Марс с нов гражданин – InSight. Сондата кацна, даже снимка прати

Уредът ще изследва вътрешността на Черевната планета
Обновена: 27 ное 2018 11:04 | 27 ное 2018 10:30, Нели Христова
91

Снимка: НАСА

12

Марс има нов гражданин - InSight успешно кацна на Червената планета. На сондата й отне 7 месеца пътуване през Космоса и измина около 458 милиона километра за да стигне до новия си дом в следващите две години или една марсианска. Роботът успя да прати дори и снимка веднага след като се приземи.

"Днес успешно кацнахме на Марс за осми път в човешката история", тържествено заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, който също така разказа и под какво напрежение са били ученните в контролния център в Пасадина, щата Калифорния: "Първо, беше много тихо. С всяко съобщение, което получавахме се радвахме повече и повече".

Видео показва как в секундата в която InSight каца на Червената планета, цялата зала избухва във викове, танци и ръкопляскания.

Новата машина ще бъде съсед на роувъра "Кюриосити", който бе изпратен на Марс преди 6 години, а мисията му е да даде повече информация за сеизмичната активност на планетата, формата и състава на нейното ядро и какво всъщност се крие под повърхността й.

"Тази ценна информация ще ни научи на важни неща, които да ни помогнат да пратим хора на Луната, а от там и до Червената планета. - обяснява Брайдънстайн. - Най-доброто от НАСА идва и то скоро", категоричен е директорът.

Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четейки коментари като този под номер 80, категорично се убеждавам, че в България все още има хора, които вътре в себе си са убедени, че Земята е плоска!
75
2
 
0
 
! Отговори
don преди 5 години
До Сън сънувах...mnogo tochno kazano..
74
1
 
4
 
! Отговори
До Кубрик преди 5 години
А олuгoфрени са конспиратиците...
73
9
 
9
 
! Отговори
Кубрик преди 5 години
Блажени са вярващите...
72
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тук има голям брой м алоумници. Това е един успех за човечеството като цяло, те тръгнали да ми говорят за русифилистици и какви ли не и диотизми. Вземете се в ръце, по цял ден само за САЩ и Русия ли мислите? Това ли е най-важно в тази новина? Пуу, егати дървените глави
71
10
 
13
 
! Отговори
F.U.P. преди 5 години
Забавно е колко много се комплексират русифилистиците от постиженията на по-цивилизованата част от човечеството. Общо взето всички руски мисии към Марс (последната 2016г.) са пълен провал. А то не бяха Спирит и Опортюнити, то не бе Кюриосити, а сега и Инсайт. И за да е пълна гаврата трябва да кажем, че Китай също има доста амбициозна космическа програма и напредва бързо. Например скоро ще пратят луноход на обратната страна на Луната. Разбира се русифилистиците ще кажат, че е в пустинята Гоби.
70
13
 
14
 
! Отговори
Петър преди 5 години
Това в пустинята в Мароко ли е или в Тунис ?!
69
0
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Живот на Марс не е проблем технически а биологически. Нашият организъм е в резултат на милиони години живот на Земята. За ''живот на Марс'' ще са нужни други организми. Може да се живее на база със земни условия на Марс или другаде, но това не е ''живот на Марс''
68
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия т.н. учени от НАСА наясно ли са какво точно означава думата тъчдаун. Явно не. За да се отбележи тъчдаун не е необходимо докосване на топката до земята както е в ръгбито, така че аналогията им с тъчдаун е грешна. Може ли уж са американци пък да не знаят точно това. Да не говорим, че са кацнали на Марс ама другия път. Аз не вярвам.
67
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големият отдел на НАСА са аниматорите. Така или иначе без цветни филмчета американците нищо няма да разберът.
66
18
 
14
 
! Отговори
азз преди 5 години
Някой да ми обясни, КОЙ е оператора заснел отделянето на сондата от капсулата!!
65
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАСА да беше натоварила и нашенската мутра на ракетата си и да я прати на Марс,че да се оттървем от нея!Мутрата на Марс..Мутрата на Марс!
64
2
 
17
 
! Отговори
До 71 преди 5 години
Опасно е разбира се, особено първата мисия до Марс, ще е много рискова, радиация, безтегловност, изолация и т.н. Това пътуване, няма да е разходка в парка, но шанса за успех не е малък. Но провал ще е, ако не опитаме!
63
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
страшни специалисти има тук , че и професори на всичкото от горе !Някой знае ли как изглежда и се чувства човек който е бил 4-5 дена в безтегловност( не може да ходи сам ), без тоалетна ( нормална ) на американците пликчетата не са им херметически затворени , без течаща вода ? Вижте как изглежда руски космонавт при завръщането си и как американски . Не е от разликата в технологията! Много филми сте гледали ! И все американски ....
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано се намри нещо наистина интересно.
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мерси за отговорите относно изкопаемите.Човек не е родил научен за всичко.
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаеше се, че изпращането на екипажи на Марс е опасно заради радиацията, която ще ги посрещне там. Сега ново проучване показва, че космическата радиация всъщност ще ги облъчи с ужасяващи дози. Това обаче дава възможност на учените да установят точно колко от създадената сребърно оловна подплата е нужна за да бъдат астронавтите готови за това пътуване
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сън сънувах...Никой не е казал, че ще лесно и безопасно. Но няма пречка да се транспортират хора от Земята до Марс и там да се изгради база, материалите за която ще се доставят предварително. В контейнери живеят и на МКС, изложени на безтегловност, космическа радиация, изолоция и т.н., но ето че човек е възможно да оцелее. За размножавена на Марс е твърде рано да говорим, необходим е експеримент, но защо пък не, в една база под повърхността може и да стане, но гравитацията е проблем.
58
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честито на всички ни, включително и на *** и конспираторите. Да са живи и здрави хората от НАСА, огромно БРАВО!
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сън сънувах...Ако хората мислеха като теб щяхме още да сме по пещерите, да ловим мечки ако доживеем до такава възраст.