Земята на жените: Сирийско село, в което мъжки крак не стъпва!

Джинвар къса оковите с патриархата и дава бъдеще на жените
Обновена: 4 дек 2018 06:26 | 3 дек 2018 21:02,
55

Снимка: jinwar.org

Онова, което ще остане от войната накрая са телата, разрухата, вината и разбитите съдби. Защото войната опропастява животи. Войната отнема бъдещето между пръстите на косвените жертви – всички онези, които нямат вина за онова, което им се случва.

Как се бориш срещу войната без да участваш в нея?

Добре дошли в Джинвар – феминисткото село в северната част на Сирия, което се изправя срещу разрушението и къса оковите на патриархата.

На кюрдски "джинвар" буквално означава "Земя на жените". Селището е създадено от група доброволки, които решават да построят със собствените си ръце тридесетина къщи в кюрдската част на Северна Сирия и да заживеят там в мир и спокойствие. Местоположението на Джинвар не е случайно.

Преди няколко години цялата зона пада под черната сянка на ИДИЛ, когато джихадистката групировка окупира целия регион. Ракка е издигнат за столица, а само на няколко часа път с кола от града се намира и Синджар – селището, в което ИДИЛ осъществява една от най-големите си жестокости. Хиляди язидки са убити. Онези, имали нещастието да оцелеят – били отвлечени и вербувани като секс робини.

Именно там, на това забравено от времето и хората място, група жени решават да издигнат едно малко село от пепелта. Десетки къщи са построени с груповите усилия на онези, които са решили да започнат промяната.

Освен сградите, по улиците могат да бъдат видени и статуи на работещи жени, а в централната част от селото има цветна градина. Джинвар е малкия оазис сред разрушенията от войната.

Селото отваря официално врати едва преди няколко дни – на 25 ноември, когато светът отбелязва Световния ден за борба с насилието над жени, но идеята е отпреди няколко години. Основателите на проекта "Джинвар" искат да са едно естествено, но мирно продължение на женската революция, при която десетки жени решават да напуснат семействата и домовете си, за да нарамят пушки и да се включат във войната.

Джинвар е създадено с идеята селото да се превърне в малък оазис, който се бори срещу нормите на едно силно патриархално кюрдско общество, ориентирано основно около семейните ценности и ролята на мъжете.

Политическото послание е ясно – жените трябва да имат повече свобода и по-голяма роля в обществото. Селото, обаче, е много повече от феминстки бунт – то предлага убежище на жените, решили да избягат от войната.

Джинвар е място, на което не може да стъпи мъжки крак, а селото се е превърнало в напълно функционална комуна. Жените отглеждат и приготвят храната си сами, а освен това всички заедно сядат и на трапезата. Създадено е дори училище за децата.

В селото живеят вдовици, разведени жени, както и такива, решили просто да потърсят по-добър живот, далеч от патриархалните устои на обществото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
как преди 5 години
До Анонимен- Искаш ли да те запозная с жена ми? Кифли колко искаш!"Много би ми се искало да питам авторката колко тухли е иззидала. Колко контакта е сложила. Колко кабела е опънала в новострояща се сграда. Никога, ама никога не съм виждал жена да опъва кабели на строеж"
31
3
 
1
 
! Отговори
как преди 5 години
Как си правят деца? Ами, ако детето, което се роди е момче?
30
2
 
10
 
! Отговори
go[o преди 5 години
Че те в Сирия мъже не останаха бе, всичките се изнесоха с лодки в Немция. Вие жена в гумена лодка виждали ли сте, или в керван през зелена граница, все са си коч-команда.
29
1
 
13
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Това, че жените не я предпочитат тази работа и не я работят обикновено е факт...ама идея нямаш колко много жени си правят ремонтите сами вкъщи.
28
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много би ми се искало да питам авторката колко тухли е иззидала. Колко контакта е сложила. Колко кабела е опънала в новострояща се сграда. Никога, ама никога не съм виждал жена да опъва кабели на строеж, а това е една от най - леките работи там. Дори връзките не са правили. Мога да си представя сирийките с тяхното образование как сами са построили тези къщи. Вероятно дори не са ги боядисвали те, ами са извикали някой мъж и са му плаили в натура... Смешна и жалка. Същинска крадлива феминистка!
27
23
 
13
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Кой плаща на лecбийкитe, Copoc ли? И кой ги пази?
26
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Киро ХНали така са и поръчали спонсУрите и?...На целокупния непрекъснато тр да му се вменява колко са лошо блите, хетеросексуални мъже, какви робовладелци са и тирани,какви насилници... и това само защото искат женате да им родят некое и друго дете, да им създадат уют в дома, да ги обичат и да могат да правят мусака...Какв тирания !! На бунт, жени!! Край на мусаката, изгладените ризи, измитите чинии и прахосмукачката! Не ви трябват мъже. Е на, какви сладури са тея от прайда....
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сЕрийско ли е, сеирджийско ли е или е сеира на Джесика Вълчева. Как в една статия не можа да не допусне грешка? А тоя път дори е в заглавието.
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те ги наемат с конкурс за неграмотност, ти искаш да ги уволняват.
23
17
 
19
 
! Отговори
Антифеминист преди 5 години
Защо се опитвате да напомпате фалшиво самочувствие на жените в области, за които за нищо не стават? Не знам да има къща, построена изцяло от жени. Не знам да има каквото и да е построени само от жени. По - скоро не знам да има каквото и да е построено с участието на жени. Освен да готвят, да носят и да раздават манджата на работещите. Защо във всички спортове дисциплините са ВИНАГИ разделени на мъже у жени? Ако ще правите промени първо там ги направете! За да се видите колко струвате!
22
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, кой им е построил къщите на тези жени, кой е направил заварките на люлката от последната снимка, кой я е инсталирал... Много се надявам там никога да не стъпи мъж. И всички феминистки на света да се изнесат именно там. Да се оправят сами и да не пречат на нормалните хора да работят и живеят. И най - вече, сами да си изработват благата, които ползват, а не да крадат труда на умните и трудолюбивите! Лопатите и мотиките кой им изработва! Смешна статия;))) И тъжна...
21
3
 
18
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Еееее а бе сънено е момичето бе, то по туй време са спи, не са работи, ама аз пък като ида в нужника на двора и който *** търси и пита къде съм, жената вика-ами как къде е бе-сее...ами кво да я правя като р не може да казва бе...
20
6
 
17
 
! Отговори
Види се преди 5 години
и клиника за изкуствено осеменяване им е построил Сорос ... иначе от де деца "Създадено е дори училище за децата"
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Серийни серсеми от Серия, които гледат сеир, или както казват сега "сейр".Конграчулейшънс! Затъпяването е повсеместно.
18
5
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
машаллаайде дано ви е на берекет и късмет и да докажете на тези ла *** мъжете си че нямат право да ви третират като животни
17
1
 
33
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
понякога имам чувството, че журналята нарочно правят правописни грешки, за да печелят допълнителни коментари под статиите - нямам друго обяснение за тази скверност с Българския език.
16
1
 
24
 
! Отговори
Питър преди 5 години
"Серийското"е ясно.... А колко души обърнаха внимание на израза "къса оковите С патриархата"????
15
1
 
19
 
! Отговори
месара преди 5 години
В Серия не могат да се отърват от акари, голяма напаст са...
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
смятай какви дупемийници и чуждопоклонници са родителите на тая "Джесика", че да я кръстят така
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ле-сбо рай.