Слаб икономически растеж, ниски доходи. Какво остава като теглим чертата?

Възнагражденията у нас са на нива от 40% спрямо средните за ЕС
19 ное 2018 15:30,
265
Слаб икономически растеж, ниски доходи. Какво остава като теглим чертата?
Снимка: pixabay.com

Слабият икономически растеж, критично ниското ниво на преки чуждестранни инвестиции, слабата конкурентоспособност на бизнеса, несигурната бизнес среда, неефективната борба с корупцията, недостатъчно високата квалификация на кадрите, проблемната правна среда в съчетание с намаляващото население на страната. Всички те са сред причините за ниските доходи в България.

Без нови свежи инвестиции, по-ускорен икономически ръст, по-иновативен бизнес, промени в данъчни и фискални политики доходите в България няма да се променят през следващите години. Ниските доходи се борят не административно, а чрез реформи в икономиката, категорични са икономисти и експерти, които коментираха темата за нивото на доходите в България и как ще се движат те през следващите години за Investor.bg.

Без съмнение бедността, задълбочаващите се неравенства и размерът на доходите са топ икономическите теми днес, а протестите в страната от последната седмица доказват това. На фона на новото увеличение на цените на горивата, което повлича нагоре и редица други потребителски стоки и услуги, страната бе обхваната от масови протести. Започнали като недоволство срещу поскъпването на горивата, те прераснаха в гняв от ниските доходи и лошия живот в България.

По статистика

Неоспорим факт: доходите в България са най-ниските в Европейския съюз. На този етап възнагражденията в страната са на нива от 40% спрямо средните заплати в ЕС. През последните години възнагжражданията в бюджетния и в реалния сектор у нас устойчиво растат с около 10% средногодишно, но продължава силното подоходно разделение между работещите и регионалните доходни неравенства.

Наскоро пък проучване показа, че българите не търсят много високи доходи за живот в България – мнозинството са съгласни да получават до 2000 лева, за да не напускат страната като емигранти в търсене на по-висок жизнен стандарт и реализация.

Заплащането в страната се увеличава по статистика, но всъщност огромна част от хората  имат изключително ниски доходи. Близо половината работещи у нас се осигуряват на минимална заплата, а средната е над 1000 лева.

Все по-големи стават неравенствата в жизнения стандарт на нискодоходните и високодоходните групи в България, се посочва в изследването на Института за социални изследвания към КНСБ. Според данните за периода 2007-2017 г. издръжката на живот е нараснала с 41,3%, като се очаква до края на тази година да нарасне с 45 на сто. Брутният доход за 2017 година достига до 81% от необходимите средства за издръжка, което е положително като тенденция, но ситуацията с нискодоходните домакинства остава тежка - при тях делът на разходите за храна и издръжка на жилището достига до 62% от общите разходи.

И статистиката на Евростат отчита, че неравенствата в България са далече от всякакви средни европейски показатели. По последни данни за България разликата в доходите за 2017 г. между 20-те процента най-богати българи спрямо 20-те процента най-бедни българи е осем пъти, при средни нива в ЕС от 5,2 пъти. Над 1,7 милиона българи живеят с доходи до 600 лева при изчислената от КНСБ месечна издръжка на живот от 585 лева. Над 2,3 милиона българи живеят с месечни доходи до 1000 лева. Около 400 хиляди живеят със средни доходи между 1000 и 2000 лева месечно. Други 400 хиляди българи работят, но се числят към т. Нар. Работещи бедни - с доходи под линията на бедност - 321 лева за тази година.

Четете продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
6
 
2
 
! Отговори
ПатрЕот преди 5 години
И сега като дойдат либералите ДПС и БСП, ще има Истанбулски конвенции, Пактове за Миграции, разбиване на семейството и ценностната система.... А от управление на БСП 1лв. не съм видял, толкова веднъж ми стана заплатата впрочем... 97г...............Оставете парите, че няма да ни вдигнат, а и ще ни сринат ценностната система, което е най-важното!!! А де не говорим ,че точно Орешарски спря Южен Поток... Изобщо са за трепане!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
154
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МНЕНИЕ Нещо си объркал данъците бе негоднико..
153
6
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Цените и данъците в България са на нива и понякога надвишават нивата в ЕС.Защо Доходите ни са 10% от ЕС ?Имам отговор - в ЕС Бизнеса заделя за заплати 50% от Печалбата , в България Бизнеса заделя 5% - Корпоративния Данък . Кога Медиите ще разследват този закон ???
152
3
 
13
 
! Отговори
до 169 преди 5 години
Ами то е защото при Бай Тошо ток имаше и беше евтин.Ами при разтривача на ушите му, хем го няма хем е скъп.В това е проблемът.И по-зле ще става.
151
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредна балтия: Управляващите подготвят данък върху дрехи и обувки втора ръка
150
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой въобще усети ли се как Гробарите тихомълком увеличиха Данък сгради почти двойно.
149
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито на депутатите,че си вдигнаха заплатите със 100лв...А на пенсионерите 40лв коледна добавка и на тях честито,!!Докога народе ,ще търпиш и спиш!!!Докога??????
148
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧЕЗ призовава за разумно потребление на тока..... ПО ВРЕМЕТО НА БАЙ ТОШО НИ НАСЪРЧАВАХА ДА ПОЛЗВАМЕ ТОК ЗА ДА НЕ РАБОТЯТ ЕЛ.ЦЕНТРАЛИТЕ НА ПРАЗЕН ХОД. ЕТО ЧЕ ДОЙДЕ МОМЕНТА КОГАТО НИ КАЗВАТ ДА ИКОНОМИСВАМЕ ТОК ЗАЩОТО ДРУГАРКАТА КУНЕВА СПРЯ БЛОКОВЕ В АЕЦ КОЗЛОДУЙ И НЕДОСТИГА ЕНЕРГИЯ. НАЙ ЛОШОТО Е ЧЕ НИ ГО КАЗВАТ ЧУЖДЕНЦИ КОИТО С НАШИТЕ ПАРИ ОТ СМЕТКИТЕ ЗА ТОК ПЛАЩАТ НА ТЕХНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ПЕНСИИТЕ. А НАШИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ВЗИМАТ ПО 200 ЛЕВА ПЕНСИЯ КОЯТО НЕ СТИГА ЗА НИЩО. КЪДЕ СА ПАТРИОТАРИТЕ МАМДЕБА
147
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава на кредит.Хора на кредит.Икономика няма.Само внос.Какво изнася и произвежда България.Печели се от това.А в Бг само пенсионери останаха.Всеки божи ден младите бягат.От какво ли?????Знаем отговора.Шепа народ,а депутатите 240!!!!!Резултат никакъв!!!
146
2
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Протести и кръв от депутатски тикви по жълтите павета е решението на проблема!!!!Неможе от Нефтохима в Бургас А95 да се търгува на доставна цена от 1.85 лв за литър а Бензиностанциите да ни го продават по 2,30 !!!!!!това са 4500 лв брутна печалба на 10 хил литра .Те Искат по 5 бона да правят на ден от 1 бензиностанция !!!Смърт за картела!!!!Валентин Златев да го изгорим жив!!!
145
1
 
12
 
! Отговори
нн преди 5 години
Българите все чакаме друг да ни оправи . По-рано бяха руснаците, сега американците. Това сме си. До кога? Казва ли ти някой? Робска психиса останала от турско, това сме ние.
144
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко вече е IT дори работата на механика и машинния инженер е ИТ .. понеже от децата ви нищо не става , негодници са , мързи ги или не могат да мислят шизофреници са от марихуаната не могат да си концетрират ъкъла да решат някоя сложна задача.. Родителите на такива негодници викат , айде стига с ИТ , *** скоро и работа на хлебаря и ще стане ИТ..
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен То и в САЩ се краде , ама не са колония..
142
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да се краде 99% това е единствената истина за икономика и доходи. България е специален случай,иначе всичко би си дошло по реда
141
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 36 не можеш да станеш добро IT , освен ако не си бил математик , физик или електроинженер преди това.. на стари години можеш да завършиш само икономика защото е най-лесно.. биология , социология , богословие нещо разказвателно което се чете като роман.
140
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От както тиквата е на власт чуждите инвестиции са спаднали с близо 10 Пъти, какво увеличение на доходите искате, от къде да дойде.
139
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно бедните българи откъде намират пари да изплащат кредити за жилища, щом като цените на жилищата продължават бързо да растат? Не разбирам логиката.
138
3
 
36
 
! Отговори
до155 преди 5 години
хайде скрий се с твоитв ИТ та, 3 милиона ИТ та ли да станем, Твоето ИТ хляб не меси, стомана не валцова, дрехи не шие. Само с програмисти икономика не се прави. А и твоята е от ден до пладне, ела да говорим след 10 г като си на инжекции за гърба и 4 диоптъра очила и трепериш някое иновативно младо програмистче дали няма да те измести. Щото няма как всички длед 10 г да сте шефове....
137
1
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
До OridoАми така правят геноцид над населението.
136
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Не емигрант 155Стига с това ИТ, бе! Чакате статия за доходите и налазвате да се биете в гърдите, че сте с големи доходи! Върви да работиш в Димитровград или Павликени като ИТ!Образованието в Бг не значи нищо.