Древност под вода: Хасанкейф, градът, който ще остане в историята

Планът за нов язовир в Турция променя живота на 50 000 души
27 ное 2018 21:24,
8

Едно турско село скоро ще се озове под вода. Хасанкейф е населен още отпреди 12 000 години, но скоро всичко това ще бъде под вода.

Само на 60 км от Хасанкейф ще започне работа по язвовира Илису, замислен още през 50-те години на миналия век. Язовирът трябва да осигурява електричество за югоизточните райони на Турция, предава Deutsche Welle.

"Все им е тая, че ще променят целия ни живот, цялата ни култура", казва Фират Аргун, който има къща за гости в Хасанкейф.

Язовирът ще погълне домовете на около 50 000 души. За някои от тях държавата строи ново селище, а властите са предвидили дори да преместят паметниците на културата.

Фират вече си е купил имот в новия град, но казва, че ще трябва да си пренесе от старата къща дори пръста, защото върху почвата на новия град нищо няма да порасте.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Все им е тая, че ще променят целия ни живот, цялата ни култура" - няма да ревете. Да сте мислели, като сте гласували, сега няма да ревете.
4
4
 
7
 
! Отговори
Абузер Угурлу преди 5 години
В турция селата са средно по 70-80 хил население!
3
3
 
13
 
! Отговори
бай х преди 5 години
село , селоо защо не си гледате козите ами се опитвате да копи пействате статии без да разбирате от тая работа
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заглавието: "Хасанкейф, градът, който ще остане в историята"Статията: "Едно турско село скоро ще се озове под вода.", "Язовирът ще погълне домовете на около 50 000 души."===Е, не знам как да го чета това. Град ли е, село ли е, 50 000 души град ли правят или село?Бacи журналистиката!
1
2
 
12
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Последно град или село? 50 000 население ми се виждат доста за село. То в моят роден град не останаха толкова, а едно време беше 100 000+.