След "6 минути на терор" InSight разкрива до часове тайните на Марс

Апаратът ще изследва "колко жива е Червената планета"
26 ное 2018 15:00, Нели Христова
41
След "6 минути на терор" InSight разкрива до часове тайните на Марс
Снимки: Reuters

След Земята, Марс е втората най-изследвана планета от човечеството. Но въпреки че имаме снимки на повърхността й и проби от почвата й, ние не знаем почти нищо за това какво се случва дълбко в недрата на Червената планета.

Всичко, което астрономите имат са модели и теории, но не конкретни доказателства. Ала по-късно днес или по-точно в 22 часа българско време, модерната сонда на НАСА InSight ще достигне своята цел и ще започне малко по малко да отговаря на въпросите на учените.

Но Марс е труден и летателният апарат ще трябва да мине през "шестте минути на терор", преди да докосне повърхността на планетата. Всяко изпращане на сонда в Космоса представлява риск, но InSight наистина ще опъне нервите на НАСА. На 125 км. от повърхността – 400-килограмовият апарат ще трябва да забави скоростта си и за това ще премине през 3 етапа преди да кацне на Марс.

Първо, захранвано от двигатели пътешествие до горната атмосфера на Червената планета, където капсулата така ще се позиционира, че щитовете й да посрещнат горещината. InSight ще се нагрее до 1000 градуса по Целзий. На 16 км от повърхността ще се отвори парашут,  щитът ще поеме топлината, а крачетата на сондата ще се удължат, за да поемат енергията на удара.

На 2 км. парашутът ще се отдели и 12 двигателя отново ще се задействат, за да може машината да кацне бавно на Марс. Всичко това ще трае 6 минути, толкова дълги за екипа на Земята, че носят името "шестте минути на терора". 

InSight буквално ще премине през ада, а НАСА няма да знае нищо за него докато не кацне на повърхността. Тогава ще дойде и първото съобщение до учените, но то може да е негативно и да обявява сондата за "мъртва".

Оживее ли InSight обаче, истинското приключение за него започва. Ще се отворят соларните панели, които да го зареждат и ще се активират инструментите му. А те са добре планирани – сеизмометър ще "слуша" дори и най-малките вибрации на планетата. Той ще следи за земетресения (или марсетресения), удари от астероиди и дори магма, която бълбука под повърхността на планетата. Тези данни ще помогнат на учените да създадат 3D карта на вътрешността на Марс.

Друг инструмент ще пробие кората на Червената планета и ще навлезе на дълбочина от 5 метра.  Макар да изглежда малко, тази дължина е достатъчна на астрономите, за да измерят температурата на Марс и да установят точно колко е активен. Така например, магмата под повърхността на Земята движи тектонските плочи и затопля планетата.

Благодарение на данните от InSight, учените ще могат да сравнят родното ни космическо кълбо и неговия съсед и да установят, дали двете са изградени от едни и същи материали и ако не са – защо?

За две години InSight ще следи жизнените функции на Марс. Неговият сърдечен пулс  За две години учените ще открият какво контролира формиралите се планети.

Всъщност, само 40% от мисиите до Марс са били успешни. И именно заради това, кацането на сондата държи под напрежение НАСА. Досега само САЩ са успявали да стъпят на Червената планета, а последния апарат пратен там бе "Кюриосити" преди 6 години.

Тогава астрономите преживяха цели "7 минути на терор", а когато машината кацна, в контролната зала освен обичайните прегръдки и ръкопляскания, можеше да се видят и сълзи в очите на учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, научихме се на много хубаво, ама, то не е на много хубаво и сега всички таят надежди Марс да ги спаси.., само ако знаеше Марс какво я чака, щеше само лава да бълва
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАко не е НАСА щеше да е АСАН, все някой някъде се сеща, нали така
12
1
 
21
 
! Отговори
графа преди 5 години
До Victimizedне, ние тук не можем да изравним плочите по графа
11
31
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не трябваше ли първо да идат на Луната все пак, преди да тръгнат за Марс.. Хем да си проверят прословутото знаменце на Ю Ес Ей, което са забили при първото кацане на Луната през 1969, дали още е там и дали продължава да се вее на вятъра, нищо че на Луната вятър няма...Е може режисьорът да си го е прибрал, ама все пак
10
24
 
18
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Значи някаква пиклива сонда ще прави 3d карта на недрата на Марс, но ние тука нямаме технология да картографираме адекватно дори и най-горния слой на земята, за да предвидим земетресения, изригвания и всичко друго пречинено от движението на земните кори?
9
5
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До 1Да бе, като оня с чиниите от сети, дет чака сигналите. Субсидии до пенсия, и то яки пенсии
8
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
космическите изследвания са едно от малкото места където участниците поне в последните години са надживяли до голяма степен географските граници и се опитват да работят заедно и да споделят информация. Не е нужно и тук платените *** и промитите мозъци да бълват омраза.
7
3
 
20
 
! Отговори
НЛО преди 5 години
Кога ще изследват Луната или има нещо Друго.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дано!
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано да успее!
4
4
 
11
 
! Отговори
. преди 5 години
И накрая малки зелени човечета ще се изакат отгоре му и ще си направят селфи.
3
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимендедо ми пък има жигула и още върви
2
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имахме руска шевна машина, все се повреждаше.
1
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не беше НАСА, човечеството щеше да е още в каменната ера на космическите изследвания.