Путин отива в Турция, "Турски поток" тръгва по суша

Тръбата излиза по морето близо до границата с България
19 ное 2018 08:08, Елка Василева
64
Путин отива в Турция, "Турски поток" тръгва по суша
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин пристига днес в Истанбул по покана на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата лидери ще участват в церемонията по полагане на турска територия на съоръженията от направлението по суша на газопровода "Турски поток" след завършването на работите по морския участък, предаде БТА.

"Турски поток" е смятан за стратегически най-важния проект между Турция и Русия.

Планирано е преди това в Истанбул Ердоган и Путин да обсъдят двустранните отношения, а също така регионални и глобални проблеми. Акцент в разговорите ще бъде ситуацията в Сирия и в региона на Близкия изток, както и доставката на руските ракети С-400.

Изграждането на втория етап по суша от газопровода "Турски поток" ще започва от Къйъкьой - китно рибарско градче в окръг Къркларели, в района на турско-българската граница. Съоръженията на "Турски поток" от морския участък свършват край Къйъкьой и оттук ще продължават по суша на турска територия.

Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще пристигнат с хеликоптер от Истанбул, а церемонията по излизането на тръбата на суша ще се състои на платформа в морето.

Министри и отговорни представители от енергийните сектори на двете страни ще участват в събитието.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в интервю за Анадолската агенция, че проекти като "Турски поток" са база за дългосрочно стратегическо сътрудничество между Русия и Турция.

По думите му взаимният стокообмен през настоящата година между двете страни е нараснал с 26 на сто. Броят на руските туристи, посещаващи Турция, се очаква да достигне шест милиона души през 2019 г., а тази година бяха 4,7 милиона души. Двете страни преговарят и по въпроса за отмяна на визите за турските граждани.

Газопроводът "Турски поток", който Владимир Путин преди няколко години предложи на Турция след отказа на България да участва в строителството, включва две отделни линии с капацитет по 15,75 млрд.куб.метра газ. Едната линия ще задоволява потреблението на турския пазар, а другата ще бъде предназначена за потреблението на европейските клиенти.

Според специалисти Атина много активно лобира втората линия да минава през Гърция и да стига до Италия. Има обаче и вариант тръбата да минава през България и да стига до Сърбия.

Строителството на втората линия на суша се предвижда да започне догодина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
лъжат ни само преди 5 години
Лично газ не ми трябва, но се чудя къде са БГ ЕКСПЕРТИТЕ, дето преди няколко години говореха от телевизии, радио нет и тн, колко невъзможно технически е да се направи турски поток. България била с геостратегическо положение и незаобиколима и един вид Южен поток е единствената възможност. Къде са тез платени празнодумци, да ни открехнат какво стана всъщност??
45
1
 
14
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
БГ политиците ви закопаха! Честито!)
44
1
 
17
 
! Отговори
100%TURK преди 5 години
Путин и Ердоан ви пращат поздрави от Истанбул......И на вас козяци......Правихте всичко възможно да не се получи..... НО ВЕЧЕ Е ФАКТ....!!!!!
43
2
 
5
 
! Отговори
Хмм преди 5 години
По статистика около 300 хил.руснаци имат жилища в България! Най-голямото неудобство и претенция за тях,е че България не е газифицирана комунално!От тази "гледна" точка, вероятно е една газова тръба да тръгне към нашата граница.
42
7
 
1
 
! Отговори
Алф преди 5 години
Стратегически важен е за Русия и то ако тръгне за Европа!Че с тая обезценена турска лира,ще топлят вода и ще разхлаждат....
41
1
 
20
 
! Отговори
т преди 5 години
Браво Турция!Браво Русия!
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BALGARIQ NE E DARJAVA A E NQKOY SI US 6TAT... PREDADOHTE Q TAQ DARJAVA EYYY NEGRAMOTNICI... PREDADOHTE Q NA SIONITE. PO DOBRE DA SI BE6E TURSKO VMESTO TUY ZALI4ENIE NA BALGAR6TINATA
39
2
 
2
 
! Отговори
MARIYKA преди 5 години
DRUGARI I DRUGARKI MOLETE SE TURSKATA TRABA DA VLEZE V BALGARIQ INA4E O6TE PO LO6O NI SE PI6E
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37Много пъти съм писал за пиддерчетата като теб, не натрапчивото присъствие на хомотермини в текста еднозначно и категорично говори за хоманагласа в пишещия. Питай психиатър, сексолог, психолог!
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 38Умни, нищо не разбрах от написаната размазня. Моля, поясни какво си искал да кажеш!
36
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен Путин не познавам друг държавен глава който да се занимава с изкопни работи.
35
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Путин му се услади манафлъка на Ердоган. Ползва и най-малкия повод да посети Турция. Сега тръбата излиза от морето и тръгва по сушата, следващото посещение ще е тръбата влиза в горичка (курия) след това тръбата излиза от горичката (курията) и т.н.
34
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Путин му се услади манафлъка на Ердоган. Ползва и най-малкия повод да посети Турция. Сега тръбата излиза от морето и тръгва по сушата, следващото посещение ще е тръбата влиза в горичка (курия) след това тръбата излиза от горичката (uw,rsjd) и т.н.
33
11
 
3
 
! Отговори
смърт на рус. рекет преди 5 години
"В момента се обсъждат два варианта. Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария са потенциални пазари."- Май ще има тапа на българо-турската граница. Абе тези какво правят сметки без кръчмаря-Бойко!! Джуджето първо трябва поклон да направи и тогава бат Бойко да го отпори отзад ...и тогава ще видим
32
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин да не забрави да си вземе кирката и лопатата за строежа, че в Турция имат само дръжки за инструменти.
31
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ще бъдем там където не трябва много си прав
30
3
 
19
 
! Отговори
Българин преди 5 години
И какво сега ще купуваме от Турция много умни управници имаме правят това което им каже Господаря а България губи
29
6
 
5
 
! Отговори
до29 преди 5 години
хаха руска агентура, на калпавата ракета перките все и пречат...в случая червени бабички с автомати....
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще реже лентата сега ааа
27
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самолетите не ги купуваме само и единствено заради руската агентура в БГ. И сега една от причините за протестите е точно тази - да се изхарчат повече пари от резерва за глупости, за да няма за отбрана.