След "Refugees welcome, Le Pen go home" – 72 часа арест

5 г. затвор грози студента, надраскал "Съветската армия"
145
След "Refugees welcome, Le Pen go home" – 72 часа арест
Снимка: Булфото, архив

22-годишният студент по биология, който преди посещението на френската националистка Марин льо Пен надраска Паметника на съветската армия, призна, че е избрал монумента заради централното му място.

Точно този паметник редовно става жертва на посегателства, което винаги предизвиква острата реакция на Москва към нашите власти.

Още по темата

За разлика от повечето пъти обаче сега осквернителят, който на 15 ноември драска по монумента, е заловен. Той остана в ареста за 72 часа, а в неделя районният съд го освободи с най-леката мярка за неотклонение - подписка. Мотивите бяха, че младежът е с чисто съдебно минало и няма данни нито за извършване на ново престъпление, нито за укриване.

Прокуратурата обаче настоява младият мъж да бъде вкаран в затвора и държи на обвинение по по-тежка хипотеза от обикновено хулиганство. Това предвижда до 5 години лишаване от свобода, но в случай, че обвиняемият е оказал съпротива при задържането.

В конкретната ситуация арестантът не е оказал никаква съпротива при задържането си и се е предал доброволно. Той е държал спрея, с който е написал: "Refugees welcome, Le Pen go home" - "Мигранти добре дошли, Льо Пен прибирай се".

"Написах този графит, за да изразя несъгласието си с посещението на Марин льо Пен, както и да изразя несъгласието си с нейните политики, както и политиките на мислещите като нея хора в България и по света", коментира студентът, пожелал анонимност пред БНР. 

"Избрах Паметника на Съветската армия не заради някакво неодобрение към Съветската армия, а заради ключовото му местоположение в града. В ретроспекция това е очевидна грешка", каза още той.

"Деянието по характер си е такова, че се отличава от обикновеното хулиганство по своя механизъм на извършване", обясни говорителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, както и уточни, че би могло да бъде постигнато споразумение между двете страни.

"Той не е осъждан, но самият механизъм на извършване на деянието е мотивирал наблюдаващият прокурор да поиска най-тежката мярка за неотклонение", добави Зартова за студента.

Утре или в други ден ще стане ясно дали 22-годишния студент, ще бъде върнат в ареста.

Той посочи, че е обсъждал с адвокатите си възможността за споразумение с прокуратурата.

"Аз съм с напълно ясното съзнание, че това, което съм извършил е сравнително нередно както от законова, така и от морална гледна точка, защото паметникът не е паметник на някоя политическа фигура, а на хора, загинали в борбата с фашизма и малко или много за свободата на нашата страна. Така че разбирам ясно, че действието ми не е от най-правилните, но за мен моралът е понятие, което може да се степенува и далеч не е толкова неморално колкото някои неща, които се случват", каза още студентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 128В Берлин няма паметници на Съветската армия. НЯМА НЯМА НЯМАВсички са демонтирани и преместени в музей в някакво предградие. Не съм ходил до там, виждал съм брошури.Явно си от БСП. Щом толкова фриволно боравиш с фактите
111
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е направило момчето.На окупаторите текст срещу националистите.Подходящо място.Ако го осъдят, значи няма за пореден път справедливост в тази полу-държава.
110
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некоя състудентка " на този 22 годишен демократичен идеолог" ще изпадне в екстаз, ще пърха с миглички по студентчето- драскач.Кефи Смеучагата- други 22 годишни българи дето са в университети на Запад не ходят да драскат по историческите паметници там, щото не съвпадали с " идеологическите им хрумвания".В Берлин има също паметник и монумент на Съветския войник, никой не драска, па те са били окупирани повече от нас с военни бази дори.Тоя бил загрижен за бежанците като драска по паметник?!?!?
109
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха тоя студент е ГОЕУМ СМЕЛЧЪГА само на 22 години.Тоя колко имигранти или бежанци е приел, колко християни преследвани от ИДИЛ е спасил?А да на него му е длъжна държавата, щото той е студент по биология, син е на мама и тати, обича " демократическата идеология на Запада, щото е фен на западна музикална група".Държавата е народа- 7 млн. българи, които избират политици, а това, че тези политици служат повече на " чужди идеологи и софрички", отколкото на народа си- отделен въпрос!
108
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе в Берлин също има паметник на Съвтеския войник и армия, *** никой не ходи да драска, и да драска, немските полицаи ще му тръснат солена глоба.У нас тия дето се пишат на " идеологически демократи и рушат всичко свързано с историята на България- османско робство, комунизъм, но пропускат репресиите и политически убийства от 1896- 1944 г." - приличат на шпиц команди на Хитлер и хуни, унищожават всичко, което според тяхната " демократична" идеология е неправилно- а те са 0,01- 0,1 % от българите
107
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя студент на 22 години е ГОЛЯМ ПИЧАГА !!!!!
106
7
 
5
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Абе 30г. вече никой не се сеща в тази държава да претопим всички паметници на съветския поробител и да направим на тяхно място градинки с бюстове на всички български владетели и плочи отдолу където да са написани най важните им постижения. Хем ще е от нашата история, хем ще е по красиво, хем ще махнем тези грозотии от градовете и селата си. Събирайте ги вече тия клозети. Ама така е, като ни управляват вече 74г. националнопредателски - комунистически - корумпирани некадърници.
105
2
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До ШопПо дадените ти минусите излиза, че половината българи са за приема и издръжката на тapaмбyки! Токова rлynaци в страната, плюс още толкова *** - как няма да е недоразвита и непривлекателна за нормалния човек..
104
3
 
1
 
! Отговори
Diktator преди 5 години
Protiv podobni deqniq sum, samo v slu4ai na grajdansko ne pod4inenie,kogato durjavat ne izpulnqva volqta na naroda. No da vkarate mom4eto 5 godini v zatvora i da mu susipete jivota zaradi edin grafit e PRESTUPLENIE SRE6TU LI4NOSTTA I GRUBO POGAZVANE NA DEMOKRACIQTA!
103
9
 
14
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Предлагам да го затворят за няколко години в компанията на няколко пакистански и авганистански навлека, да им покаже колко много са "welcome"
102
4
 
5
 
! Отговори
georgi преди 5 години
До читателkato tozi na amerikancite,bombardirali sofia!
101
9
 
9
 
! Отговори
Иво преди 5 години
До Наблюдател: Как само приказва -като студент на първи изпит . Добре са го научили адвокатите му от СДС и ГЕРБ -истинските извършители на мръсотиите по паметника от години назад ! "Чичо" му , Александър Йорданов , може да го е научил да мрази толкова Съветската армия и Русия-той щеше да съди Русия ,че ни е поробила. Гадна *** !
100
7
 
2
 
! Отговори
Бял работодател преди 5 години
сега най прочути ке не фочистачи -тракийци във европа и англия и америка
99
9
 
11
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
До *** които твърдят че видиш ли имало други балкански кочини които се били освободили от турско без Руска помощ: Абе ш-вестери я ми кажете коя от тях има АЕЦ подарен от "поробители" с цели 6 ШЕСТ! реактора. Коя от тях има подарен завод за калашници от "поробителите". Коя от тях е била напред в полу-проводниковата техника, и правила компютри и собствени процесори? Коя? Смешници....
98
4
 
3
 
! Отговори
Ч.Дарвин преди 5 години
до ХА ХА ХА "ТЕ СА ГОРДИ ТРАКИЙЦИ!"преди малко неандерталци, още преди маймуни. ЛОГИКА ,СЪР!!!
97
10
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Този е за Белене.Хаймана, ще драска, а?
96
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Студентът по биология сигурно не от соросоядите , затова ще лежи 5г..Друго станахме за смех в Япония с тази зараза да боядисваме паметници..
95
19
 
14
 
! Отговори
Аз съм българче преди 5 години
Изчислил съм !Нужни са ми само 8-шашки тротил , за да му видя сметката на тоя гробарски символ!Огледал съм даже къде да ги заложа.Пак ще огледам за да няма грешки!
94
15
 
15
 
! Отговори
Сидер Русофила преди 5 години
Да свалим Альоша от наряд!!!
93
20
 
18
 
! Отговори
читател преди 5 години
Само в България има паметници на окупаторите.А има и роби, които им се радват.