Аларма: Българската икономика се забавя

Отличник в Централна и Източна Европа е Полша с ръст на БВП от 5,7%
23 ное 2018 15:45, Бойчо Попов
82
Аларма: Българската икономика се забавя
снимка: Pixabay

С ръст на БВП от 3% за третото тримесечие на 2018 година България е една от държавите в Централна и Източна Европа със забавен темп на развитие спрямо миналата година.

Това сигнализира междинен доклад на международната застрахователна компания Euler Hermes. Според експертите страната продължава да изостава и от средния икономически растеж за региона, който е 4,3%.

"Данните потвърждават прогнозата на Euler Hermes за стабилен икономически ръст с леко забавяне у нас. Към момента системата за оценка на риска не дава индикации за най-високо ниво на тревога за нито един от секторите в българската икономика. Все пак продължаваме да следим с повишено внимание строителството и транспорта. Общият рейтинг на риск на България в системата на Euler Hermes остава непроменен – B2*, което е в средната зона", коментира Камелия Попова, управител за България.

Отличник в Централна и Източна Европа за периода е Полша с ръст на БВП от 5,7% спрямо същия период на миналата година. На второ място е Латвия с 5,5%, а третото е за Унгария с 5%.

С по-бавен ръст от България са Литва с 2,7% и Чехия с 2,3% заради намалено производство и износ при автомобилостроенето. Въпреки известното забавяне на икономически растеж в Румъния, в края на третото тримесечие постигнатото ниво е 4,1%.

Продължението на материала четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
®скорост преди 5 години
Добре е че се забавя, защото се движи в обратна посока.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До програмистЪтКато си в гората не викай Мецо , че да не се обади. Взимай си заплатата и си трай, че някои като си повярват много ,лошо се оси.рат.
73
0
 
1
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 5 години
Хайде бре?Че кога тръгна , кога се засили , та сега ще се забавя?И това всичкото при Бойко Борисов ли?Хайде бре!!!
72
0
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 5 години
Защо се заяждаш с анонимен 37? Човекът може да е ползвал и Wi Fi връзка, за да напише мнетието си, откъде знаеш дали има или няма пари за домашен интертет?? Това дето го е написал за българите е вярно. Не всички живеят в София да се изхранват от наеми. Има българи, които живеят и с хляб на ден и не е задължително да са неграмотни.
71
1
 
3
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Едва ли ще има негативни последици за мен...
70
0
 
4
 
! Отговори
Хм... преди 5 години
До коментар 73Благодаря за "лекцията". По-добре ли се чувстваш? Хайде, приятни сънища, "умнико".
69
4
 
1
 
! Отговори
До 72-Хм преди 5 години
Ами тя и във Германия и Франция се забавя.Зависи от базата от която тръгвашЕдно е от 3 милиона автомобила да произведеш 2,8милиона примерно и забавянето е 0,2%.А ако в Албания са произвели от 0 броя велосипеди предната година ,таз година 100 броя,повишението ще е 100%. Европейската икономика по принцип е забавила растежа ,но това не значи че е спряла.Не те взимат, ти наистина си от тъ..ците!
68
0
 
10
 
! Отговори
Хм... преди 5 години
Вчера в този сайт четох статия, че (забележете) българската икономика цъфти, а 85 процента от българите не го усещали по джоба си, а в настоящата статия ни уведомявате, че икономиката ни се забавя. Та последно, цъфти или се забавя, кво става? Вие хептен ни взимате за ***.
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама има ли икономика в Бг ! Стига бе ! Добре , че са евросубсидиите
66
0
 
11
 
! Отговори
Платен списвач преди 5 години
До преди 1-2-3 седмици в същия сайт се говорише как икономиката ни била в пълен подем.
65
1
 
11
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Браво на поляците!Собствена и независима политика, работещи предприятия (не са съсипани заради безумна приватизация), желание за работа от страна на младото поколение, населението не намалява (седи си с години на 38-39 милиона).И през следващите години стъпки с по 5 или 6% и току настигнали Западна Европа.Само че без евро и без бежанци!
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То във всяка търговска верига в Англия има полски щанд.Теско Азда Сенсбури Лидъл.А свинското месо което се продава в Англия е внос от Полша.
63
0
 
20
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Стига с Вашите лъжи бе!!!Стига!!!Другаря Борисов,каза.че всичко ни е супер!!!Вие защо ни лъжете постоянно?!Другаря Борисов трябва да посмята още ден два и ще минем Германия.........А Вие си пишете,каквото искате!!!
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
както и да го въртят, сучат и усукват световните лихвари, света върви към някаква форма на планова , безлихвена икономика! всичко друго просто отлага , при това все по-трудно - неизбежното - тотален крах на всичко и всички! и биткойните няма да спасят лихварите!
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До аз-ът 52Истински ръст имахме ПРЕДИ кризата 2006-2008 правехме по 5-6 % от вуле на година.--Ами нали точно този "ръст" дойде от свободното раздаване (в буквален смисъл) на кредити, по времето на стани-шеф и триглавата ламя! Точно този 5-6%-тен "ръст" е най-изкуственият ръст, който беше до момента. Колкото по-високи са числата на т.н. "ръст", толкова на по-голямо изкривяване на реалността се дължи той, вследствие на помпане , стимулиране на купуването "без пари"!
60
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаме икономика!Пари има само от увеличение на данъци и цени !
59
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе будали , *** - не може ли да се усетите за какво сте бедни.. Защото всички сте завършили бавноразвиващо училище като Цветанов.. Тези които са добре имат наука и университети - Германия е един голям в университет най-малкия до най големия град , градове с 150хил. население имат водещи университети.. Западната държава това са университетите - кои са най-старите институции в САЩ , Англия , Германия от 1450г. без прекъсване .. По-стари от всички фирми , банки ..
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНТИОсвен гладни, може, да станат бездомни бедните.-1. няма какво да го прави бамката това жилище, то не и трябва, за нея това е воденичен кавмък!2. от това губи и държавата в дългосрочен планкакто и да го въртиш, изхода е само един - зануляване на тия "дългове", които дефакто са измислени! Всичко друго в дългосрочен план потапя всички!
57
1
 
13
 
! Отговори
дърт преди 5 години
Българската кое?! "Ръста" на "икономиката" в България идва единствено от увеличаване на цените, а не от производство!
56
1
 
4
 
! Отговори
БАШ майстора преди 5 години
половината полша са гастербайтери в западна европа на които до огромна част се крепи вартележката на кеш в държавата има ние колкотои да се напъваме без структурни институционални реформи няма колко повече от това да постигнем дори цифрите ми се струват не реално завишени