Подаръци ще има за всички от сърце: Вадим по 330 лева, кредити не теглим

Мъжете купуват онлайн, дамите търсят офертите в мола
Обновена: 26 ное 2018 13:22 | 26 ное 2018 13:15,
22
Подаръци ще има за всички от сърце: Вадим по 330 лева, кредити не теглим
Snimka: Pixabay

Българите не теглят кредити за Коледа, разчитат на събирани спестявания месеци преди празника. В по-бедните райони, Северозападна България и Родопите харчат до 150 лв. на домакинство, а в столицата - до 500 лв.

За поредна година не се наблюдава масово теглене на потребителски заеми за покупка на подаръци и екскурзии. От друга страна, 28% от потребителските заеми през лятото се теглят, за да се правят ремонти.

В сравнение със същия период миналата година ръстът на тези, които теглят между 5000 и 15 000, е с близо 16,5%. По-голямата част от домакинствата рядко взима кредит със срок на погасяване под 5 години, повечето семейства избират максималния 10-годишен период, казва пред "Монитор" финансовият консултант Тихомир Тошев.

Още по темата

За Коледа пък е обичайно две седмици преди празника българите теглят бързи кредити и то защото не им стигат между 200-500 лв.

"Банкови кредити се теглят със съвсем друга цел – закупуване на автомобил или с цел обзавеждане", коментира още Тошев.

Онлайн или пък в мола?

Над 3/4 от българите, ползващи интернет, ще купуват подаръци онлайн магазини, показва проучване на фирмата GKI Digital. Според данните повечето мъже предпочитат да пазаруват онлайн, докато жените търсят изненади в моловете.

71% от участвалите са посочили, че ще пазаруват от родни сайтове. Малко над половината са избрали универсалните магазини и моловете като вариант (51%), а едва 14% ще пазаруват от чуждестранни сайтове. За оферти и идеи потребителите се информират от брошурите на магазините (49%), както и от самите им витрини (41%). Едва 34% пък са директни и питат какво ще искат роднините им за подарък на светлия празник.

Вадим 330 лева за подаръци

Според статистиката ще дадем близо 330 лв. за подаръците на 8-9 души, което е с 100 лв. повече за тези, които ще пазаруват онлайн. За тази сума най-често взимаме дрехи или козметика. След това се нареждат играчките (45%), технологиите като смартфони и таблети (31%), обувките (28%), продукти от развлекателната електроника (23%) и едва тогава книги, музика и филми (20%). Най-рядко се взимат подаръци, свързани с пътуване, билети за различни събития, както и ваучери. При избора най-много се влияем от отношението между цена-качество, а на второ място - от качеството.

55% от анкетираните обаче гледат основно цената

Противно на очакванията, едва 21% от потребителите пазаруват непосредствено преди Коледа. По-голямата част от тях(61%) пазаруват в началото на декември, а 39% - в предпоследната седмица на ноември, когато е и Черен петък.

Киберпонеделник за онлайн пазаруващи

Днес е т.нар. Киберпонеделник, който е нещо като втори Черен петък. На този ден по-малките компании получават възможност да блеснат, тъй като по-голямата част от офертите стават онлайн, пишат от британското издание "Индипендънт". По-големите намаления са в онлайн гиганти като Amazon и Argos, където смартфон Iphone може да се вземе със 100 лв. по-ниска цена. За някои камери пък намаленията стигат до 50%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко трябва да си *** да теглиш кредити за коледни подаръци?
16
0
 
6
 
! Отговори
Че то това ми е преди 5 години
половината заплата на мене :/ .....отивам да рева в другата стая.
15
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Анонимен-7,изреждам ти имената на живеещите добре ,българи и комунисти,банкянския,цв.цв.физкултурник,цецка партийната,комсомолския секретар деси плевнелиев,др.караянчева,спасчо гърневски,тома неверний биков,още да ти пиша ли.
14
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 5 години
Вадят ги,тези които ги имат,а пенсионерите,трябва да изчакат,увеличението от 5.7%,което обеща,др.бойко и влади апартаментов-финансов министеров,живеещия в роднината кръстник.
13
0
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
Кой приказен герой те ***...и теб .
12
0
 
11
 
! Отговори
Факюту преди 5 години
До факю330 лева? Пич, богаташите си подаряват коли и екскурзии до Хавай в 5 звездно хотели... 330 лева са сума, заради която не си струва, да се наведат.
11
1
 
9
 
! Отговори
факю преди 5 години
Богатите софиянци може и да харчат по толкова . Моите разходи са около остотина лева, които включват подаръци за трима човека и един подарък за мен.
10
2
 
11
 
! Отговори
ваню хокинг преди 5 години
Учат ни че можем постоянно да купуваме без реално да можем,вечно да сме в дългове. После защо народа е депресиран и самоубийствата са ежедневие...знам ли да го?
9
2
 
11
 
! Отговори
Макс преди 5 години
Човечеството ще отиде много далеч ( на майната си ) защото обичаме подаръци, а използваме хората. Консуматорското общество е част от съвременното робство. Купувай, купувай и така докато умреш.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз вадя по 2к заплатка, няма ядове, хляб и сол има на масата!
7
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** се пукат от яд, че българина живее все по-добре.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продуктово позиционирано материалче на търгашите.Опорочен християнски празник.Коледа за нас източноправославните е Рождество Христово.Предният ден е Бъдни вечер,а на следващия ден е празник на християнското семейство, празнува се сплотеността, взаиното уважение между роднини,приятели.Подаръците са символични и е последното на което трябва да се набляга същото като да се наплюскаш и напиеш в някоя кръчма или у дома.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз немам пари за катък "Веселина", а пък вие за подаръци пишете.
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подигравки ще има за народа от сърце за новата година герб ще ви дере.
3
3
 
12
 
! Отговори
мреен преди 5 години
Аз отдавна не вкадя пари за подарци ,щото незнам какво да подаря. Това което ще зарадва е много скъпо,това което мога да си позволя-то няма да донесе радост ,щото всичко имат и спрях с подарците . Просто отиваме цялото семейство на екскурзия някъде -това е подарака за всички нас и всички сме доволни.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започна пропагандата.Едни ще извадят по 10лв, някой ще извади 1000лв за подаръци, накрая българинът забогатял, защото средно давали по 300 лв за подарък.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп и НАТО са виновни!