Виена – дом на диктатори! Ще бъде ли дом и на бъдещи тирани?

Хитлер, Сталин, Троцки и Тито живеели на метри един от друг
3 дек 2018 21:57, Нели Христова
56
Виена – дом на диктатори! Ще бъде ли дом и на бъдещи тирани?
Снимка: Pixabay

Виена винаги е била един от най-красивите градове в Европа, пропит с миризмата на хубаво кафе и кифлички. И не само – тя е една от културните столици с дух, пропит с изкуство. Ала Виена, за един кратък период от време, е била и дом на някои от най-важните фигури на 20-ти век. Хора, променили облика на Европа. Всички те живели по едно и също време там.

Един от тях – Зигмунд Фройд, роден в Моравия, но прекарал по-голямата част от живота си в австрийската столица, където разнищва човешкия ум. Напуска Виена през 1938 година с идването на нацистите.

И като заговорихме за нацисти...

От 1908 до 1913 година, самият бъдещ фюрер на Германия Адолф Хитлер се разхождал по улиците на красивия град. Ала се чувствал така, все едно не е на правилното място. Макар, че е австриец по рождение, Хитлер бил  родом от малко провинциално градче, а в по-голямата част от живота си бил заобиколен от хора, които говорят само немски и споделят същите германски разбирания като него. Преместването му във Виена било шок, моментално се почувствал като аутсайдер.

Да се почувства у дома не му помогнал дори факта, че кмета на Виена бил антисемит. Всъщност, Хитлер взима по-голямата част от идеите си речите и есетата на Карл Луегер. Но когато Художествената академия отказва да го приеме, а в състава на комисията са главно евреи, нещо в бъдещия фюрер се пречупва. До края на живота си, Хитлер обвинява австрийските евреи за това, че са убили мечтите му, а Виена критикува, за това, че се е превърнала в прекалено мултикултурен град.

И докато "лошите" евреи разбивали мечтите на Хитлер, на малко повече от километър на югозапад живеел друг фанатик. Лейба Дави́дович Бронщайн пишел спокойно статии, политически памфлети и координирал действията на другите руско-еврейски изгнаници. Навярно името му не ви говори много на пръв поглез. Лейба Дави́дович Бронщайн по-късно приема името Лев Троцки. Той става лидер на Болшевишката революция, глава на Червената армия по времето на Руската гражданска война. Умира от ръката на Сталин, но знаем за поне един случай в който двамата са пили кафе заедно.

Годината е 1913 и Троцки седи на малка масичка, чакайки непознат мъж с гръцки произход на име Ставрос Пападополус. Той бил на посещение във Виена, за да се види с лидера на болшевиките – Владимир Ленин, който по това време живеел в Краков, но отскачал до Виена когато си поискал.

Когато гръкът влязъл в кафето, Троцки забелязал, че изглежда като селянин. Дрехите му били износени, а лицето – мръсно. Това всъщност била дегизировка. Под тази неприветлива външност се криел Йосиф Сталин, който успял да влезе в Европа с фалшив гръцки паспорт.

Мъжът, който един ден щял да бъде отговорен за смъртта на Троцки, живял във Виена за кратко. Там той написал тракта  "Марксизмът и националният въпрос", в който той размишлява дали националната идентичност може да съществува под натиска на комунизма. Текстът бил прегледан от Ленин и други видни болшевици и отредил на Сталин място в лидерските позиции на партията.

Не далеч от Йосиф във Виена живеел и Йосип Броз, по-познат като Тито. Той се разхождал из австрийската столица от 1912 до 1913 година. През това време, Тито бил просто социалист, който се опитвал да дава всичко от себе си в завода, в който работел. Присъединява се към комунистическата партия през 1921 г. и се изправя срещу някогашните си съграждани.

Като лидер на Югославия, той успява да отблъсне нацистите и се опълчва на Сталин, като така се превръща в мишена на неговите ловци на глави. През 1940 г.  той праща съобщение на съветския лидер, което гласи: "Спри да пращаш убийци след мен. Вече хванахме пет от тях – един с бомба, друг с пушка... Ако не прекратиш това, ще ме принудиш аз да пратя един в Москва. И няма да ми се наложи да изпращам втори". Колкото и невероятно да звучи... Сталин се отказал.

Дали тези мъже, освен Троцки и неговият убиец, са се срещали – не е ясно. Факт е, че са живеели на около 3 километра един от друг и най-вероятно поне са се засекли в някое квартално кафе. Подобен вариант е многократно обсъждан в "алтернативната история", а съществува и поне една пиеса, която се казва "Доктор Фройд ще ви приеме сега мистър Хитлер".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
23
 
! Отговори
Англосаксонец преди 5 години
Ти па намери с кво да сравниш Виена.Париж е една кл.ака лежащ на стара слава най-вече на художниците букинистите и бел епок.19-20 век.Сега Париж е тотален кл.зет приличащ повече на Истанбул.Въпрос на време е Франция да се разпадне като държава.
11
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!Виждам. Австрия от световна империя се е превърнала в мижитурка, на койято никой вече не обръща внимание. До това ги доведе екстремно-расистката им политика.
10
2
 
6
 
! Отговори
До Стамат преди 5 години
Няма да те гръмнем, но не е от ДВ, най-малкото те поне историческата фактология си я спазват. А това тук е пълна каша. Освен това ако беше на друга медия, от сайта щяха да се позоват директно на нея. Колко пъти директно си пише че е от Дойче веле
9
3
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ"на едни от най-големите масови убийци - Родшилд !"Не на един от най-големите, а на най-големия.
8
6
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Както са я подкарали с мулти-култито,появата на нов мустакат чичко е само въпрос на време.
7
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и невероятно да звучи....да-това за Тито е пълна глупост която авторът е прочел някъде из нета.1во 40та Тито няма никаква власт че да има огромно значение за Сталин и чак да го заплашва.2 той е лидер на комунистите в кралство Югославия т.е естествен съюзник на СССР.Чак след като взема властта след войната проявява независимост спрямо Сталин.Дори тогава как го виждате да заплашваСталин с убийство. Глупости.
6
5
 
12
 
! Отговори
БГ пословица преди 5 години
Хубавата ябълка -cвинята я изяжда.
5
12
 
14
 
! Отговори
ПП: преди 5 години
Освен това са единствената държава която ОТНЕМА гражданство, на турците които вече от 30-50 години имат Австрийски пастпорт.Въобще..., много лошо мнение имам за....австрийския имериялизам (че не искам да слагам всички хора под общ знаменател, все пак трябва да има и читави австрийци)
4
15
 
16
 
! Отговори
ВиенаСтолица наЗлото преди 5 години
Германия и германците са готини, свестни и разбрани хора!Австрийците масово са комплексирани расисти, мислещи се за нещо повече от другите хора (Чехи, Словаци, Унгарци.... Българи)Автрийците са виновни и за двете световни войни - Шмитлер също е австриец Освен това заради австриец България губи балканска война (Всичко или нищо! - сещате се лозунга)Към сегашния момента лежат на Немската, и швейцарска икономика и се чудят как да дестабилизират европа със популистките си лозунги
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много-нужна, да-се-знае, публикация.
2
6
 
31
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 5 години
Виена и сега е седалище на едни от най-големите масови убийци - Родшилд !
1
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще! Като дивашките орди идват да ядат наготово, на някой нов мустакат накрая пак ще му писне.Стойте си в копторите, кво сте се юрнали към европа. Оправете си вашите кочини.