Бизнесът vs. скъпия ток, пише на Борисов. Има ли опасност от фалити?

Индустрията недоумява защо цената е скочила рязко до 207 лева
5 дек 2018 13:00, Боряна Павлова
32

2552 гледания   |  Още видео

Бизнесът и индустрията скочиха срещу високите цени на електроенергията в страната.

От асоциацията на индустриалния капитал в България написаха писмо до премиера Борисов и КЕВР, в което призовават за действия срещу големия скок в цената на тока.

От холдинга недоумяват какво е наложило в петък, 30 ноември, борсовата цена на електричеството да е била 84,11 лева за мегаватчас, а в понеделник, 3 декември - 207,21 лева, като в пиковите часове между 9:00 и 20:00 ч. тя е достигала дори 256,86 лева.

Още по темата

Има ли опасност от фалити и спиране на производствени мощности?

"За съжаление въглеродните емисии поскъпнаха много. Тъй като пазарът в България е все още монополен, родните ни производители се възползваха от това, за да вдигнат цената на електроенергията и да покрият цената на въглеродните емисии. Лошото е, че това се прави без абсолютно никакви усилия за реформи", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

Той отбеляза, че това е изключително сериозно, защото застрашава икономиката на страната ни.

"За да се реши проблемът е необходимо да развием пазара. За съжаление обаче това няма как да стане, защото тази либерализация в България се забави 15 години. Над 50 хиляди фирми към момента купуват електроенергия от свободния пазар. От страна на предлагането пък има само двама-трима основни играчи", отбеляза oще Стаменов.

"Производителите хитруват, за да прехвърлят увеличените цени на квотите към себе си. Включват се нови играчи в резерва без да бъдат отстранени нелоялните производители, които доведоха до предлоставки за увеличаване на цената", подчерта енергийният експерт Еленко Божков.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
smehno преди 2 месеца
Хора(български овце).Спите в дълбок сън.Стига сте писали,а се захванете с протести.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не, токът не е скъп за работонаемателите. Доходите им са малки, нископроизводителни са и енергонеефективни са. Да си сложат по още една стиропорена изолация на цехчетата и да дадат по една шуба на работниците, които са им останали. Трябва да намалят сметките си за ток чрез пестене. Това е безплатен съвет. Токът ни е най-евтиният в Европа. Не токът е скъп, а доходите на работонаемателите са ниски.
25
0
 
2
 
! Отговори
Яя преди 2 месеца
За бита нямало да се вдига и хората(овцете)доволни и утре ката хляба стане 2лв и ви съкратят от работа няма да ви е смешно
24
0
 
6
 
! Отговори
OSTAP преди 2 месеца
Бизнесът vs. скъпия ток, пише на Борисов.ЗАБРАВИХТЕ ЛИ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК. КАКВО ЗНАЧИ VS. ПИТА ЧИЧО СТОЙЧО ОТ РУДАРЦИ?
23
1
 
1
 
! Отговори
Бръм преди 2 месеца
Домусчийката какво ще каже по въпроса, ще излезе ли на протест с чистачките и секретрките хихи
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен23
отде ще дойдат тези истински бизнесмени бе църул? От Русията ли?
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато робовладелците правеха соларни паркове и слагаха перка на всеки баир беше хубаво, че деряха робите. Сега когато се оказа, че са настъпили хвърлената от тях мотика и когато се удариха по главата ревнаха. Да реват не ми пука за тия робовладелци.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 19

Като за начало иди в някой от бизнес центровете на съответния оператор и питай колко ще ти струва само проучването, като време и пари, и какви още разходи ще трябва да се направят за събиране на нужните документи, проектиране, съгласуване, изграждане, узаконяване, сертифициране и т.н. Тогава вече си прави сметката.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако искам да купя соларни панели да кажем за 100 KW ще мога ли да ги присъединя и да продавам енергията или то е само за избран кръг от хора?
18
0
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 2 месеца
АБЕ ЩО СТАНА С ГИНКА?-НАПРАВИ ЛИ ДАЛАВЕРАТА С ЧЕЗ?
17
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак и винаги и до края ще гласувам за Бойко, като чета тук неграмотните поддръжници на Курнелия. Слава и вечна памет на Бойко.
16
11
 
0
 
! Отговори
Муто преди 2 месеца
Добре, че е Бойко може да нямаме много пари ама поне не ни трепят и аз па че гласувам за Бойко като четем тука негромотните подръжници на Курнелиа
15
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак ще гласувам за Бойко, като чета тук неграмотните поддръжници на Курнелия.
14
9
 
0
 
! Отговори
До морски преди 2 месеца
Ако фалира бизнеса, много хора ще бъдат на улицата. Но откъде да знаеш. На теб как Нинка винаги ще ти плаща да плещиш глупости.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма какво да пишат Боко днес е полицай и громи контрабандата на оръжие от България и се хвали по всички телевизии и радия!
Той не се вяска никаде където има лоши новини и му задават неудобни въпроси, там той праща мюрета които после отсрелва, а проблемите стават все повече, защото трябва и акъл а такъв липсва в гербавите и вожда Боко.
Но вие си гласувате за тях нали?
12
2
 
15
 
! Отговори
морски преди 2 месеца
Горките бизнесмАни - живи да ги ожалиш !
Толкова яхти имат, че ги отдават под наем, без проблем - не се движат от ел.енергия.
Каквито бизнесмените - подставени лица, такъв и бизнеса - скапан !
11
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
всичките сте много "компетентни". Плиткоумни драскачи.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кирчо, а обвинението че си наркоман вярно ли е?

Питам щото на редица твои изяви имаш изцъклен поглед и прекомерна агресия като спортист предобрил със стимулантите, ама па спортист не си.
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тиквата да не е почнал работа към Енергото ?
Или ще действа чрез протежето си Гинка Жилетчицата ?
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само като погледнеш, че председател на Български бизнес е производителят на амфети Домуз Гел, който раздава апартаменти на Министъра на финансите и картинката ти става ясна.

Мъка, мъка, мъка.