Марс с нов гражданин – InSight. Сондата кацна, даже снимка прати

Уредът ще изследва вътрешността на Черевната планета
Обновена: 27 ное 2018 11:04 | 27 ное 2018 10:30, Нели Христова
91

Снимка: НАСА

12

Марс има нов гражданин - InSight успешно кацна на Червената планета. На сондата й отне 7 месеца пътуване през Космоса и измина около 458 милиона километра за да стигне до новия си дом в следващите две години или една марсианска. Роботът успя да прати дори и снимка веднага след като се приземи.

"Днес успешно кацнахме на Марс за осми път в човешката история", тържествено заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, който също така разказа и под какво напрежение са били ученните в контролния център в Пасадина, щата Калифорния: "Първо, беше много тихо. С всяко съобщение, което получавахме се радвахме повече и повече".

Видео показва как в секундата в която InSight каца на Червената планета, цялата зала избухва във викове, танци и ръкопляскания.

Новата машина ще бъде съсед на роувъра "Кюриосити", който бе изпратен на Марс преди 6 години, а мисията му е да даде повече информация за сеизмичната активност на планетата, формата и състава на нейното ядро и какво всъщност се крие под повърхността й.

"Тази ценна информация ще ни научи на важни неща, които да ни помогнат да пратим хора на Луната, а от там и до Червената планета. - обяснява Брайдънстайн. - Най-доброто от НАСА идва и то скоро", категоричен е директорът.

Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Атмосферата на Марс е изключително рядка: повърхностното ѝ налягане е едва 750 Pa (0,75%, тоест 133 пъти по-малко от атмосферното налягане на Земята, измерено на морското равнище). Марсианската атмосфера се състои от 95% въглероден диоксид, 3% азот, 1,6% аргон и следи от кислород и вода. През 2003 г. по време на наблюдения от Земята е открит и метан. Откритието е потвърдено през март 2004 г. от апарата Марс експрес.
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сън сънувах...Отивай да спиш моля те.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КирчоТи като си бял какво точно си постигнал в мизерния си живот освен глупави коментари? :)
53
14
 
9
 
! Отговори
Сън сънувах... преди 5 години
Никакъв човешки организъм не може да кацне жив на Марс! С какъв кораб трябва да тръгне, за да има безопасен, поддържащ, здравен и жизнен ресурс за целия преход и как след 7-8 месеца живот в "контейнер", ще започне да гради база в чужда и враждебна среда, да създава храна, вода и дори да се размножава...Скептицизъм е слаба дума, истинската е ЛУДОСТ.На някои много им харесва фантастиката, но нека само да си я гледат и мечтаят
52
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще затрием и друга планета демек !
51
0
 
6
 
! Отговори
До 54 преди 5 години
Ами точно там е проблема - в количествата! Нямаме технология с която да изтреляме в космоса танкер пълен с полезни изкопаеми, а и как ще го приземиш на Земята, това ще е контролирана катастрофа. Един ден ако разработим съвсем нов тип двигател, говори за плазвени, ядрени и т.н., може би ще можем да добиваме и транспортираме космически суровини. Също така има интересен проект за създаване на елеватор, който да извежда товари в орбита, но и това е много сложно за изпълнение.
50
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
браво на руснаците...пардон, БРАВО НА АМЕРИКАНЦИТЕ !
49
1
 
4
 
! Отговори
Крис преди 5 години
Егати депресиращия "сумрак" ;-))) Не отивам там и пари да ми дават!
48
18
 
10
 
! Отговори
Кирчо преди 5 години
Що така не видях един черен в командната зала на НАСА?! Нали ги дават професори , учени, инжинери, даже по Нешънъл Джиографик има един водещ учен физик Ниил Деграс Тайсън астрофизик хаха чете маймунката какво са му написали, ама защо водещия да е бял, като може да е мънкис!
47
1
 
6
 
! Отговори
До 49 преди 5 години
На Луната условията са доста по-враждебни от тези на Марс, но най-вероятно и там ще се изгради някаква станция, може би като междинна на път за Марс. Луната е доста по-малка от Марс, а гравитацията е съществен за човека фактор. Достъпа до вода също е важен, и на двете тела я има, но Марс тя е в доста по-големи количества, има дори теории, че съществува и в течно състояние. Атмосферата на Луната също е проблем, тя много рядка, което прави кацането там доста по-трудно и опасно.
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другари, На никой ама на абсолютно никой не му пука дали вярвате или не :) това, че държите да се излагате макар анонимно си е изцяло ваш проблем :) хайде сега обратно по пещерите и да не забравите да бутнете камъка след себе си.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 52В интерес на истината има няколко университета в САЩ които в момента работят по подобни разработки. Но си прав, че няма да е евтино, но пък ако количеството си струва защо не?
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18 Е то си е твоя работа ... остани си про ст !Баш ме брига дали ми вярвате !
43
0
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 5 години
Ако добива на полезни изкопаеми от небесни тела беше евтин, то до сега щеше да е пълно с "междузвездни" миньори. Истината е че днес нямаме нужната технология за подобен род дейности, но в бъдеще това със сигурност ще е възможно. Проби взети от Марс и доставени на Земята, няма никой и никой не твърди че има, има метеори за които се предполага, че са с марсиански произход. Именно за това се изпращат тези сонди, те са подвижни лаборатории които анализират и изпращат данни.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 49Луната не предлага същите условия които предлага Марс.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите май някой хора си мислят, че това е първата им сонда на Марс :)))) ох че нямам пуканки толкова сте забавни :)
40
3
 
0
 
! Отговори
до 43 преди 5 години
По лесно ще еда колонизираме луната ???
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наистина не разбирам защо има тука шепа хора които са решили да показват и доказват че IQ-то им конкурира температурата в хладилника им... защо вместо да гадаете коео как било станало просто не отворите и прочетете как е станало? Защо вместо да живеете с познания прочетени в някой глупав форум и въртите едни и същи глупости от 20 години не взмете да прочете какви доказателства има и защо те са такива вместо да се водите по акъла на хора които имат 3 по Физика? Не ви прави "готини", обратното.
38
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАСА е лъжлива масонска организация, а хората, които им вярват на глупостите не са наред с глава!
37
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 26И колко ще ти струва едно полезно изкопаемо докарано от Марс ? НАСА не са стъпвали там никога обаче ще гледаш после как шарлатаните от НАСА продават речни камъчета за няколко милиона на разни балъци като тебе дето вярват на всичко.