Тихата смърт на Йемен - глад, война. Край за 85 хил. деца

Хората са принудени да ядат дори листа, за да оцелеят
Обновена: 24 ное 2018 21:16 | 24 ное 2018 20:29, Екип на Bulgaria On Air
66

От 2015 г. Йемен е в разрушителна гражданска война. Резултатът - около 85 хиляди деца под пет-годишна възраст са загинали от глад и болести.

Оценката е направена от международната хуманитарна организация "Спасете децата". А според ООН средната смъртност при така нареченото тежко остро недохранване е засегнала повече от 14 милиона души, предаде Bulgaria ON AIR.

18 ноември 2018 година – 4 години след началото на кървавия конфликт между Иран и Саудитска Арабия – десет годишната Назиха Халеб постъпва в болница. Момичето е ранено тежко, след като домът ѝ в пристанищния град Ходейда е разрушен при въздушен обстрел.

Три от сестрите ѝ загиват на място. Почерненият им баща ще помни вечно фаталния ден, в който домът и животът на семейството му са разрушени безвъзвратно.

В последните дни Ходейда е арена на интензивни бойни действия. Самолети на оглавяваната от Саудитска Арабия военна коалиция, която подкрепя правителството на президента Мансур Хади, са извършили повече от 10 въздушни удара по позиции на бунтовниците Хути - поддържани от Иран.

Поредната ескалация идва на фона на призиви за прекратяване на кървавия конфликт. Хуманитарни работници молят за помощ, за да отговорят на нарастващия брой случаи на глад в страната. В някои райони хората са принудени да ядат листа, за да оцелеят.

Йемен е най-бедната арабска страна. Тя е изправена пред тежка хуманитарна криза, докато се превръща в основна конфликтна зона в рамките на противопоставянето между Саудитска Арабия и Иран.

Признаци за край на конфликта обаче няма. Войната е отнела живота на над 10 000 души, довела е до разселването на 2 милиона души и е докарала 28-милионното население на прага на глада.

П

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Лондон преди 5 години
На Иран помага Путин, а на С. Арабия части от САЩ.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как умиращи от глад хора имат по 5-10 деца?Разбирам от 30 милиона да са умрели 20 милиона за 2-3 години.Пък те след години опустошителна гражданска война я има няма 3 процента мъртви.Секс-машините в болниците забелязахте ли ги?С по 2-3 деца а в къщи още поне по 5.Освен това..Много са пълни от гладуване.Само докторката беше слабичка ама тва е сигурно защото пази диети за да изглежда добре като я дават по телевизията.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47Представи си обратното!Нямат пари за противозачатъчни, но половия акт е без пари за разлика от закупуване на храна. Явно ти си слабоумник - по аналогия на твоето мислене!
49
0
 
4
 
! Отговори
IME преди 5 години
можете да ВИДИТЕ НА ПРАКТИКА, КАК ДИГИТАЛНАТА ЦЕНЗУРА НА ГАБРИЕЛ МЕ ПРИНУДИ СЪС СИЛА ДА СИ СМЕНЯ ИМЕТО!!!
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зрителите на ТВ Алфа пак са нахлули във форума.
47
2
 
18
 
! Отговори
До 49 преди 5 години
Човече пишеш пълни глупости.Има огромна разлика между СА и Иран и мога да ти кажа в полза на Иран са.В Иран няма забулени жени. Там са с открити лица и забрадка. В Иран не се убиват с камъни- това е характерно за арабите в СА.В Иран жените гласуват и имат същите права като мъжете за разлика от СА.
46
21
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВОЙНАТА Е МЕЖДУ СУНИТИ И ШИИТИ !!ИРАН ВИНАГИ ЩЕ Е ПО-ГОЛЯМОТО ЗЛО ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ!В САУДИТСКА АРАБИЯ ЖЕНИТЕ ВЕЧЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ А В ИРАН ГИ ЗАЛИВАТ С КИСЕЛИНА И УБИВАТ С КАМЪНИ!
45
1
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...za tragediata na Iemen sa vinovni kakto vinagi " golemite demokrati " !!! Te sa vinovni za absoliutno vsichki voini po sveta !!! !!! Te gi razpalvat ,te gi poddarjat .tova e !!! Na savestta im lejat tolkova razrusheni darjavi I tolkova choveshki jivoti I sadbi ,che ako chivek se zamisli ...niama po-goliamo zlo ot zapadnata demokratsia !!!
44
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно след като няма достатъчно храна защо раждат по 10-20 деца. Явно са на нивото на първобитните хора.
43
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разрухата на Йемен е доказателството за прогнилостта на лицемерната Западна демокрация и грижа за правата на човека!Няма такова нещо всичко е политика и пари!За съжаление света го чака нещо подобно на това в Йемен! ,,Демократите"ще се погрижат за това!
42
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеН Саудитите са главното зло, а големия брат ги подкрепя.
41
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
винаги съм знаел,че арабите нямат ли петрол са си пустиняци на камили,и психологията им отговаря на предназначението им,религията им също
40
0
 
25
 
! Отговори
Тираджия преди 5 години
По комунизма карахме агнешко до Йемен, беше разкошно и турбо гъзария. Дори в някой по-богати и гранични райони си беше направо европейско. За сефте видях там безжичен телефон и скъп японски джип. Въртяхме далавера за 2 литра домашна гроздова даваха дамска златна гривна
39
24
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СВОБОДА ЗА ЙЕМЕН :DМОМЕНТАЛНО ДА БЪДАТ ЛИКВИДИРАНИ ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ИРАН ВЪВ САМИЯ ИРАН!!!!
38
0
 
14
 
! Отговори
Нубия преди 5 години
Статистиката не ви ли напомня за някоя друга държава!
37
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази страна и народа и са жертва на големите и бизнеса с продажба на оръжия,страната гладува поради външни фактори.
36
7
 
37
 
! Отговори
Portugal преди 5 години
Саудитска Арабия и приятелите им от САЩ представляват опасност за международната сигурност.
35
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ирахунн вечния агресор .
34
4
 
9
 
! Отговори
Йеменист преди 5 години
От първа ръка, в момента най-много инвестират в Йемен ОАЕ Те плащат за армията....най-изгодно е в йемен да си войник и много хора стават 2000 $ е заплатата на йеменски войник. Основно се бият срещу ислямисти хуси или другите от ал кайда ги изтласкаха от ключови места. Прекалено много атентати има главно от внедрени в армията екстремисти, които са така наречените спящи клетки.
33
11
 
36
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Току що извадено от Google Data ExplorerYemen 1960г. - 5 млн. подчовека ( по малко от България по него време)Yemen 2017г. - 28 млн. подчовека. Повече от 5 ПЪТИ!! Прираст за няма и 60 годнини. Всичките прости, необразовани, примитивни!