Марс с нов гражданин – InSight. Сондата кацна, даже снимка прати

Уредът ще изследва вътрешността на Черевната планета
Обновена: 27 ное 2018 11:04 | 27 ное 2018 10:30, Нели Христова
91

Снимка: НАСА

12

Марс има нов гражданин - InSight успешно кацна на Червената планета. На сондата й отне 7 месеца пътуване през Космоса и измина около 458 милиона километра за да стигне до новия си дом в следващите две години или една марсианска. Роботът успя да прати дори и снимка веднага след като се приземи.

"Днес успешно кацнахме на Марс за осми път в човешката история", тържествено заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, който също така разказа и под какво напрежение са били ученните в контролния център в Пасадина, щата Калифорния: "Първо, беше много тихо. С всяко съобщение, което получавахме се радвахме повече и повече".

Видео показва как в секундата в която InSight каца на Червената планета, цялата зала избухва във викове, танци и ръкопляскания.

Новата машина ще бъде съсед на роувъра "Кюриосити", който бе изпратен на Марс преди 6 години, а мисията му е да даде повече информация за сеизмичната активност на планетата, формата и състава на нейното ядро и какво всъщност се крие под повърхността й.

"Тази ценна информация ще ни научи на важни неща, които да ни помогнат да пратим хора на Луната, а от там и до Червената планета. - обяснява Брайдънстайн. - Най-доброто от НАСА идва и то скоро", категоричен е директорът.

Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СократисЧовешка колония на Марс не е просто реална алтернатива, това трябва да е наш приоритет! За да се развива и оцелее човечеството, то трябва да колонизира чужди светове, друга алтернатива нямаме! Няма пречка да изпратим хора на Марс - да първата мисия може и да не е особено успешна, но няма реална пречка да колонизираме тази планета, голямата спирачка е колосалната цена на такава мисия.
35
2
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
На всяка една планета, спътник, метеор, комета и т.н. космически тела има полезни за човека изкопаеми, въпроса ти е абсурдно-глуповат! На Луната има от фосфор, желязо, до уран и т.н., но най-вече на повърхността му е пълно с един много интересен изотоп хелий 3, който е много рядък на Земята, но е отлично гориво. На един от спътниците на Сатурн, Титан има реки и морета от метан, огромната част от метеоритите са изградени от желязо и злато и т.н.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СократисС умеренпст и скептицизъм научен прогрес не се прави.
33
2
 
12
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Кацането и овладяването на другите планети от Слънчевата система, са безспорно най-великите човешки постижения, на които, имаме историческата възможност да сме свидетели.И СССР, и сегашна Русия, и САЩ, и Китай, и още други страни и народи, имат своят принос към овладяването и изучаването на Космоса.Изкуствените роботизирани системи са идеалният и достъпен вариант за тази цел и на този етап, а за хора на Марс-нека бъдем по-скептични и умерени във фантастичните си идеи...
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек ако реши да съди за нивото на обществото ни по коментарите ще изпадне в дълбока депресия...
31
7
 
2
 
! Отговори
фермер преди 5 години
Ще може ли да си закараме там едно стадо крави и овце да пасат ?
30
16
 
5
 
! Отговори
цирк преди 5 години
Фейк нюз и анимация от Холивуд...
29
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
CGI технологията напредна много още колко ще има да "кацат" хахаха.
28
5
 
2
 
! Отговори
Тома неверни преди 5 години
Някой си осигурява доста дълго време право да не дава информация и предвит конспиративните теорийи ,време през което да обработи получената информация... и още нещо толкова ли добре познаваме луната ,че се занимаваме с Марс не трябва ли първо да опознаем луната и после Марс ?
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26Желязо главно.
26
4
 
12
 
! Отговори
NASA преди 5 години
Ужас!Шепа душевно болни балкански селяни ми казаха, че за нищо не ставаме. Край, спираме с всички космически програми. Те знаят повече от нас :(
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ми е ако някой е по -запознат да сподели на другите планети има ли полезни изкопаеми ? Луната е знайно че няма ,само мъртва скала. На Марс как е /
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАСА били показвали картинки... РосТакси дори това не показва.
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите горките бързат да кажат на бялото черно както винаги. Нищо говорете си на никой не пречите :))
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
InSight е на Марс за да изучи какви са възможностите за създаване на човешка колония на червената планета. Сеизмична активност на Марс практически няма или много слаба, защото неговото ядро е твърдо.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Поредният русофил в стил нашите яйца най-големи. Около 60% от мисиите до Марс се провалят. Руснаците имат един успех със сонда на орбита около Марс - апаратът Марс-2 през 1971 год. Марс-3 може би каца пак през 1971 год., но се губи връзката с него след 15 сек.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименРуснаците като имаха сонди на Марс НАСА къде бяха е хахахаа смешнции---------Руснаците никога не са имали сонда на Марс :)
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Кои са тези Руски сонди на Марс? Русия нямат едно успешно кацане там. Последната им сонда Фобос-Грунт в момента "излседва" дъното на океана ни.
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според съвецките другари трябвало 1 година за да се отиде до Марс, а сондата отишла за 7 месеца. Сега ще почнат едни фантазии за студия в Холивуд, снимки в пустинята Невада, не е истина направо.
17
1
 
5
 
! Отговори
до 13 преди 5 години
Не вярваме на платени джуджета като тебе.