115 чаши, 4 бутилки, 25 торбички – вечерята на един кит (18+)

Хиляди морски бозайници умират всяка година заради пластмаса
20 ное 2018 20:35, Нели Христова
19

Снимки:Reuters

12

Отрезвяваща картинка се откри пред очите на жителите на остров Капота, Индонезия – мъртъв кит изплува от морето, а в стомаха му бяха открити над 6 килограма пластмаса.

При аутопсията, експерти от WWF разкриват, че в деветметровият бозайник е имало 115 чаши за кафе, 4 пластмасови бутилки, 25 торбички, 2 джапанки и още хиляда разнообразни предмети.

Още по темата

Случаите на морски обитатели, които умират в следствие на замърсяването с пластмаса зачестяват – те са три пъти повече в последните години. През юни още един кит изплува на брега на Тайланд, а в стомаха му бяха открити близо 80 торбички или общо 8 килограма материал, който не позволявал на животното да се храни.

Според изследванията, хиляди морски обитатели умират всяка година от натравяне с пластмаса, но хората страдат също.

С приемането на рибна храна, в човешкия организъм също попадат вредни вещества. На година, в тялото ни се натрупват близо 11 хил. пластмасови фибри.

Най-много боклуци идват от реките в Африка и Азия, но виновни за ситуацията са всички. По настояване на еколозите в много държави се въвежда ограничение на използването на пластмаса – забраняват се торбичките, чашите и сламките. Но това е едва началото. Според експертите, ако не се заемем с проблема сериозно, до 2050 година, в океаните ще има по-голямо количество пластмаса, отколкото риба.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не са виновни хората, които консумират и хвърлят. Виновни са тези, които произвеждат и налагат да се ползват. Дали ще си хвърлиш чашката в коша или на улицата и при двете положения, тя ще се озове на едно и също място - сметището. Не си правете илюзии, че тези, които си изхвърлят отпадъците на определените за това места са праведни, а другите не.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дайте си сметка, докъде са стигнали боклу ите и в какво огромно количество са, щом са погълнати от кита с планктона, като се има предвид, че китовете обитават най-дълбоките места.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Виновен е всеки който изхвърля пластмасови опаковки, не само в морето, а и на улицата и в общия бoклук... Промяната е много трудна и от културна гледна точка.. Например нищо и никакво отлепяне на хартиените етикети които са за друг контейнер.. Мързел или нямане на време или възможност все тая....
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен

Абе "умник",около 80% от замърсяванията и токсините в Азия са от европейски и американски фирми и производства! Има достатъчно филми на тая тема!
11
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изпуснахме полимерите отдавна. Навремето постоянно ни се натякваше колко сме индустриално изостанали, но всъщност пластмасите се произвеждаха основно за технически приспособления и не бяха толкова разпространени за еднократна употреба. Сега вече е неспасяемо. Те са навсякъде и невидимите с просто око, тези с микро и наноразмери, сякаш са много по-опасни.
10
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да помогнем на животните, те не са виновни. Индийците и африканците трябва да се научат на хигиенни навици.
9
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 2050-година няма да има човечество
8
0
 
36
 
! Отговори
шматка преди 3 месеца
До 6

На идея си нямаш за каква смрад става дума там.Нашия въздух и сметища са като природен парк в сравнение с онези.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 5 край

Кит риба и цаца гущер:)))
6
4
 
14
 
! Отговори
Discovery преди 3 месеца
До 3:
четеш ли кви глупости пише бе... то па нали ние сме самата чистота с най-мръсния въздух в Европа, и бунище има под път и над път. Присмял се хърбел на щърбел..
5
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Старите хора са казали: Г*з глава затрива! Като е лаком така става!
4
5
 
38
 
! Отговори
шматка преди 3 месеца
Защо ни натрапват постоянно тази азиятска смрад и ни карат да се чувсваме виновни.
При изследване водите на Ганг се оказва че стойностите на л.айна в тях са 200 000 000 пъти над допустимата норма.Къпят се там:(
3
18
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кой е крив че онези в Индия и Индонезия незнаят какво значи чистота? Защо белия човек трябва все да плаща за грешките на други? Като са мърлячи ще ядат пластмаса и ще се редуцират, после ще им дойде акъла и ще се променят, а ако не се променят - ще изчезнат. А не само да чакат чичо Сам да вади милиардите и да им чисти лaйньовкитe, а те само да се множат и да замърсяват!
2
56
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Че аз ли съм виновен, че е ял като невидял! Негов проблем!
1
5
 
4
 
! Отговори
....... преди 3 месеца
nali ???