с това, че той не е можел да обясни откритията си...
20
2
 
47
 
! Отговори
до икономист преди 5 години
По-скоро се дължи на масово настъпили явления като религията (това пък е моя теория). Тълкуването на Библията, забранената ябълка на познанието, която е наложена на практика от католическата църква, разполагаща по това време с огромна мощ, както и фактът, че технологичният бум на човечеството през последните няколко века надали случайно съвпада с отслабването на църковната власт.
19
0
 
40
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 15Точно това, че много научни достижения на древността са завинаги загубени за човечеството е най-голямата мистерия според мен. Сякаш човечеството преживява периоди на амнезия през, които нищо интересно не се случва, и периоди на бум в технолигиите. Нещо като циклите в пазарната икономика. Чудя се, да не би това да е обословено от цикличността в развитието на човешкия мозък(моя теория)!? Или пък в миналото са липсвали ефективни методи за предаване на познанията във времето.
18
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, ще ти дам идея за следващата ти статия с научна фантастика- публикувай снимка с дипломата си за за завършено образование. Гарантирам ти, че всички ще се шокират ако имаш завършено такова, особено ако е висше. Няколко хиляди коментара са ти гарантирани.
17
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, дай повече инфо за "парниковия" влак АХАХАХ хахахаАХАХАХахахАХАХ
16
0
 
35
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Киро СкалатаПо принцип и това, което си написал е възможно, защото все ще се намери някой по-умен, който ще се опита да пресъздаде по-напредналата технология. За два дни може би няма да стане, но ако извънземното остане по-дълго време, според мен е възможно да се предадат някакви знания дори на много изостанала култура. Веднага давам пример с индиеца Рамануджан, който прави значими открития в математиката преди 100 години, въпреки, че е представител на едно силно изостанало общество.