"Паузират" генетично-модифицираните бебета!?

Ексепериментът бил неетичен и много рисков
28 ное 2018 11:23,
19
"Паузират" генетично-модифицираните бебета!?
Снимка: pixabay

Китайският учен, който създаде първите в света генетично-редактирани бебета, заяви, че процесът е бил спрян след международната реакция по изключително спорната процедура.

Хи Джанкуи защити работата си по време на биомедицинска конференция в Хонг Конг, заявявайки, че успешно е променил ДНК-то на близначки, родени от ХИВ-позитивен баща.

Още по темата

Общо 8 двойки - ХИВ-позитивни бащи и и здрави майки се присъединиха към проекта като една от двойките отпадна преди да бъде спрян.

"Клиничното изпитване беше спряно поради създалата се ситуация", добави той.

Експериментът предизвика разгорещен дебат сред научната общност като много учени изразиха загриженост за липсата на достоверни данни и рисковете от редактирането на гени на здрави ембриони.

Редактирането на човешки ембриони може да създаде непредвидени мутации в други области - така наречените "нетаргетирани ефекти", предупредиха експерти.

"Доброволците бяха информирани за рисковете, но въпреки това решиха да прибегнат към експеримента", казва Джанкуи.

Той също така каза, че университетът, в който работи, "не е знаел за провеждането на проучването".

Южният Университет за Наука и Технологии в китайския град Шенжен отдавна се е дистанцирал от Хи, заявявайки, че е бил в неплатен отпуск от февруари и че "сериозно е нарушил академичната етика и кодексите за поведение".

Организаторите на Втората международна среща на високо равнище по редактиране на човешкия геном, който откри във вторник, също заявиха, че не са знаели за работата му.

"Това е пример за подход, който не е достатъчно внимателен, предпазлив и пропорционален", казва Робин Ловъл-Бадж, модератор на биомедицинската конференция в Хонг Конг.

"Ясно е обаче, че това е точка в историята. Тези две бебета ще си останат първите генетично-редактирани бебета, така че това е важна точка в историята".

Генното редактиране е потенциално решение за наследствени заболявания, но е изключително противоречиво, защото промените могат да бъдат предадени на бъдещите поколения и в крайна сметка биха могли да засегнат целия генофонд, пише Medicalxpress.

В много страни редакцията на човешко ДНК е строго контролирана.

Националната здравна комисия на Китай разпореди незабавно разследване на случая, а болницата в Шенжен, която имаше за цел да одобри изследователската програма, отрече участието си.

Съюзът на китайски учени излезе с изявление, в което се казва, че "категорично се противопоставя на така наречените научни изследвания и биотехнологични приложения, които нарушават духа на науката и етиката".

Това не е първият път, когато китайски изследователи експериментират с човешки ембрион.

Миналия септември учените от Университета Sun Yat-sen използваха адаптирана версия на редактирането на гени, за да коригират болестотворни мутации в човешките ембриони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На пауза е мозъка на тоя изкуствен псевдоинтелект дето е писал статията явно са му объркали генните подобрения и вместо Супермен се е получил Супергамен.
15
0
 
4
 
! Отговори
Не! преди 5 години
До Анонимен"И все повече болни."До преди има няма 150 години средната продължителност на живота е била 40 години. Какво ли се е променило?
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8 Не!И все повече болни.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнгелДано тия свръхсъщества не решат, че немодифицираните като теб са грешка
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то бебетата вече са факт, какво ще спират изследването, като те вече са родени. Лошото е, че е възможно да има усложнения, защото методът на изрязване далеч не е толкова точен, колкото го изкарват. Махаш един ген, но покрай него и още хиляди. Така че експериментът тепърва започва, за да се види дали децата ще се развият нормално и къде точно са били промените. Жалко за бебетата, че са опитни мишки, но пък добре за всички останали, които ще се възползват от резултатите. Общо взето гадничко.
11
0
 
7
 
! Отговори
Oleee преди 5 години
Паузират ?!?! цветелинчо, цветелично - мамин сладък запъртък!
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ангелами *** кандидатствай да тестват лекарства върху теб. Дай живота си в "името на науката". Защо буташ други?
9
1
 
9
 
! Отговори
Не! преди 5 години
"Децата трябва да се рисуват само с органа, който природата е дала на мъжа, не може да се се ползват ръце"Природата викаш? А на лекар ходиш ли? Щото в природата болници няма... Не знам дали човек е произлязъл от ***, но с призиви като твоя може и да се превърне в такава....
8
7
 
5
 
! Отговори
Не! преди 5 години
Простият човек е на контра на всико, което не разбира. Самата медицина е била толкова "спорна", колкото сега е генетиката! По религиозни причини. Така наречените "модификации" могат да са начина бъдещите поколения да не могат да развиват болести като рак например. Вече експериментално се "отглеждат" органи за трансплантации... Генетиката ще промени медицината, колкото по-бързо, толкова по-добре :)
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнгелСтига, да са желаещи, добре. Ама не ми казвай, че Менгеше и компанияса рабители с доброволци :)
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата трябва да се рисуват само с органа, който природата е дала на мъжа, не може да се се ползват ръце
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Попа 2Ми то бая рязяне на вредни гени ще падне. Тия ще останат без гени.
4
6
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Милиони хора са дали живота си за науката.Едни са горени на клади ,други са измирали във войни ,на трети им е гръмнала совалката .Ще даваме още милиони жертви заради науката! Няма начин.До всяко велико откритие по света се е стигало по метода проба - грешка .Така ,че си заврете етиката и морала във ***!!!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи все пак тези две ГМО бебета ще се родят и ще бъдат първите редактирани човешки същества.
2
2
 
24
 
! Отговори
Попа преди 5 години
Трябваше някой да модифицира ДНКто на 240те тикви в парламента.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Паузират"... хахаха