Слаб икономически растеж, ниски доходи. Какво остава като теглим чертата?

Възнагражденията у нас са на нива от 40% спрямо средните за ЕС
19 ное 2018 15:30,
265
Слаб икономически растеж, ниски доходи. Какво остава като теглим чертата?
Снимка: pixabay.com

Слабият икономически растеж, критично ниското ниво на преки чуждестранни инвестиции, слабата конкурентоспособност на бизнеса, несигурната бизнес среда, неефективната борба с корупцията, недостатъчно високата квалификация на кадрите, проблемната правна среда в съчетание с намаляващото население на страната. Всички те са сред причините за ниските доходи в България.

Без нови свежи инвестиции, по-ускорен икономически ръст, по-иновативен бизнес, промени в данъчни и фискални политики доходите в България няма да се променят през следващите години. Ниските доходи се борят не административно, а чрез реформи в икономиката, категорични са икономисти и експерти, които коментираха темата за нивото на доходите в България и как ще се движат те през следващите години за Investor.bg.

Без съмнение бедността, задълбочаващите се неравенства и размерът на доходите са топ икономическите теми днес, а протестите в страната от последната седмица доказват това. На фона на новото увеличение на цените на горивата, което повлича нагоре и редица други потребителски стоки и услуги, страната бе обхваната от масови протести. Започнали като недоволство срещу поскъпването на горивата, те прераснаха в гняв от ниските доходи и лошия живот в България.

По статистика

Неоспорим факт: доходите в България са най-ниските в Европейския съюз. На този етап възнагражденията в страната са на нива от 40% спрямо средните заплати в ЕС. През последните години възнагжражданията в бюджетния и в реалния сектор у нас устойчиво растат с около 10% средногодишно, но продължава силното подоходно разделение между работещите и регионалните доходни неравенства.

Наскоро пък проучване показа, че българите не търсят много високи доходи за живот в България – мнозинството са съгласни да получават до 2000 лева, за да не напускат страната като емигранти в търсене на по-висок жизнен стандарт и реализация.

Заплащането в страната се увеличава по статистика, но всъщност огромна част от хората  имат изключително ниски доходи. Близо половината работещи у нас се осигуряват на минимална заплата, а средната е над 1000 лева.

Все по-големи стават неравенствата в жизнения стандарт на нискодоходните и високодоходните групи в България, се посочва в изследването на Института за социални изследвания към КНСБ. Според данните за периода 2007-2017 г. издръжката на живот е нараснала с 41,3%, като се очаква до края на тази година да нарасне с 45 на сто. Брутният доход за 2017 година достига до 81% от необходимите средства за издръжка, което е положително като тенденция, но ситуацията с нискодоходните домакинства остава тежка - при тях делът на разходите за храна и издръжка на жилището достига до 62% от общите разходи.

И статистиката на Евростат отчита, че неравенствата в България са далече от всякакви средни европейски показатели. По последни данни за България разликата в доходите за 2017 г. между 20-те процента най-богати българи спрямо 20-те процента най-бедни българи е осем пъти, при средни нива в ЕС от 5,2 пъти. Над 1,7 милиона българи живеят с доходи до 600 лева при изчислената от КНСБ месечна издръжка на живот от 585 лева. Над 2,3 милиона българи живеят с месечни доходи до 1000 лева. Около 400 хиляди живеят със средни доходи между 1000 и 2000 лева месечно. Други 400 хиляди българи работят, но се числят към т. Нар. Работещи бедни - с доходи под линията на бедност - 321 лева за тази година.

Четете продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неоспорим факт: доходите в България са най-ниските в Европейския съюз.Какво остава като теглим чертата?Един гол .... сещате се.
214
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам план за възрождение на България:Чакаме ЕС и НАТО да се разпаднат и въвеждаме нaциoналистическа воeнна диктaтура. Мутрите и мафиотите се "оправят" с огнестрелно оръжие по стадионите.
213
1
 
2
 
! Отговори
2 ubaioci преди 5 години
Da si spomnim za vazhoda na bg ikonomika prez 1830 godina naprimer....i kolko stastlivo bg pisachi se razhojdali po sveta s turskute si teskereta....
212
1
 
4
 
! Отговори
Kontriaase преди 5 години
Bg koncessii sa mnogo zle i mnogo neizgodno prodadeni....revizirame cenata.....s bg referendum...falshivite bg prodavachi na besilkite....
211
1
 
4
 
! Отговори
Sketo преди 5 години
Stopirame bg koncesiite s obstonationalen e-referendum...obstonarodna zabrana za iznos na prirodni resursi.
210
1
 
6
 
! Отговори
Здрасти.... преди 5 години
Ами той тиквата е отроче на комунизма бе, кво очаквате..
209
6
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
*** точат лиги по БВП-то от 106 милиарда лева :)))))))))))))))))))))))))))))))))))) и 25 милиарда долара валутен резерв. Няма да стане дрогари Ерменковци!!!
208
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Означава.Че бюджета Се пълни от глоби данъци и такси! Икономика никаква! И в същия момент.ГЕРБ твърди.Че имаме "растеж"!? Пълна измислица!Оставка!
207
3
 
13
 
! Отговори
Справедливост преди 5 години
Българи от всички страни обединявайте се!Да оправим държавата.!Напред юнаци смело.Съединението прави силата!За един по добър живот,за едно по добро бъдеще мафията вън!!!!
206
1
 
5
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
До Пашов*Не знаех ,че Финландия и Норвегия са толково зле,а защо не и Швеция
205
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е вчера казахте че взимаме много пари и работодателите ще внасят украинки, що точно украинки и какво ще правят те не стана ясно, може и сирийци да внесат те много работят, африканци също тия бачкат 24/7 за 200 лева
204
3
 
20
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
За 2017 износа ни беше по 400 лева на човек от населението на месец. От там нататък няма какво да си говорим повече. Това се пада на единица от населението. Имаме почти 1,5 милиона нищо, неправещи, неработещи, прави, здрави братя които чакат и те като пиявици на нашия труд + 800 000 държавни служители + почти 3 милиона пенсионера и деца. Е то не остана кои да изкарва парите. Като се сложи и, че по голямата част от икономиката ни е просто статистика и това е. Производство и износ му е майката!!!
203
2
 
22
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Простата истина е, че покупателната ни способност ще спада още повече всяка година. Данъците ще стават все повече и бягащите ще стават все повече. Няма как 1 милион да изхранят 6 милиона! Данъците ще се вдигат за да може реално работещите да изхранват разплутия и вечно нарастващ държавен апарат, от там и покупателната способност на гражданите ще пада, от там и все повече желаещи да емигрират и повтаряне на кръга, докато всички не минат в сивата икономика или не останат работещи в държавата.
202
13
 
6
 
! Отговори
Пашов преди 5 години
Първи закон на Пашов: колкото една държава е по-близка с Русия, толкова тази държава е по-бедна.
201
2
 
17
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Структурата на българската икономика е шиене на ***,със чужди суровини и добивна силно замърсяващ индустрия.Това по принцип е структура на икономиката на страна от четвъртия свят.След изчерпването на съответното находище,инвеститора се изнася със скоростта на светлината,а на нас ни оставя да се оправяме със замърсената и отровена природа ,злокачествените заболявания за десетки години напред,остава една мизерна концесионна такса,а голямата печалба,особено,ако е злато остава за тях.Нещо не виждам инвестиции в електрониката,електротехниката,специализираното машиностроене
200
3
 
24
 
! Отговори
Петко преди 5 години
Рибата се вмирисва откъм главата и в България смърди яко. Цялата държавна машина пречи на хората които искат и могат да работят. Най-лошите неща от комунизма са още живи в България ама се правим че не забелязваме.
199
1
 
20
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
""Слаб икономически растеж""Ама как слаб,нали цяла Европа ни гледаше ,затайла дъх как летим напред,а те едвам кретат.Нали се чудеха на българското чудо.Как така няма чужди инвестиции,та нали сме най-евтиничките и най-високо квалифицирани в целия ЕС и неговите околности.Ама да шием още *** .Как беше мантрата от първите години на прехода?Всяко мазе -магазинче,всеки гараж- шивалня,всяка кола -такси.Е, с такава икономика -толкова
198
1
 
7
 
! Отговори
Бойко до 218 преди 5 години
Аз съм по-велик от всички богове, бе. Бойко мъъъдри.Не знаеше ли???.Има само една Сатана за мен. Казва се К. Нинова. Нека Лукавата се отрече от мен, аз Бойко няма да й се моля...
197
4
 
9
 
! Отговори
Бойко стайл преди 5 години
Статията ви лъже.Моите доходи са си стабилни. А държавата това съм аз. Така ми каза Цецо да ви кажа. Как само го е измислил.Свиквайте, иначе няма ви пусна тока. И ще мръзнете като леден шушулки.
196
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко, Тикво, отричаш ли се от Сатаната?