Руска рулетка: Какво ще заличи човечеството от Земята?

Global Challenges: Хората не обръщат внимание на истинските заплахи!
Обновена: 20 ное 2018 07:21 | 19 ное 2018 21:35, Нели Христова
81
Руска рулетка: Какво ще заличи човечеството от Земята?
Снимка: Pixabay

Кои са глобалните катастрофи, които ни застрашават? Ще изчезне ли човечеството?, Ще дойде ли краят на света такъв, какъвто го познаваме? Това са все въпроси, който хората често си задават.

Истината е, че никой не е напълно сигурен как ще се развият събитията дори и в близкото бъдеще, но учените от фондацията Global Challenges публикуваха годишния си доклад със сценарии, които поставят човечеството под риск, ако то не се съвземе.

"Всеки ден ни тормозят познати заплахи – самолетни катастрофи, канцерогени в храната, ниски нива на радиация и т.н. Но отричаме тези, които наистина ни застрашават – бързо развиващите се технологии и риска да преминем екологичните граници. Те може да ви изглеждат неправдоподобни, но нашето експертно мнение е, че дори един такъв инцидент, може да причини глобална катастрофа", пише в увода на изследването от 80 страници Мартин Рийс, астроном от университета в Кеймбридж.

Според доклада, сценариите, които ни застрашават са: ядрена зима, биологични оръжия, промени в климата, екологичен колапс, пандемия, удар от астероид, ужасяващо изригване на вулкани и изкуствен интелект.

А сценариите за човечеството са три. В първия, 100% от хората са живи и здрави, във втория – оцелява само 1% от тях, другите 99 измират. Третият е най-обезпокояващ – животът на Земята е напълно заличен.

14 хил. ядрени бойни глави държат САЩ и Русия в своя арсенал. Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея и Израел също имат ядрено оръжие. Шансът някоя от тези държави толкова да се ядоса на света, че да изстреля ракета, която може да заличи 95% от живота в радиус от 5 км от мястото й на падане е 1%.  Но не само война може да подтикне използването на радиация – понякога подобни арсенали биват освободени по погрешка. Случвало се е десетки пъти от 1945 година насам.

Подобни експлозии ще освободят над 150 тераграма дим, който може да обгърне почти цялата планета. Температурите ще паднат с 8 градуса в продължение на 4-5 години и ще настъпи ядрена зима и почти няма да има храни, които ще могат да бъдат отглеждани. Ако част от човечеството не умре от облъчването, то гладът със сигурност ще го довърши.

Процентът на опасност е нисък, защото не всяка държава има възможността да произвежда ядрени бойни глави – материалите са редки и много скъпи. Ето защо рискът от биологичните оръжия е доста по-голям. Хиляди лаборатории провеждат изследвания и произвеждат нови и нови химични съединения, които могат да убият. Освен че са евтини, те лесно могат да бъдат разпространени – във водата, почвата, въздуха. Макар че са забранени от десетки международни споразумения, те все още се използват за военни цели. Сирия е чистия пример за това. Но никой не е сигурен, че използването на биологични оръжия няма да се превърне в постоянна, мащабна практика.

Историята познава няколко цивилизации, които са изгубили войната срещу природата заради промени в климата. В съвременната история повишаването на глобалната температура с повече от три градуса ще доведе до необратими последствия – половината свят ще бъде наводнен, останалата суша ще бъде толкова гореща или толкова студена, че няма да може да се отглежда никаква храна. Опустошителни бури и вълни от климатични емигранти ще залеят Земята. За всички тези последствия слушаме непрестанно, ала човечеството продължава да не прави достатъчно, за да спаси кожата си.

Глобалното затопляне, но и други човешки фактори, водят до изчезване на екосистеми. Подобна на кризата с езерото Чад, екологични колапси се случват по целия свят. Това води до 58% спад на увеличаването на популацията на гръбначни животни от 1970 до 2012 година, но не само те са засегнати. Най-плашещата екологична е причинена от изчезването на малките, жълти пчели. Без тях, на човечеството не му остава много.
18% от глобалната популация е заличена когато чумата започва да се разпространява.

От тогава, медицината е напреднала достатъчно, за да създаде ваксини, които да защитят хората от болести, но риск отново има. Учените не изключват възможността да се появи вирус или бактерия с които човечеството не може да се справи, тъй като антибиотиците, спасили много животи, вече са неефективни. Повечето опасности са развили резистентност към тях. За сега епидемиите, като ебола например, се локализират и овладяват, засягайки само определен регион, не и цялото земно кълбо. Докога обаче не е ясно.

Едно от трите големи измирания на Земята е било причинено от удар от огромен,10-километров астероид. И колкото и фантастично да звучи, според учените, вероятността глобална катастрофа да настъпи след удар с падащ от небето камък е голяма. Само 1 км скала е нужна, за да вдигне толкова прах в атмосферата, че да закрие слънцето за месеци.  Подобна съдба ни очаква и ако изригне супервулкан.

На последно място експертите поставят още една опасност, която изглежда като извадена от фантастичен филм – изкуствения интелект. Десетки учени, включително и Стивън Хокинг, предупреждават, че разумните компютри ще доведат до края на човечеството – те ще станат толкова умни, че или ще ни завладеят, или ще ни избият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
5
 
! Отговори
Йосиф Висарионович преди 5 години
Какво ще заличи човечеството от Земята? Не какво а КОЙ ...... По недосетливите могат да се погледнат в огледалото за да видят ТОЧНО кой имам предвид.И както съм казал навремето : Има човек , има проблем . Няма човек ........ стотици животински видове живеят спокойно бе опасност от изтребление , огромни вековни гори продължават да съществуват , кристален въздух и чисти сини океани и морета .....
64
1
 
7
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Вие тука си пишете ама оня отгоре като ни чете коментарите си умира от смях.
63
8
 
5
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
След всякакви глобалните катастрофи Русия ще изчезне 100г след останалите...защото с толкова е назад от другите..ха.ха.ха
62
2
 
10
 
! Отговори
До До 60 преди 5 години
Ето ти и един почти безобиден, но възможен катаклизъм, чието случване е въпрос на време - супермощно слънчево изригване и магнитни бури, водещи до срив в комуникациите и масов мор по електрониката. Има няколко прецедента по света през миналия век. Известно е още като събитието Карингтън, което е изгорило жиците на съществуващите телеграфни линии в Щатите през 19-ти век. И как мислиш, колко храна има в един град по складовете? А ако не работят банки и терминали какво ще си купиш с пластиката?
61
1
 
6
 
! Отговори
До До 62 преди 5 години
След като си толкова уверен, какво правиш още тук, вместо вече да даваш акъл на американци, холандци, италианци и т.н. как с един замах да си решат проблемите на големите градове от крайбрежията с предстоящето покачване на морското ниво. В личен план ще направиш пари и ще се сдобиеш с просперитет и уважение, а ние ще се гордеем с постигнатото от някой нашенец. И то не като фейсбук кампания.Вчера в нета и по ТВ-те имаше едно много показателно видео от Тенерифе. Така, че можеш да започнеш оттам
60
3
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 5 години
До До До 30Човека и живота ще се приспособят без проблем при покачване нивото на глобалния океан! В миналото са се случвали много по-резки и тежки промени, удар от метеорит, изригвания на супер вулкани и последващи "ядрени" зими и т.н., естествено много видове са изчезвали и ще изчезват, такива са правилата на играта, такива са природните закони, слабите и неприспобомите изчезват, но на тяхно място винаги се появяват нови по адаптивни и силни видове, ето това е еволюцията.
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Шепод от отвъднотоУникалния ни разум, хипи деграданте, ни е позволил да изучим Слънцето, звездите и други природни закони и за това знаем, че нашата звезда ще се превърне в червен гигант. Ако чакахме на простовати *** като теб, нямаше да знаем нищо, нямаше да имаме елементарни технологии като огъня и колелото, щяхме да сме в пещерите и да се молим някой звяр да не ни изяде. Човечеството ще колонизира други космически тела, това е въпрос на време - науката и технологиите ще спасят хората.
58
2
 
5
 
! Отговори
До 60 преди 5 години
Така е един катаклизъм няма да е приятен, но няма да доведе до изчезване на човечеството, както написах вече ние сме много адаптивни, щом вече знаем как да произвеждаме ел. енергия, как да си осигуряваме вода, храна и топлина, ще възстановим инфраструктрата и ще продължим напред.
57
2
 
3
 
! Отговори
До До 30 преди 5 години
Изтърва екстремните климатични явления, които ще зачестят по фаза и амплитуда, и новите граници между суша и вода, оформени като резултат от повишеното водно ниво на Световния океан и последващото изчезване на голяма част от човешките хабитати и инфраструктура по настоящето крайбрежие. Когато този преход става плавно, повечето видове имат възможността да се приспособят, когато стане рязко, най-малкото води до обща промяна в популацията, а когато тя падне под определен минимум - до изчезването им
56
3
 
5
 
! Отговори
Шепод от отвъдното преди 5 години
До Анонимен 59Мх, уникалният ти разум какво ще прави като след 5 милиарда години Слънцето се превърне в червен гигант и външната му корона се раздуе до Марс. Ама викаш това не би било проблем и може да се справим с едни десетина хиляди градуса температура защото сме венец на еволюцията и живота на нашата планета е вечен:).
55
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 59 преди 5 години
Да не дава Господ колебанията да ни су случат по бързия начин, защото само за една седмица без ток, топло, вода и храна всеки от нас ще има болезнената възможност да разбере на практика колко лесно се случват невъзможните неща. А ако продължат с месеци или години, колцина ще са оцелелите помежду ни?Да, като цялост животът ще продължи под някаква форма докато Земята я има, но е малко вероятно шляенето, висенето, мотането и чекването отново да са сред приоритетните му задачи за деня
54
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори хипотетично не е възможно на Земята климата да се затопли до такава степен, че планетата да е непригодна за човечеството, да не говорим за живота като цяло. Човека е много адаптивен, то й е венеца на еволюцията, нашия уникален разум е в състояние да изучи и реши всеки един проблем. А живота на нашата планета е почти неунищожим, той оцелява във вряща и токсична вода, при минусиви температури, изложен на огромно налягане на дънното на океаните и т.н.
53
3
 
11
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
И какво ще се случи като се повиши средната глобална температура с 3 градуса? Ще се повиши равнището на световния океан, а сушата ще стане по влажна и топла, което пък ще доведе до биологен бум, тъй като това са най-благоприятните условия за него. Учените, истинските такива, а не псевдонауката разпространяване хипи-гей либерастите, отдавна са установили, че климата на Земята не е константа, че има периоди на застудяване и затопляне, че в миналото е имало далеч по топли периоди.
52
3
 
6
 
! Отговори
IA преди 5 години
"разумните компютри ще доведат до края на човечеството"Или до следващата крачка в еволюцията. "Бог създал човека по свой образ и подобие, но може би човек сам ще създаде Бог посредством машините. И може би ние не сме създадени да отидем в рая, а посредством машните да създадем рай на земята"Това е реплика на един професор от САЩ на конференция за ИИ която трайно ми се запази в съзнанието. Цялата му лекция беше насочена как от 80-те години вървим в тази посока и е неизбежно.
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До DiscoveryАлчността куха лейка е в основата на прогреса, ти си жив защото предците ти са били алчни, алчността дала на човечеството цивилизации и технлогии, без алчността ще изчезнем, ще се превърнем в беззащитни и лениви мекотели, обречени на провал.
50
5
 
9
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
За да се избегне цялото тва нещо е важно да се открие гена на алчността и още при раждането на малките бебенца, когато този ген бъде открит у някое те да бъдат хвърляни в дълбоката пропаст, така няма да има алчни шиббаняци дето да ламтят за де що има на Земята...
49
2
 
8
 
! Отговори
младен преди 5 години
До noFreemanНапротив, случвали са се. Американците пуснаха газа там.
48
3
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
е като стигнах до лъжата, че в Сирия са използвали химическо и спрях... трола дето е писал статията трябваше да си продължи с фантастичните глупости, а не да намесва събития, които не са се случвали...
47
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рискът от една от апокалиптичните опасности не би съществувал, ако своевременно изчезне едно алкохолизирано азиатско племе!
46
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бойко ще заличи...Аз го гледам от добрата страна.Поне покрай нас нормалните, ще изпукате и вие комунистите.