Бизнесът у нас няма поводи за оплакване. Дали?

Липсата на подготвени кадри е основно предизвикателство
22 ное 2018 18:28, Екип на Bloomberg
22
Бизнесът у нас няма поводи за оплакване. Дали?
Снимка: Pixabay

В бизнеса има неизбежни флуктуации. Обстановката за момента обаче е положителна у нас, причина за оплаквания няма, тъй като трендът като цяло е възходящ. Това посочи Красимир Дачев, Свилоза, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

„Когато се вижда, че в една държава има стабилност и то в рамките на няколко години, инвеститорите се насочват към нея. И обратното, никой не прави инвестиции в нестабилни държави. Необходимо е обаче време“.

Според Дачев липсата на обучени хора остава основно предизвикателство за българския бизнес.

„Държавата трябва да влезе в ролята си, защото тя има инструментариума, с който може да регулира процеса. България трябва да спре да субсидира всеки, желаещ да учи, и да се насочи към подпомагане само на тези професии, за които има икономически интерес. За момента държавата е парцелирана в това отношение. Образованието не се интересува от какво има нужда икономиката и затова се плаща многократно за обучение“.

Дачев определи наемането на хора с увреждания като хубав процес, но според госта въвеждането на квоти в тази насока не е правилно.

„Управлението на компаниите не може да бъде административно. Не е редно държавата да определя кой да бъде назначен и кой освободен. Основният фактор е пазарът“. 

Повече по темата вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИПреди, работника със заплатата си, можеше да си построи жилище.Какво каза? Я пак? Я пак? Защо и едните ми баба и дядо и другите баба и дядо имат малки схлупени недовършени къщи с външни тоалетни и "нещо" като баня? Май са били от мързеливите... ама като се огледам май всички в малките градове и селата са били мързеливи. А канализация? А газификация? Ми то трифазен ток нямаше като бях малък и като се пуснеше печката спираше тока... Така, че я пак ми обясни - колко хубаво е било!!
16
0
 
2
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Пълно е с колеги завършили филологии или икономика .Което значи ,че имат по-едно излишно висше образование и са се хванали с други професии заради паритеВ същото време инженерните специалисти (вкл. разработчиците на софитуер въпреки за които и аз не съм сигурен дали минават за инженери) са крайно недостатъчни.Държавата определено трябва да преосмисли политиката си относно висшето образование.
15
0
 
6
 
! Отговори
V преди 5 години
Образованието след основно не е работа на държавата.Образованието трябва да излезе от университетите и да влезе във фирмите. Там трябва да се обучават ,,кадрите,, Бизнеса трябва да разбере че комунизма си отиде и държавата не му е длъжна ;) Това което трябва да направи държавата е същото да си изгради вътрешно фирмено обучение и никъде на никакво ниво да не търси виши кетапи ,щото тогава никой няма да отиде при бизнеса ,а всеки ще иска да ,,учи,, вишо пожарникарско
14
0
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
На тебе ти поръчват от герб да заплашваш всичк идето плюят простата ви партия и за твое сведение не съм бесепар *** но ако те набарам и вожда ти няма да те спаси
13
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 5 години
Тебе ще те намеря и ще ти избия зъбите после ще те привикам в Данс и в прокуратурата да ти повдигна едно наказателно дело гербаджийска ***
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗаплатите при соца бяха средно 200-250 лева за 99% от населението, което като покупателна способност приравнено към днес се равнява грубо на 4000-6000 лева.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обучени кадри има и винаги е имало, но обучените предприемачи са малко. Когато един бизнес процъфтява, това се дължи и на висококвалифицираните кадри и на интелигентното управлене. Когато двете не са в синхрон страдат само работещите - тук е така! Предприемачите да четат повече и да шплащат добре на ценните хора, защото тактиката от сорта" той няма куде да иде и ще търпи" вече не работи дори и за малките населени места.
10
0
 
11
 
! Отговори
FA лит преди 5 години
При нормалния капитализъм, когато си мaлоyмeн, неграмотен *** - ФАЛИРАШ.Никой не длъжен да ви подготвя кадри, да ви осигурява благоприятна "бизнес среда" и да ви дундурка да дебелеете на гърба на хората.То не бяха данъчни измами, кухи фирми с дългове, двойно счетоводство, и най-вече неплащане на осигуровки и заплати.
9
0
 
10
 
! Отговори
обективен преди 5 години
Като станат заплатите поне 1000 евро ще имате и обучени кадри -с трици маймуни не се ловят
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако сега заплатите бяха на комунистическия стандарт трябваше да са по 4000 6000 а заплатите са по 500 900 лв"За такива поръчкови коментари трябва да ви привикват в ДАНС и да ви повдигат наказателна отговорност!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aко трябва да пиша кодовата дума "КОКОШКА", всеки път когато в тоя сайт пишат новина за......за заплати, за нужни (търсени) кадри за бизнеса, за колко сме напред с материала и колко е процъфтяваща държавата ни, сигурно на хората ще им заприлича тоя сайт на кокошарник.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сега заплатите бяха на комунистическия стандарт трябваше да са по 4000 6000 а заплатите са по 500 900 лв
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така става, когато хора с комунистическо самосъзнание решат да стават капиталисти. Дори в Китай имат по-добри заплати, а и могат да си намерят по-евтини стоки с прилично качество. Иначе в България продължава да се внасят скъпи и прескъпи ***. Съсипахте всичко родно със сила, а сега ревете, че и хората избягали. Отидете в Азия или Африка - там ще се избият да ви работят и най-вече са свръх интелигентни за тези пари.
4
0
 
24
 
! Отговори
Митко Димитров преди 5 години
Г-н Дачев няма липса на обучени хора за бизнеса,ами БИЗНЕСА изгони почти два милиона българи в чужбина ,да работят за чужд бизнес и по достойно заплащане ,каквото българския бизнес не предлага.
3
0
 
18
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Дреме ми за робовладелците да си обучат беж.вите от маАлата.
2
0
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Преди, работника със заплатата си, можеше да си построи жилище.Сега, работника дава здравето си, срещу мизерни пари !
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплати няма никой няма да ви стане роб нито за 600 нито за 1000 лв всеки иска 2500 3000 лв поне