Другото лице на Черния петък: Дългите смени, тежката работа...

Служител от Amazon разказва за нечовешкия труд
23 ное 2018 07:00,
23
Другото лице на Черния петък: Дългите смени, тежката работа...
Снимка: Pexels

Черният петък и Кибер понеделникът – събитието на годината за всеки търговец. През изминалата година потребителите пръскат 7,9 милиарда долара на Черния петък в предпразничната истерия, а тази година се очаква разходите да скочат до над 9 милиарда.

Затова големите търговци усилено се подготвят за "своята Нова година" и се стараят не само да отговорят на очакванията на потребителите, ами и да ги надхвърлят. Затова усърдно работят не само големите шефове, но и техните служители, които често пъти прекарват жестоки и продължителни часове на работното място в къртовски труд.

Миналата година американската компания Amazon доминира пазара и отбеляза 60% продажби от онлайн продажбите по време на Черния петък. И докато внушителният дял носи само дивиденти на компанията, то всичко това си има цена. Човешка.

Защото всички служители трябва да работят като една перфектно смазана машина - да дишат заедно, да се движат в пълен синхрон. Да не ядат, да спят по-малко. Защото Дядо Коледа е само в приказките, а празникът все някак трябва да стигне до вратите на хората, нали?

Работата в подобен световен бизнес може да бъде много изтощителна, особено що се касае до подготовката за Черния петък. В началото на лятото тази година, един от мениджърите на Amazon се свързва с журналист от Vox и разказва за ритъма и тежката работа в компанията. Той разказва как по време на смяната за Черния петък работниците били принудени да се трудят дълги часове.

"В първите седмици, когато бях нает, преминах през различни обучения. Тогава просто наблюдавах. Веднага ми стана ясно колко трудна е работата. Има регулирани почивки. Мениджърите нямат право на такава. Не могат да обядват. Повечето от нас дори не ядяха през целия ден. Стояхме на крак по 12 часа", разказва вече бившият служител на Amazon.

Освен това, работникът разказва, че всички слухове за доносничество между колегите са напълно верни. Бившият служител споделя пред Vox, че всеки от тях е трябвало да следи работата на останалите – кога и дали опакова.

"Ако 5 минути няма никаква активност, мениджърите отивахме директно при работника, за да говорим с него. Всичко се следеше, защото всеки един пакет си има времева щампа".

Схемата с почивките била желязна. Работниците имат 30-минутна почивка за обяд, и още три, по-малки почивки.

"Ако някой не се върне навреме – следваше първо предупреждение. Ако ги нямаше за повече от час, незабавно ги уволняваха", споделя още служителят.

По време на Черният петък всички мениджъри отиват на работа в 5:00 ч. сутринта. Уверяват се, че всичко е подредено за обикновените служители, които идвали на работа в 7:00 ч. Тогава започвал хаосът.

Обемът на поръчките по време на Черния петък расте с огромна скорост – само за минути от 10 000 заявките ставали на 300 000.

"Amazon работи като една добре смазана машина. Затова не изглежда като хаос. Всички са много заети, но всеки знае какво и кога върши", разказва още бившият служител.

Мъжът допълва, че преди започването на смяната мениджърите са били принудени да изнасят мотивационни речи на своите екипи, които сякаш оставали като глас в пустиня.

"От по-горните етажи напълно игнорираха истинските проблеми в компанията, а именно почти непоносимите работни смени. Хората, които работят на Черния петък след това са толкова изпушили, че губим огромна част от работната си рака. Всички са напълно изнемощели", разказва още бившият работник.

Това се дължи на близо 10-часовият работен ден за обикновените служители и от 14 до 18 за мениджърите. И това не е доброволен труд. Всички са били принудени да са постоянно на крак, а почивките са още по-строго регламентирани по време на голямата годишна разпродажба.

"Хората трябва да знаят, че доставкана на продукта им има и друга цена – човешката. Да, те ще получат евтината си покупка бързо, но потребителите трябва да са напълно наясно, че всичко това е част една система, която се базира на усърдната работа на хора, които буквално си скъсват задниците".

Това едва ли е единствената голяма компания, която злоупотребява и изцежда до край своите служители. Затова – пазарувайте разумно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква драма! 1 или 2 пъти в годината работили по 12 часа и вече рев. А ние, които редовно караме по 12 часови смени? А ние които редовно работим по 6, а защо не понякога и 7 дни седмично? И то за доста по-малко пари. Изкарал 1 ден 12 часа на крак... каква трагедия! Да иде да работи в тежко производство, да види как се стои 12 часа на крак.
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На който не му се работи, да напуска, аман от такива комунистически статии! Във всяка една професия има дни с по-голям обем работа, ако човек е добросъвестен ще остене и след работа, за да си свърши работата. Не мързела и вечното мърморене, а трудолюбието са похвални, успех с нищоправене няма.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я питайте в еконт експрес как се работи и тогава пишете...2 седмици без почивен ден около черния петък. И ако случайно не намериш получателя за да му предадеш пратката те глобяват!
14
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Черен петък или бял петък или каквото си изберете не е приложим по нашите географски ширини. Тука думата търговец е синоним на далавераджия и мошеник , което между другото се потвърждава всеки път. Реално няма никакво намаление освен , ако не е стока , която е залежала и никой не я купува. Иначе , ако ти трябват обувки дали ще чакаш цяла година и ще ходиш бос. Просто една тъпотия наречена черен петък.
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте промивали мозъците на хората с тази масова атака навсякъде ,по всички медии с тъпата психоза и досадна реклама на измисления ви "черен петък бе"!То бива..бива,ама...
12
3
 
6
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Ауу живи да ги ожалиш горкичките цяла седмица работили повечко като им е толкова тежко да напуснат.
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НякойНе е като при соца - празни магазини и продавачката да е затворила с бележка "връщам се след 5 минути".
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен9Ден година храни.Две седмици си давате зор, после един месец до коледа айляк.За Коледа пак зор.После до Свети валентин пак айляк.
9
2
 
14
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Див капитализъм
8
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 5 години
До доволноВсеки петък сядаме на масата от обяд.
7
2
 
14
 
! Отговори
доволно преди 5 години
Като нормален работен ден на повечето българи...
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 7Работил съм с Амазон4 години.Всичко е вярно-трудът е робски!На Черен петък сме работили седмица-двепо 12-14 часа, без да ядем и почиваме, за да се изпрати всичко навремеНяма да ти казвам и какви са изискванията и глобите за доставчиците
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20 % на избрани артикули !!! - егати Бг черния петък наблюдавам 3 от големите маг за дрехи - днес е По-скъпо от преди 5 дни
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са ужасно смешни простотии. Това в САЩ ли е? В Германия работен ден може да продължава до 10 часа и 45 мин. с 45 мин. почивка ОБЩО, без задължителна обедна. За 8-часов работен ден е ОБЩО 30 мин. по закон. Те имат обедна от половин час и още три??? И ако някой ей така избяга от работа за повече от един час го уволнявали, па даже искали и да не стоиш без да работиш, ужас. А мениджърите работели насила цели 4 часа на ден от 14 до 18 часа, просто без коментар.
3
0
 
21
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
Трябва да се работи качествено и отговорно,но за пари да не се пита.
2
2
 
14
 
! Отговори
зарко преди 5 години
52 лева и 33 стотинки похарчих голямата примоция сьомги локуми за опела гуми....зарко ви поздравява вас наивните потребители с песента 52 леа разходи.голямата прИмоцияяяя....у лидъла няма ли да пуснат банани на 69 стинки да ни гледат сеир на нас потребителите.... а после се чудете че всичко ви е скъпо!!!
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"хора, които буквално си скъсват задниците" - за толкова сте се продали бе, пичове....