За 2018: Добили сме с 60% по-малко мед

Причината – валежите и употреба на забранени пестициди
27 ное 2018 13:30,
28
За 2018: Добили сме с 60% по-малко мед
Снимка: pixabay

Добивът на мед тази година в страната средно е спаднал с около 60%, съобщи пред БНР Николай Куменов – председател на Федерацията на българските пчелари. Като причина за сериозния спад той посочи продължителните валежи през годината.

"Минали години сме изнасяли около 12-15 хил. тона мед, сега ще са около 7-8 хил. тона".

Куменов посочи още, че и смъртността на пчелите се е увеличила драстично. По думите му това е станало заради употребата на пестициди, забранени в ЕС.

Пчеларите също така не са получили подпомагане от държавата по схемата "де минимис", която се прилага при неблагоприятна година. "Министърът на земеделието се обоснова с факта, че БАБХ е регистрирала много малка смъртност", обясни той. Куменов допълни, че разминаването на данните идва от това, че част от пчеларите не регистрират всяка една смъртност на пчелно семейство заради бюрокращината.

В протестна декларация на пчеларите е вписано искане за заплащане на такса "Опрашване" за всяко регистрирано пчелно семейство – по 60 евро годишно да получават в сектора. Според него на европейско ниво предложението има шанс. "Заложихме сумата от 60 евро, защото има спад на пчеларите. Ако се замислим, пчелите са най-важните животни на земята, ние искаме такса "опрашване" затова, че те си вършат ролята, с която увеличават културите като цяло", уточни Куменов.

В декларацията се съдържа и искане за криминализиране на нерегламентирано третиране на земеделски култури. Пчеларите настояват и да се следи за нелегалния внос на забранени пестициди в България:

"Пчеларят не подозира, че някой някъде е третирал с такова нещо – взима си меда, тръгва да го продава и в един момент се оказва, че в меда има такива пестициди. Тогава този мед той няма какво да го прави".

Национален пчеларски протест е насрочен за 10 декември. Той ще финализира една много тежка година за пчеларите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
да ти е.а и бананите преди 5 години
Абе мало... умен N 1, тез банани ги споменаваш под всяка тема. Дай едни координати да ти пращам всеки ден по-два-три, да си отядеш. А като не ти харесва тоалетната хартия-има по-ориенталски начин да се бършеш! Децата родени след 90та год, смятат бананите за вносен ПЛОД и толкова. Никой не помни, че нямаше банани и имаше само канал 1 и ефир 2 и ориг новини от Москва в петък
26
0
 
1
 
! Отговори
Пак до 23,24 преди 5 години
В прадния коментар ми е изтрило. Едно пчелно семейство консумира 1 кг най много 1,5 кг на месец! Но вие от къде да знаете като не сте прочели и една книжка! Личи си че сте пълни аматьори в отглеждането на пчели!
25
0
 
2
 
! Отговори
До 23,24 преди 5 години
Личи си че не сте наясно с материята, поне да бяхте прочели малко за пчелите, устройството на пчелите, и как е устроен техния живот. Аз зазимявам пчелите с 25 кг мед! Ако бяхте наясно щяхте да знаете че в зимния период, едно пчелно семейство консумира 1 кг най много 1,5 кг Отглеждам 100 пчелни семейства! Питки поставям само по една единствена причина не стеснявам и ако изконсумират меда в рамките около кълбото в студеното може да умрат И в крайна сметка ще констатирате кошера пълен с мед а умря!
24
2
 
0
 
! Отговори
до Пчеларя.. преди 5 години
...с които храните насекомите, за да продадете и последния буркан.В студен изими отиват точно 12 буркана..г-н Пчеларю..За разлика от вас които сте алчни,прости..и необразовани.Да има пробеми поради липса на зконодателство но основния проблем е ниската ви информирансот..ко да шрайш..закономерности..
23
2
 
0
 
! Отговори
до Пчеларя.. преди 5 години
Имам претенцията да Ви питам кликата на пчеларите..да се разбира различно от биологията на пчеларя.Последното е рядко необразован социопатичен индивид.Познавам поне 3 ***.Като кажете пестициди какво влагате в названието?! Думата е обобщаваща кои препарати визирате...ил ие по лесн ода се говори на ангро! Второ ,пчеларю ние също отглеждаме пчели за домашни нужди,6 кошера.Та имам представа,и знаеш ли..заделяме за храна на пчелите техния си мед,а не инвертираните буламачи от захар и прочее пумиии..
22
0
 
1
 
! Отговори
Do Бай Спиро преди 5 години
Личи си че не ти е позната материята а пък да не говорим технологията! В повечето случай направиш ли го това пред кошерите ще предизвикаш нападение между пчелните семейства! Не казвам че някой пчелари не го правят но това става като се налива в хранилките с който са снабдени кошерите! Но масата пчелари не храним никога по време на медосбор не слагай всички под общ знаменател! В всяко стадо си има ***! А пък за смъртността не мисля въобще да ти обяснявам и да го направя няма да ме разбереш!
21
4
 
2
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
В интерес на истината и някои пчелари не са стока. Меда всъщност е ...повръщано от пчела, ферментирало в кошер. Някои "хитри пчелари" слагат пред кошерите съдове с фруктоза и така постигат максимални добиви. Пчелата като всяко живо същество е опортюнист. Защо да се хаби да лети по цтвенчета, като пред нея е побито канче с фруктоза. А дали измирането на пчелите не дължи и на тази "интелигентна" технология ?
20
0
 
3
 
! Отговори
Пчелар преди 5 години
Ревна се по едно време че въртят едни и същи култури, даже мярка щяха да отварят за да започнат да сеят различни култури но всичко си остана само намерения. За да има разнообразна паша за пчелите. Пуснаха мярка за протеинови култури и засяха всичко грах, който не е медонос и пчелите не го посещават
19
0
 
1
 
! Отговори
highpower преди 5 години
Така е с културите, добре че тука сеят доста кориандър има и лавандула (малко съм разочарован от нея).Ама най лесно е с пщеница и ечемик.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До От пчелар до 14Проблема е, че масово земеделските площи са засети със зърнени фуражни култури. Ако има повече площи с овощни, зеленчукови, маслодайни култури, едно земеделеца ще печели повече от еденица площ и друго пчелините ще имат по-богата паша.
17
0
 
7
 
! Отговори
highpower преди 5 години
Занимавал съм се с пчеларство 10 години стигнах до около 60 семейства.Някой от нещата са уредени със закон и се спазват стриктно (поне в моя край)- обяви за пръскане например.На мен лично са ми се обаждали арендатори, овощари - днеска от толкова - до толкова ще пръскам - отиваш и си затваряш пчелите.В щатите и не само има пчелари с тирове,които обикалят и се занимават само с опрашване доходите им са само това и нищо друго.Викат ги хората и си плащат, защото иначе вадят наполовина.
16
0
 
6
 
! Отговори
От пчелар до 14 преди 5 години
И сега има нормални работни отношения с някой земеделци и затваряме когато пръскат. Проблема е доста по сериозен от самото пръскане, а това с което са третирани семената които се сеят и в крайна сметка оказват пагубно влияние върху пчелните семейство в фаза цъфтеж. Това се случи тази година, цъфна слънчогледа и пчелите почти в цялата страна масово отслабнаха
15
1
 
1
 
! Отговори
kkk преди 5 години
До АнонименВажното е,че всичко има по магазините!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПчеларАбсолютно вярно. Но това трябва да си го проговорите със земеделците.Ако се налага пръскане да ви уведомят да си затворите или преместите пчелините в карантинен период. Защото типичния арендатор, бивш текезесар си мисли, че пчеларите кярите за негова сметка и ви трови умишлено пчелите.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Законите са така направени. Дори тук там са слабо променени от страх на управляващите от всички партии. Текстовете запазват статуквото на колектива в земеделието - на колхозниците.Индивидуалния земеделец, фермер , частник да бъде смазан.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арендаторите са б о клу. Ц и останали от соц НОМЕНКЛАТУРАТА. Те са стари соц. Тарикати. Те не са само за пчелите вредни. Вредата им е за цялото общество.
11
2
 
24
 
! Отговори
Пчелар преди 5 години
Коментари, от хора които и една саксия не гледат в тях но иначе леят акъл за земеделие. Драги господа опрашването което пчелите извършват повишава добивите на всяка една култура от овошки (череши, ябълки, круши, кайсий, и т.н, до технически култури (рапица,слънчоглед,кориандър и тн). А да не говорим и другите видове цъфтяща растителност с не стопанска цел която също се нуждае от опрашва и се опрашва от пчелите. Малко просветна ли ви. Че това което го имате на масите си е благодарение на пчелите!
10
1
 
12
 
! Отговори
бай Спиро преди 5 години
У нас всеки играе за себе си. Като пчелар има кошери в близост до площи с интензивно земеделие, пчелите измират от инсектицидите. Пчеларя си побива кошерите до нива със слънчоглед и си прави сметки как ще извади 100 кг. мед от кошер, Сътветно арендатора ги пръска срещу вредители и пчеларя е с пръст в устата. Отделно поголовното изсичане на акациеви дървета ...отсичането на акация, трябва да се обяви за престъпление !
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето това си беше семейно занимание и много хора имаха по селата си по няколко кошера. Просто всеки искаше да има нещо натурално и модерното в днешни дни "органик", на трапезата си.
8
1
 
1
 
! Отговори
Do ha-ha-ha преди 5 години
Gallon ti razbirash ot zemedeli kolko to minor ot medicinal.