Досиетата "Имплант": Пейсмейкъри, стави, силикон… Смърт!

83 000 души по света умират заради нетествани импланти
3 дек 2018 07:10, Златко Желев
10
Досиетата "Имплант": Пейсмейкъри, стави, силикон… Смърт!
Снимка: Reuters

Разследване на стотици журналисти срещу глобалната медицинска индустрия беше публикувано в големите световни медии. Резултатите на Implant Files ( Досиетата "Имплант" - бел.ред.) вадят на показ милиони случаи, при които на пациенти от различни държави са били поставяни дефектни импланти.

Много от протезите и останалите медицински устройства са пускани на пазара без да са преминали тестове, регулациите върху индустрията са слаби, а прозрачността липсва, пише "Гардиън".

Пейсмейкъри, изкуствени стави и силиконови гърди са сред проблемните импланти, които са причинили увреждания и смърт.

Между 2015 г. и 2018 г., само в Обединеното кралство са получени 62 000 доклада за "неблагоприятни инциденти", свързани с дефектните медицински изделия. Една трета от инцидентите имат сериозни последици за пациентите, а 1004 завършват със смърт.

През последното десетилетие Агенцията по лекарствата в САЩ е събрала 5,4 милиона доклада за "нежелани събития", свързани с дефектни импланти. Някои от производителите, са съобщили за инциденти и в други части на света.

Съобщава се за 1,7 милиона травми и почти 83 000 смъртни случая вследствие на дефектните импланти. В близо 500 000 от случаите е била извършена експлантация – операция за премахване на устройство.

Данните идват от разследванията на 252 журналисти от 59 медийни организации в 36 страни. Те откриват редица проблеми в глобалната медицинска индустрия, която генерира 400 милиарда долара на година, пише "Труд".

Ето и някои примери от направените разкрития:

- Изкуствени стави са продавани на болници, без да са преминали клинични изпитания
- Дефектни пейсмейкъри са продавани, въпреки че производителите са били наясно с проблемите им
- Усложнения с поставянето на мрежа при херния
- Одобрени от регулаторите изкуствени междупрешленни хрущялни дискове, които по-късно са се дезинтегрирали, разложили или измествали след операция
- Липса на централизиран регистър, благодарение на който хирурзите да знаят за рисковете от имплантите и да могат да ги съобщят на пациента.

В много страни информацията за дефектиралите импланти е трудно достъпна или дори тайна, което затруднява пациентите да търсят адекватна информация за устройствата, които са им предложени от лекарите.

Професор Дерек Алдерсън, президент на Кралския колеж по хирургия във Великобритания, заявява, че има достатъчно инциденти, включващи дефектни устройства, за да се "подчертае необходимостта от драстични регулаторни промени", включително въвеждането на задължителни национални регистри за всички имплантируеми устройства.

"За разлика от лекарствата, много хирургични нововъведения излизат на пазара без каквито и да е било надеждни доказателства или данни от клинични изпитвания. Това е риск за безопасността на пациентите и общественото доверие", казва професорът.

"Гардиън", Би Би Си, "Льо Монд" и "Зюддойче Цайтунг", координирани от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), са прегледали хиляди документи, много от които са получени чрез заявки за достъп до информацията, за да открият някои от най-големите проблеми.

Журналистите са открили, че производителите на устройствата сами отговарят за тестването на имплантите. Доктори, имащи връзки с производителите, са показали "странна нетърпеливост" да имплантират най-новите продукти на компаниите.

От документите става ясно, че лобистите на корпорациите са повлияли на ЕС, за да не бъдат приети по-строги регулации.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужас! А какво ще помогнат тук регистрите на имплантите, уважаеми професоре от Кралския колеж, още бюрокрация, че ни е малко? Съд трябва, по бързата процедура, но никога няма да го приемат. А на тези лобистчета минавало ли им е през ума, че един ден и те може да се окажат жертви?
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай стьига бе! В т.нар. западни страни всичко е сведено до пари и ние започваме да го виждаме в нашето здравеопазване, което копира техните. Някакви протоколни философи те разкарват по системата.
7
3
 
0
 
! Отговори
ал преди 2 години
И какво от това................. ?
6
2
 
4
 
! Отговори
Бай Петко преди 2 години
нема проблеми, тука болниците изписват такива операции и прибират парите, а хората в нужда мрат като от пушка. то па се оказало че се загрижили че не били тествани. да даде оня дето гледа, сички от гардиан и копипастерите да го докарат до там, че да разберат човек, който му трябва подобно устройство, колко го е еня за мнението им.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бъдат лишени от възможността да вредят и убиват??? Та те са убийци, при това крайно организирани и вероятно международни! Тези трябва не да изгният в затворите, а нещо доста по - сурово! Да им се отнемела възможността... Тези не са секли незаконно в гората! Тези са УБИВАЛИ! И то не по невнимание или немърливост, а заради печалбите!Това си е организирано убийство!
4
5
 
5
 
! Отговори
Алов преди 2 години
В Б-я такива просто умират
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами след като знаем кой управляваше ЕС досега не се и очудвам,че лобистите са повлияли-същия тоя,болният от ишиас,разследван в собствената си държава за корупция
2
3
 
31
 
! Отговори
Кина преди 2 години
Това са си убийства и задължително е криминализирането им. Въпросните производители заедно с алчните доктори да бъдат тотално лишени от възможността да вредят и да убиват ! Пфууу, гнусота ..., че и са си платили едни яки сумички жертвите на бялата мофия !
1
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що кажа?