"В очите им имаше сълзи" – агонията и масовата смърт на делфини

Най-страшното е, че разбираш, че си безпомощен!
28 ное 2018 12:45, Елка Василева
57

Снимка: Лиз Кърлсън

Това беше най-ужасната нощ в живота ми, разказва Лиз Карлсън, спомняйки си как е открила 145-те делфина, които излезли на брега и загинали на отдалечен плаж в Нова Зеландия.

Пътешественичката-блогър от САЩ била заедно със свой приятел на петдневен поход на остров Стюарт, когато се натъкнала на трагичната сцена.

Живописният при други обстоятелства, дълъг, пясъчен и напълно безлюден плаж станал арена на отчаяната борба за живот.

Почти 150 тъмни делфина се оказали в плитчините по време на отлив и агонизирали в меките вълни на прибоя.

"Умът ми не го побираше – разказа Лиз Карлсън пред Би Би Си. - Пристигнахме на плажа по залез и видяхме нещо странно в плитчините".

"Когато разбрахме, че това са делфини, хвърлихме нещата, които носехме и се втурнахме към водата".

Лиз е виждали и преди делфини в естествената им среда, но по думите й е напълно невъзможно да си готов за толкова ужасяваща картина.

"Най-лошото беше безпомощността".

Лиз и приятелят й се опитали да помогнат на делфините, бутайки ги към дълбокото. "Бързо обаче разбираш, че нищо не можеш да направиш. Те са толкова големи", казва Лиз.

"Най-лошото е да осъзнаеш, че си безпомощен – разказа тя. - Те си крещят нещо един на друг, разговарят си, издават различни звуци и ти изобщо не можеш да им помогнеш".

Хората в отчаянието си започнали да търсят друг начин да помогнат на животните.

Остров Стюарт се намира южно от Южния остров на Нова Зеландия, а въпросният плаж е още по-затънтено място.

Лиз и приятелят й от два дни не били срещали други туристи, но знаели, че на около 15 км от тях има хижа на местната служба за охрана на природата.

Мобилните телефони на мястото нямали обхват и надеждата била в хижата да има радиовръзка. Приятелят на Лиз Джулиан Рипол тръгнал натам.

"Сърцето ми се късаше"

30-годишната Лиз останала напълно сама на огромния плаж сред десетките умиращи делфини.

"Никога няма да забравя техните викове, как те ме гледаха, докато седях до тях във водата. Те отчаяно се опитваха да плуват, но поради тежестта си още повече затъваха в пясъка – написа тя в Instragram. - Това ми късаше сърцето".

Лиз видяла съвсем малко делфинче и се опитала да го върне в морето. Възрастните делфини изобщо не било възможно да бъдат поместени, но малкото жената успяла да премести.

"Вложих цялата си сила, за да го върна във водата, но то отново и отново излизаше на пясъка – каза Лиз пред Би Би Си. - След като Джулиан тръгна, аз просто седях с това делфинче".

"Чувствах страха в тези животни, те те гледат. Те наблюдават, очите им са съвсем като на човека".

През следващите няколко часа Лиз нямало какво друго да направи, освен да седи и да чака.

"Знаех, че рано или късно те ще загинат – написа Лиз в Instagram. - Стоях до коляно в пясъка, крещях от отчаяние и плачех, съвсем сама, обкръжена от виковете на десетките умиращи делфини".

"В очите им имаше сълзи"

Няколко часа по-късно Джулиан се върнал с още няколко души. Те обаче не можели да направят нищо, защото нощта вече настъпила.

През това време повечето делфини все още били във водата, бил настъпил приливът. Лиз и Джулиан си тръгнали, надявайки се, че през нощта делфините ще успеят да се върнат в океана.

На сутринта обаче двамата заварили още по-късаща сърцето картина. Бил настъпил отливът и делфините лежали в сухия пясък. Едни вече били умрели, другите лежали на пясъка, изгаряйки живи под палещото слънце.

"В очите им имаше сълзи – казва Лиз. - Те като че плачеха и издаваха тъжни звуци".

Било е ясно, че животните вече не могат да бъдат спасени. Най-малко петима души са нужни, за да бъде поместен един делфин. А този плаж, както и островът, са толкова отдалечени, че нямало никаква надежда да пристигне помощ.

Природозащитниците трябвало да вземат решение, което сами определили като мъчително трудно – да приспят останалите животни. Единствената алтернатива била те да бъдат оставени да умират с бавна и мъчителна смърт през следващите няколко дни.

От департамента по охрана на природата на Нова Зеландия казаха, че ще оставят телата на делфините на плажа и природата сама ще се погрижи.

По думите на еколозите причините, поради които делфините излизат на брега, не са съвсем ясни. Подобни случаи са чести, но главно става дума за отделни екземпляри. Масовите "самоубийства" на морски млекопитаещи са много редки.

Възможно е делфините да са изгубили ориентация поради релефа на мястото или да не са били здрави.

Възможна причина може да са и много бърз отлив, преследване от хищници или климатични аномалии.

Освен това тъмните делфини са много социални и затова когато един сбърка пътя и се окаже в плитчините, останалите може да тръгнат след него, за да се опитат да му помогнат, обясниха от департамента по охрана на природата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сонар?
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соната?
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо да обясня за тези дето в училище са били за да спят след кръчмата делфините са бозайници а не риби и са третия най-интелигентен вид след *** маймуни и някои видове копитни и домашни животни от типа на кучета и котки.Второ риба и то вмирисана и ГМО е българската пишман интелигенция от кенефочистачи четящ вестник Труп тоест Труд.И трето безмозъчната човешка раса си мисли че като избие всичко по света това ще и се размкне но имам ши.бана новина, тоя път въобще няма да се размине.
44
6
 
2
 
! Отговори
И преди 5 години
еееее ама,нали онази вечер бяха китове.....полека лека ще станат скумрии
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЩерюВсеки си из ора, какво му харесва... А някои не им харесват... Сирийци и другите от расата им.
42
12
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Моме, туй са риби - *** в Сирия да гледаш сълзите в детски очи, на умиращи от безумията на САЩ и сие, деца!
41
1
 
3
 
! Отговори
Михалев преди 5 години
Затуй - като ходите някъде в такива затънтени места - едно малко 3-4 тонно булдозерче на гърба - в случай, че се наложи!
40
0
 
2
 
! Отговори
Петко не чете преди 5 години
До Петко бре, чети!Петко бре, чети!
39
7
 
7
 
! Отговори
V преди 5 години
Това нещо си има някакво логично обяснение . Забелязал съм че такива неща не стават в държави където е имало комунизъм .А само в западни такива .Или са изхвърлили някой токсичен химикал към който животните са силно чувствителни или некви мощни сонар са ги подплашили към брега .При всеки случай западняците са ги убили .Те са такива .Някви гадни американци дето нападат страни убиват много хора и накрая -абе Виетнам беше грешка .Не носят отговорност за делата си и за тва правят така .
38
0
 
0
 
! Отговори
Лиса Къди преди 5 години
До House M.D.Нищо. Споко. Продължавай да спиш.
37
0
 
2
 
! Отговори
читател преди 5 години
Масови самоубийства на млекопитаещи в океаа са се случвали и преди. Делфини и различни китове.Най-ранните описани са още от 19в.Причината не е ясна.И тук не е плитчината.А има един остров, където всяка година подгонват 200-300 кита, от преминаващи ,от по-малките и ги избиват в пличината. Местна традиция.Япония убива годишно около 3000 големи кита, над 1000 от тях бременни. С НАУЧНА ЦЕЛ.Тя е лидер в спорта.Там са и Канада и Русия.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Костов?
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не стига че заваля сняг насред декември ми и делфините си правят харакири! оставка бойко!!!
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чисто и просто средата, в която живеят вече става негодна и търсят изход...
33
2
 
9
 
! Отговори
до 31 преди 5 години
Ако искаш да си остроумен, поне ползвай точните цифри. "42 е Отговорът на Въпроса за живота, вселената и всичко останало".... из пътеводителя на Галактическия стопаджия.Само че в това самоубийство няма нищо оригинално. За съжаление ставаме свидетели на гледки, които не можем да обясним, на събития, които не разбираме и просто се правим на оригинални. Това само доказва в колко грешна посока се "развива" човечеството, толкова сме "умни", че нищо не разбираме от природните закони....тъжна гледка
32
6
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 5 години
Ако под нормален разбираш свръхчувствителен хипи инфантил, ронещ сълзи за тревички, дръвчета, зайчета и делфинчета, аз не съм такъв признавам си и не желая да такъв "нормален човек".
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.А защо се смяташ представител на нормалните?
30
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Ти очевадно не си нормален, защото нормалните имат душа и сърце. Щом задаваш подобен въпрос явно си тъжен човек...
29
38
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
И какво ни интересува това нас, нормалните хора?
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отговора е 47...