Путин и Ердоган дадоха старт на "Турски поток". Къде сме ние?

Руският газ ще задоволява нуждите на 15 млн. домакинства
Обновена: 21 ное 2018 21:56 | 21 ное 2018 21:30,
85

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган откриха преди броени дни първата морска тръба от газопровода "Турски поток" на церемония в Истанбул. По думите на Путин проектът ще помогне за развитието на целия черноморски регион.

Руската компания "Газпром" започна строителството на морския участък от тръбата през май 2017 година. Той минава по дъното на Черно море до крайбрежието на Турция.

Още по темата

От там газопроводът ще се разклони на две. Първата тръба е за турския пазар, а втората ще доставя газ за Южна и Югоизточна Европа. Предвижда се доставките да започнат от първи януари 2020 година.

Бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов припомни, че този проект първоначално бе предложен на нашата страна под името "Южен поток", но той така и не бе реализиран.

"Идеята е руският природен газ да задоволява нуждите на 15 милиона турски домакинства. Ще има и транспортиране на този газ до Европа. Нас ни интересува пък откъде ще минава този газопровод към Европа", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Международният експерт е категоричен, че в момента отношенията между Ердоган и Борисов са доста топли, но реално голямата дума откъде да мине тръбата за Европа е именно на Москва.

"Отношенията между Русия и Турция постоянно се променят. Двете страни имат доста допирни точки, защото постоянно биват критикувани от Западна Европа. Това определено ги обединява", сигурен е Димов.

На 3-и ноември всъщност се отбелязаха 16 години от управлението на Реджеп Ердоган в Турция. Според бившия консул в Одрин нещата в южната ни съседка са се влошили: "В момента в Турция обществото е ангажирано с политическия ислям. Има доста голямо разслоение в обществото".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пиндоските слугинчета да мидадат имената и адресите сии ще получат безплатни дози-- от ерик рубин .
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Борисов трябва далежи в затвор за този саботажили широкомащабна диверсия .Това е национален предател .
71
0
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Ние вече бяхме на газовата карта на Европа,но повече няма да бъдем.Тогава г-жа КлинтОн,проведе такава стегната и мотивирана строева подготовка на правителството,че само спомена за този исторически момент,кара участвуващите да изпадат в свещен ужас и да припкат към кабинетите си за смяна на долното бельо.Тогава през България щяха да се транзитират 64 милиарда м3 газ, а сега се състезаваме с Гърция за 16милиарда м3 ,като шансовете не са на наша страна.То с такава правителство врагове не ни трябват
70
10
 
1
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 5 години
Прав е 77! Южен поток беше правилно отказан! А крайно време е да започнем да добиваме шистов газ, за енергийна независимост от Русия! Русия няма интерес и затова финансира протестите срещу шистовия газ, плаща на политици и журналисти да плашат дебылите с шистовия газ! Много *** в тоя народ!
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 77 Анонименаааха ха ха хаааа ! като златните ни залежи дето ги изсмуква някаква канадска фирма ли ?
68
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безмислен проект беше Южен паток.В Добруджа е пълно със залежи на шистов газ. Ще ги дадем на концесия и така ще си купуваме газ от този, който ги разработи без да харчим никакви пари.
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас софийските гета се превърнаха в дискотеки. Топлото вдигна цените и хората масово на качиха климатиците, но явно и тока не стига и от ЧЕЗ призовават за бога братя не пускайте климатиците.
66
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ние трябва да сме спокойни, имаме си приятели, покровители, ще ни пратят и газ и въглища, стига да си поискаме, а една тръба може да ни пуснат украинците, от своята, така, че варианти много, а турците са недемократични, нетолерантни, непослушни, те май и атомни станции стоят...оо, съвсем лоша им е работата
65
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Булгарите както винаги пак прецакани хахаха
64
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ориенталски Анадол нещо позабравят откъде се позамогнаха!Не,не от инвестиции руски!Един чичко ще им припомни с туит и айдееее 40 процента от икономиката във въздуха!Както преди 2 месеца!Само,че сега лирата ще удари 20 за левче!
63
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А от семейния Султанат газта на къде?Към Сауди Арабия ли?Хахах Хвърлиха си парите на вятъра,защото пътя към Европа минава през България или Гърция!Сега вече не само Путин ще се фръцка за коридор,ами и султана ще придава мурафети!И пак ще са набутани!
62
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък съм сигурен,че газЪТ от Северен поток 2 ще стигне по-бързо до нас.Да, политика е и зависи от политиците ти дали ще ти го докарат от място което ти е на границата или ще те накарат да си платиш да ти го доставят от балтийско море. Затова изборът на политици които да те представляват и управляват е много важен. Иначе стоиш на студено и чакаш "евтиния" втечнен.
61
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** уж не иска да е в България,а си прекара прескъпата газ на нашата граница.Гърците строят трасе,Украинците свързват старото с Полша и супертанкерите.Трасето Баку Тбилиси -Констанца ни свързва още веднъж.4 доставчика в е доста зла вест за запазане на руския монопол (Гърция, Търция, Румъния, Полша + Норвегия) Единствения шанс им остава Сърбия
60
3
 
16
 
! Отговори
РККА преди 5 години
При провала на Южен поток Бочко ни обеща газов хъб,при откриването на Турски поток чакам да ми предложи безплатен вечен двигател...
59
2
 
17
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
Ние сме девета дупка на кавала. До там ни докара Царят на Червенотиквеничковчетата.
58
4
 
18
 
! Отговори
шум в ухото преди 5 години
" Къде сме ние?"Если честно,то в жопе.
57
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"След СП2 Германия ще си гарантира доставките"-------------------------Не знам дали ще си гарантира. Консумацията на една държава не е константа. Прогнозите са за увеличаване на потреблението в ЕС. Дочух, че след СП2 започва проектирането на СП3.
56
6
 
11
 
! Отговори
Доко преди 5 години
Аз пък съм сигурен,че газЪТ от Северен поток 2 ще стигне по-бързо до нас,отколкото този от Турския поток.Природния газ е политика/а не топлина/ и който не го разбира...е това е..
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия в ЕС е все едно оня нашияволейболист с големите ходила да обуе детски обувки.
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изключително глупаво написана статия.