По трудния начин Макрон разбра - "зелените" данъци носят рискове

Френският президент въведе нови налози върху въглеродните емисии
2 дек 2018 17:58, Екип на Investor.bg
45
По трудния начин Макрон разбра - "зелените" данъци носят рискове
Снимка: БТА

След идването си на власт Еманюел Макрон постави околната среда в сърцевината на дневния си ред. Осемнадесет месеца по-късно недоволството от тези политики разпали протести, които са огромно предизвикателство за френския президент, пише Ройтерс в свой анализ.

Протестиращи подпалиха автомобили и сгради в центъра на Париж в събота след две седмици на протести, предизвикани отчасти от повишаването на акцизите върху горивата, което според Макрон е необходимо в борбата с климатичните промени. Някои протестиращи го призоваха да подаде оставка.

Проблемите на Макрон са илюстрация на загадката как политическите лидери да въведат политики, които в дългосрочен план ще са от полза за околната среда, без да налагат допълнителни разходи на избирателите, които може да навредят на шансовете им за преизбиране?

Още по темата

Това е въпрос, пред който ще се изправят лидери от цял свят по време на срещата на делегати в полския град Катовице в неделя. Те ще опитат да изработят „правилник“ в допълнение към Парижкото споразумение от 2015 г. за борба с климатичните промени.

"Ясно е, че в страните с най-големи неравенства подобна съпротива е най-вероятна", казва Франсоа Жемен, специалист по екологична геополитика от университета SciencesPo в Париж.

Той посочва Италия, САЩ и Великобритания като страни, в които решения в екологичната сфера може да породят недоволство от страна на избирателите и допълва: „Мисля, че това е една от причините, поради които популистките лидери са много скептични към климатичните промени и мерките в областта на околната среда“.

Протестите във Франция породиха сходно движение в съседна Белгия, където протестиращи излязоха на улицата в петък.

Малки демонстрации има и в Канада заради плана на премиера Джъстин Трюдо да наложи федерален данък върху въглеродните емисии в провинциите, които не искат да се борят с климатичните промени.

Преходът към по-чисти енергии, смятан някога от правителствата за изгоден за всички, сега е възприеман като причиняващ краткосрочни разходи с огромни социални сътресения, последвани от вероятни придобивки в дългосрочен план.

Друго предизвикателство, пред което са изправени лидерите, е как да използват средствата от политиките за опазване на околната среда. Трябва ли парите, набирани чрез данъци върху въглеродните емисии, да бъдат използвани директно за борба с климатичните промени или за запълване на дупките в националните бюджети?

Данъци върху въглеродните емисии

След последните протести в Париж Макрон заяви, че ще събере министрите, за да обсъдят кризата след завръщането си от срещата на върха на Г-20 в Аржентина. Премиерът Едуар Филип отмени плановете си да присъства на срещата на върха за климатичните промени в Катовице.

Макрон въведе нови данъци върху въглеродните емисии, за да стимулира автомобилистите да променят поведението си и да опазват околната среда.

Той се отказа от някои от обещанията си в предизборната кампания в областта на околната среда, след като встъпи в длъжност, а популярният му министър на околната среда подаде оставка през август заради вялия напредък. Той обаче не е склонен на компромиси заради протестите.

Акцизът върху горивата е придружен от други мерки като стимули за хората да купуват електромобили. При представянето на средносрочен енергиен план за Франция миналата седмица Макрон направи жест на помирение, като заяви, че ще прави преглед на цените на горивата на всяко тримесечие, но допълни, че данъците върху въглеродните емисии ще останат.

Целта му е Франция да намали въглеродните емисии с 40% до 2030 г. и в същото време да увеличи използването на по-чисти енергии. Сега емисиите растат и 75% от използваната енергия във Франция идва от фосилни горива.

„Когато говорим за действията на страната в отговор на предизвикателствата на климатичните промени, трябва да кажем, че не сме постигнали много“, заяви Макрон. Той каза още, че ще се бори да спаси Парижкото климатично споразумение, което цели да задържи повишаването на глобалните температури в границите между 1,5 и 2 градуса по Целзий.

Учените са все по-разтревожени, че страните не успяват да изпълнят целите си и заявяват, че трябва да бъдат по-амбициозни. Гражданите обаче се притесняват за живота си в момента.

Преходни политики

В Канада във връзка с въпроса как правителствата използват набраните пари от данъците върху въглеродните емисии правителството на Трюдо обеща да върне събраните пари от провинциите директно на данъкоплатците.

Но във Франция повечето генерирани приходи ще бъдат използвани за справяне с дефицитите в националния бюджет. Това засили гнева срещу Макрон, който беше наречен от левите си опоненти „президента на богатите“.

От 34-те милиарда евро (38,71 млрд. долара), които френското правителство ще набере от акцизи върху горивата през 2018 г., само 7,2 млрд. евро са предназначени за екологични мерки.

Саймън Далби, специалист по политическа икономия на климатичните промени във Wilfrid Laurier University в Канада, казва, че данъците върху въглеродните емисии трябва да са част от по-широки мерки за промяна на начина на живот на хората, включително по-добър и по-зелен транспорт и сгради.

„Става въпрос за политика на преход към свят след фосилните горива, нещо, което трябва да бъде направено бързо, за да избегнем най-лошите прогнозирани климатични сътресения в идните десетилетия“, казва той.

Жемен отбелязва, че протестите във Франция вероятно скоро няма да стихнат и може да се появят в други страни, които възприемат по-решителни действия срещу вредните емисии. Според него има опасност от бездействие или твърде закъснели действия за предотвратяване на глобалното затопляне. В същото време политиците трябва да покажат, че действията им са разумни и справедливи.

Още новини четете в Investor.bg


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое е общото между София, Делхи, Дака и Пекин? Качеството на околната среда. Понеже всичките сте гадни мърлячи, масови консуматори и шофери. И си мислите, че тези акцизи са насочени срещу консуматорските ви права, а не срещу собствените ви амбиции да затриете всичко със свинщината си.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението е много просто - масов, брутален, безпаметен, невиждан геноцид. След като населението бъде намалено до 500 милиона, няма да има нужда да се въвеждат акцизи и няма да има опасност за околната среда. Но дотогава ще е точно толкова зле положението, колкото е в момента.
35
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
В кабинета на очният лекар:- Коя цифра показвам?Пациентът:- Къде сте???
34
1
 
19
 
! Отговори
ТАТУЛ преди 2 години
Чудя се кога ще се случи и тук да се вдигнем, както правят на запад и Гърция. Сега ни захакаха, увеличени данъци и граждански и ние си трайкаме. Гледам и месото от миналата година е скочило с 25 %, и много други продукти. Само ние не скачаме. Е, затова си заслужаваме управниците!
33
3
 
6
 
! Отговори
Аспарух преди 2 години
Хората се изпищват от данъци!Да от България по- зле(в ЕС) няма,но и там не са цъфнали и вързали.Останеш ли без заплата,те почват банки,лизинги,данъци към държавата.Мисълта за екологият,трябва да я има!Но,налагат данъци върху горивата,за да стимулират измислениете коли на Илън Мъск.Измислени,защото половината от теглото на ел.мобилите са батериите.После тези батерии,тябва да се рециклират(още разход на енергия).И трето,от горивата се събират данъци,какво,ше стане с данъците,ако всички минат на ел
32
1
 
5
 
! Отговори
do 35 преди 2 години
Ти за атомна енергия чувал ли си?
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тук дори с ел.автомобили не ни лъжат. Направо си ни щавят!
30
4
 
24
 
! Отговори
Handel преди 2 години
"Акцизът върху горивата е придружен от други мерки като стимули за хората да купуват електромобили." Електрическите автомобили са най-голямата измама, която политиците пробутват на балъците. Електричеството за автомобилите да не би да расте по дърветата? Нали трябва някой да го произведе? А като се добавят и загубите за пренос не електричеството разходът на горива става по-висок отколкото би изхабил бензинов автомобил, т.е. и замърсяванията са по-високи.
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като избухне пак някой голям вулкан ни връща в първи клас за въглеродпите емисии.Язък ни за акциза.
28
7
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 години
Напред към Русия ,там няма околна среда.
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на престъпното тиквашко правителство!Одраха ни кожите!
26
3
 
17
 
! Отговори
хаха преди 2 години
опитват се навсякъде по света да заставят хората да плащат за замърсителите без да се предприемат реални мерки.замурсяването от колите е в пъти по-малко от тецовете, но там такива мерки не се налагат както при автотранспорта. защо никои не излезна да каже какви са количествата вредни емисии от различни източници?
25
2
 
3
 
! Отговори
Бай Петко преди 2 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТнещо друго има за угробване, тия протести в целия ес и сеира на унгарците не легат никак тънко на портфейла без аналогов в мире. ше стане като с брежнев и рейгън - накрая на единия ТКЗС-то банкрутира, а другия би баницата до дълбока старост.
24
5
 
3
 
! Отговори
Бай Петко преди 2 години
ами много ясно, намалянето на въглеродните емисии намаля бюджета на една братска за нас износителка на "синьо гориво". а в момента имат едни милиарди дефицит...
23
4
 
27
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Макрон, Меркел и Барозу са тези които ще погребат ЕС ! Какъв кеф !
22
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати политиката ! Като увеличат акциза на горивата се борят с глобалното затопляне ! Е мемам думи
21
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Французите да си свалят Макрон от власт, а ние да мислим как да се справим с нашия Макрон където ни натовари с нови данъци и такси. Говори ни разни ала-бализми и ни товари с данъци, застраховки, такси, високи цени и се оправдава че Европа така иска. Трябват нови избори.
20
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
верно бе .нито Макрон.нито Меркел.нито Мей имат свои собствени деца.те са нещо увредени и това личи в политиките им.
19
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16На никой не му пука за глобалното затопляне, нито за евентуални екологични кризи.Богатите навсякъде по света демонстрират благополучие..............мощни коли, млади жени и т.н.За бедните знаете циничната приказка , нали?"Бедните да го духат!!"
18
6
 
27
 
! Отговори
Burzum преди 2 години
Хахаха научиха биологичните човешки еденици да потребяват щото така е потребно на капитала а сега искат да спасяват планетата.....е,няма да се получи ....краят е близо ...капитализма и устойчивото развитие са несъвместими....