Срив, скок... Сценариите за бъдещето на петрола

Има няколко сценария за бъдещо развитие на цените
27 ное 2018 11:00, Бойчо Попов
10
Срив, скок... Сценариите за бъдещето на петрола
снимка: Ройтерс

Миналия петък петролът поевтиня с почти 8%, след като цяла седмица се представяше зле. Факторите за това са най-различни: нарастващият риск от свръхпроизводство, сривът в цената на американските акции, натискът върху страните производителки, и най-вече Саудитска Арабия, от американския президент Доналд Тръмп.

Какви обаче са перспективите пред „черното злато“? Няколко сценария за бъдещото развитие на цените обобщава руската икономическа медия РБК.

Продължаващо поевтиняване преди срещата на ОПЕК през декември

Срещата на групата ОПЕК+ (картелът заедно с Русия, Мексико и Казахстан) ще има съществено значение за по-нататъшната посока на цените. Но докато продължава да не е ясно какво ще бъде общото решение, натискът върху цените ще продължи.

Анализаторите на Goldman Sachs очакват висока волатилност на цените на петрола, докато не се появят свидетелства за подобряване на фундаменталните показатели (търсене и предлагане) на петролния пазар. Това означава, че цените може да се движат нагоре-надолу, докато не бъде получена яснота от ОПЕК+.

Какво обаче ще реши картелът?

На 12 ноември саудитският министър на енергетиката Харид ал-Фалих заяви, че е възможно глобалните производители на петрол да свият общия добив с 1 млн. барела дневно, за да балансират пазара.

Сега обаче Саудитска Арабия добива петрол в рекорден обем – според източници на Ройтерс през ноември производството е в размер на 11,1-11,3 млн. барела дневно.

Също така се появиха и съмнения, че властите в Рияд са готови да намалят добива, след като Тръмп публично оказа подкрепа на престолонаследника принц Салман във връзка с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Властите в Саудитска Арабия „тясно работят с нас и проявяват чувствителност към моите молби за поддържането на цената на петрола на разумно равнище“, тези думи на Тръмп станаха причина за спекулации, че САЩ, в замяна на своята снизходителност след убийството на Кашоги, може да поискат обещание от Саудитска Арабия да не съкращава петролния си добив през декември.

Русия, от своя страна, все още не е изпратила ясен сигнал за необходимост от свиването на добива.

Възможно повторение на 2014 г.?

Анализаторите очакват срещата на ОПЕК на 6 декември и правят паралели със заседанието на 27 ноември 2014 г. Тогава страните от картела бяха изправени пред следния избор – да ограничат добива, за да подкрепят цените или да позволят стойностите да се понижат, без да съкращават производството и без да дават пазарен дял на своите американски соларни конкуренти. През 2014 г. ОПЕК предприе стратегия за защита на пазарния си дял в ущърб на цените. 

На следващия ден след разочароващото ноемврийско заседание на ОПЕК цените на петрола спаднаха с 10%, а след месец понижението достигна 25%. Спадът продължи до 2016 г., когато ОПЕК+ договори свиване на общия добив.

В момента ОПЕК е изправена пред същата дилема – да подкрепи цените или своя пазарен дял.

„Ако сега не свият добива, ви гарантирам, че всичко ще се повтори като през 2014 г.“, предупреждава директорът на инвестиционната компания Tudor, Pickering, Holt & Co. Майк Брадли.

Ситуацията на пазара обаче сега е по-различна от тази през 2014 г., и то в полза на ОПЕК. Преживели ниските цени от 2014-2016 г. останалите производители на петрол в САЩ станаха по-гъвкави и вече могат да добиват петрол с печалба дори при цена от 30 долара за барел, посочва Bloomberg.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-после и ние да кажем, че сме независими - цената при нас е винаги висока и спадове и покачвания въобще не й влияят. Нямаме и производство, което улеснява нещата, няма фалирали отрасли.
8
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй като Русия продава петрол и с парите прави ракети, с които да заплашва целия свят цените на петрола ще останат ниски.Хората искат да живеят нормално, а на *** отатък Кавказ в главите има само убийства и война.И най-хубавото е, че нито добива в световен мащаб, нито цените зависат от тях.
7
3
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
за скрипал реакцията беше мигновена за кашоги е свързано с добива напетрол това ли са ви англосакс ценности уби-ци не тормозете света свашата алчност за печалби
6
1
 
4
 
! Отговори
до Гашо преди 5 години
Значи Гаше, българските политици нямаше да крадат петрол, а щяха да го крадат техните контрагенти, заради които те щяха да приемат закони ограбващи населението.Високата цена би дошла от печалбата която искат да постигнат контрагентите + парите от акцизите, които са необходими за да може да се храни електората(държавни служители, пенсионери, малцинствени групи).
5
1
 
10
 
! Отговори
гого преди 5 години
в Бг не цената на петрола важи,щом като при цени на петрола 125$ и 80$ дизела и бензина се продават на едни и същи цени, справка януари 2015 , октомври 2018...
4
2
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи нека го кажем така: Дори тия дето произвеждат петрол да плащат на купувачите на петрол да им вземат петрола то цената на бензина тука в БГ ще е 3-4лв! И ББ ще каже абе то монопол няма! Какво като само лук оил предплага бензин тука в БГ! Това е положението драги ми зрители и друго по тия географски ширини не може и да има докато си траем и се навеждаме така!
3
1
 
7
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Добре че в БГ нямаме петролни залежи. Че и тях щяха да ограбят и вземат нашите политици. И щяхме да плащме двойна цена. Като с Водата и тока
2
1
 
9
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Е-*** измисления свят.Значи може да има картел за петрола, а като има картел при бензина - има проблем !
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На това му викам срив на петрола, за 3 седмици падна от $86 на $60 - повече от 30% обезценна