Чудовищна черна дупка на 5 млрд. светлинни години. А Земята?

Учените я откриват преди година, но съобщават за нея чак сега
4 дек 2018 12:45, Нели Христова
50
Чудовищна черна дупка на 5 млрд. светлинни години. А Земята?
Снимка: Pixabay

29 юли 2017 – уредите LIGO-VIRGO на лабораториите във Вашингтон и Луизияна напълно откачат.

Засекли са нещо чудовищно – сблъсък на две супермасивни черни дупки. Едната 50 пъти по-голяма от нашето Слънце, а другата 34, съобщава BBC.

Тяхното сливане образува огромен обект, 80 пъти по-голям от нашата звезда, а силата на Гравитационните вълни, които сблъсъкът излъчва са изключително силни, че LIGO-VIRGO успява да ги засече на 5 милиарда светлинни години от тук. Това, всъщност, е най-мощното сливане на черни дупки досега.

Заедно с това откритие, учените разглеждат и още три забравени случая на сблъсъци между черни дупки и също така един неточен "кандидат".  А преразглеждането на данните, събитията в Космоса, които са излъчили гравитационни вълни стават 11 – 10 сливания на черни дупки и един сблъсък на неутронни звезди.

Но защо учените съобщават за тази чудовищтна черна дупка чак сега?

Оказва се, че няма за какво да се притесняваме. Тя няма да ни погълне – прекалено далеч е. Учените обаче не са оповестили нейното съществуване, защото са искали да се уверят, че всичко в откритието им е наред.

Те проверили дали уредите са наред, дали събитието е засечено и от други технологии и дали изчисленията им са били правилни.

Засичането на гравитационни вълни е наистина значимо за астрономите. То дава много отговори на въпроси, които те си задават десетки години – колко черни дупки може да съществуват на едно място или какво всъщност се случва, когато времето и пространството се разкъсват. LIGO-VIRGO от своя страна е най-чувствителният уред, който може да засича тези вълни. Работил е три пъти – през 2015, 2016 и 2017 г.

Когато засича първите си гравитационни вълни през 2015 г. уредът носи на създателя си Нобелова награда. 

Сега, LIGO-VIRGO отново е потънал в дълбокия си сън. Ще бъде събуден отново след година, когато ще е два пъти по-мощен, а отрикването на гравитационни вълни ще е всекидневие, а не събитие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
9
 
! Отговори
-|- преди 5 години
..., а силата на Гравитационните вълни, които сблъсъкът излъчва са изключително силни, че LIGO-VIRGO успява...Май редактор не е преглеждал тази статия преди да бъде публикувана.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз познавам една черна дупка на Гейнчо Гейнадиев от квартал редута в София.
11
2
 
19
 
! Отговори
SS преди 5 години
били на 5 милиарда светлинни години значи наблюдаваме в момента какво е станало преди милиарда години а от тогава до сега какво се е случило само можем да гадаем реално може да са пораснали милиарди пъти към този момент...
10
2
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Тук някакви другари и другарки май се превъзбудиха ... и до някъде са прави тъй като по всичко личи, че така наречените "черни дупки" са своеобразни утроби за нови светове, дет се вика нищо ново под слънцето, имаме си ги и тук на Земята ... Тя и цялата ни вселена се е пръкнала от една Гигантска черна дупка, а заедно с нея и всички ние ... !!!
9
1
 
12
 
! Отговори
vlady преди 5 години
В ядрата на галактиките има много по-големи черни дупки - примерно на нашата е над 4 милиона слънчеви маси, на Андромеда - няколко десетки милиона.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая дупка не е дупка!
7
3
 
23
 
! Отговори
vlady преди 5 години
В българската държавна и общинска администрация има точки на сингулярност, където изчезват безследно документи и предмети. Би трябвало да представляват интерес за световната астрофизика за моделиране на черните дупки.
6
3
 
22
 
! Отговори
Джони Браво преди 5 години
Като видях черна дупка в заглавието помислих, че пак ще си говорим за Русата Златка, но... нейсе , не съм бил прав. Браво за статията.
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аууу,това си е повод да скочат горивата, според БАц.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Черните дупки са теоретични бездънни ями за поглъщане на милиарди от данъкоплатците срещу нещо измислено т.е. ,срещу нищо!
3
1
 
14
 
! Отговори
аз преди 5 години
Искали да се уверят, че всичко в откритието им е наред....е това чаках, сега вече вярвам...
2
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб може да се съпоставят с черна дупка, всичко изчезва и потъва из каси, джобове и банкови сметки!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е ясно нищо какво точно е станало