Все повече гласове за свиване властта на Зукърбърг

Акционери настояват за незавизим председател на Борда
27 ное 2018 11:45, Бойчо Попов
9
Все повече гласове за свиване властта на Зукърбърг
снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг е подложен на по-голям натиск, след като акциите на социалната мрежа се обезцениха с почти 40% от края на юли насам. Все повече и повече инвеститори настояват Зукърбърг да се откаже от позицията си на председател на Борда на директорите.

Акциите на социалната мрежа поевтиняха с почти 40%, откакто достигнаха рекордните си нива на 25 юли, дори след скромния отскок в понеделник. Компанията е изправена пред редица атаки, свързани с многобройните начини, по които платформата е била манипулирана, за да разпространява фалшива информация, и за недостатъчния и противоречив отговор на ръководството, за който New York Times подробно разказа в дълго разследване по-рано този месец.

Част от почти 200 млрд. долара, които бяха изтрити от пазарната капитализация, откакто бе достигнат пикът, може да бъде приписана на по-широките разпродажби на технологични акции, които от август насам страдат заради опасенията за забавянето на световния икономически растеж и заплахите на президента Тръмп за мащабна търговска война. Сривът на Facebook обаче започна доста преди това, а акциите се представят по-зле от технологичния индекс Nasdaq и големите технологични конкуренти през тази година.

Проблемът за Facebook е в намирането на изход.

Бизнес моделът на Facebook, който разчита на това все по-голям брой потребители да споделят повече информация и рекламодателите да продължават да плащат, за да достигнат до тях, започва да изглежда несигурен, тъй като доверието в мрежата се влоши. И все пак на върха на компанията главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг (на 34 години) има толкова много собственост и контрол, че бордът и акционерите разполагат с много ограничена възможност да упражняват някакво влияние.

“Facebook загуби доверието на своите избиратели и за да си го върне, ще трябва да направи нещо значително", казва Даниел Нюман, главен анализатор в Futurum Research, който се фокусира върху цифровите технологии. “Досега техният PR бе изпразнен от съдържание и недостатъчен, а с растеж, който вече се задържа, те трябва да започнат да променят настроението веднага".

Една идея, която се дискутира, е Зукърбърг да се откаже от поста си председател на Борда, като по този начин отдели позицията на главния изпълнителен директор от председателската роля.

Това би било драматична стъпка. Бордовете на управляваните от основателите технологични компании често се ръководят от главния изпълнителен директор. В този списък влизат Джеф Безос от Amazon, Марк Беньоф от Salesforce и Рийд Хейстингс от Netflix, който също е директор във Facebook.

Но някои инвеститори казват, че е минало времето, в което Зукърбърг носеше свежест. През октомври няколко пенсионни фонда и финансовите департаменти на американските щати Роуд Айлънд, Илинойс и Пенсилвания се присъединиха към предложението на акционерите на Trillium Asset Management, призовавайки Facebook да раздели позициите.

Предложението, което ще бъде гласувано на следващата среща на акционерите на Facebook през 2019 г., посочва неправилното използване на Facebook от страна на руските власти в навечерието на американските избори, скандала с Cambridge Analytica, включващ споделяне на данни, депресия и други психични проблеми, произтичащи от използването на услугата, както и възможността рекламодателите да изключат определени малцинствени групи от това да виждат рекламите им.

Джонас Крон, старши вицепрезидент на Trillium, който притежава около 53 000 акции на Facebook, заяви пред CNBC през миналата седмица, че тези неща “показват много ясно, че е необходим независим председател на борда".

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Марк ЗукърбъргFacebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хиените си знаят работата. Човека създаде нещо уникално. Сега всички го искат и се опитват да му го вземат. Ако съм на негово място ще пусна едно здраво обяснение какво се случва и ще се кандидатирам за президент под лозунга за защита на репресираните и човешките права, под лозунга за защита на частния бизнес от държавни пирати. Има вече достатъчно пари и влияние за да го направи възможно.
7
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Facebook загуби доверието на своите избиратели и за да си го върне, ще трябва да направи нещо значително"Дам, ще добавят още някой бутон и полуидиотите ще се зомбират отново.
6
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато управлението и админите му са тотални толерасти и ***, които за най-малкото налагат банове за полит некоректност, ще падат акциите им.
5
6
 
38
 
! Отговори
Привет от България преди 5 години
Аз пък не искам да се маха. Ползвам го за свързаност и информираност.., и съм част от социални мрежи. Супер е. Да не говорим, че е много полезен за дапочване на бизнес. Може да се прави добра реклама през фб. Вие сте някви дърти комунисти тука
4
6
 
49
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Поредния еврeин откраднал чуждата идея ... и направил милиарди .... даже не от въздух - а от изключително тъnaта нужда - да направиш частния си живот - обществено достояние...Рай за педофили , ексхибиционисти и други перверзняци.Никога Фейсбук!
3
1
 
39
 
! Отговори
Бай Ставри преди 5 години
До ВакАз също не им вярвам и ги игнорирам, просто ме заливат отвсякъде с тях и с реклами. Съдържание от приятели почти не виждам - първо, защото вече много малко хора качват и второ защото рекламите и глупостите ги показват с приоритет.
2
2
 
35
 
! Отговори
Вак преди 5 години
Вие пък щом вярвате на новините вътре. Аз гледам само снимки на приятели и казвам мой. Друго не ме интересува.
1
7
 
54
 
! Отговори
Бай Ставри преди 5 години
Закривай! По-безполезна и дразнеща социална мрежа от Фейсбук е само Инстаграм.