Настъпва "ерата на гнева" – милиони ще страдат, милиони ще са бедни!

Кристин Лагард: Привилегировани категории от населението ще могат да живеят до 120 г.
5 дек 2018 19:30, Елка Василева
221
Настъпва "ерата на гнева" – милиони ще страдат, милиони ще са бедни!
Кристин Лагард. Снимка: архив, Reuters

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова за възобновяване на международното сътрудничество, опасявайки се от настъпването на "ера на гнева", при която неравенствата могат скоро да станат по-големи, отколкото по време на "златната ера" на капитализма през 19-и век, предаде Франс прес.

В реч, произнесена в престижната библиотека на Конгреса във Вашингтон, Лагард призова за "нов мултилатерализъм", който да направи така, че "икономическите облаги от глобализацията да бъдат разпределени сред всички, а не само сред някои".

По думите й световната търговия трябва да бъде "ремонтирана": "Необходимо е да се стремим към деескалация" на търговското напрежение и да подобрим системата за обмен, като "премахнем субсидиите, които водят до изкривявания" и като защитим правото на интелектуалната собственост.

На въпрос за сключеното 90-дневно примирие между Пекин и Вашингтон Лагард заяви, че не е "сигурна" дали това ще прерасне в търговско споразумение за три месеца, но приветства "значителния напредък". Според нея е важно да има разбирателство между двете страни и те да се споразумеят по ключови принципи.

Споменавайки Великобритания, управляващата директорка на Международния валутен фонд заяви,че все повече и повече британците съжаляват за Brexit-а: "Мисля, че има съжаление на много места в Европа. Мисля, че има повече съжаления във Великобритания, отколкото преди 6 месеца."

Освен това в речта си Лагард призова за нова система на международно данъчно облагане.

"Компаниите имат в момента планетарно присъствие, но правителствата не са намерили добрия данъчен отговор"', изтъкна тя, критикувайки стратегиите за данъчна оптимизация, при която много постъпления от данъци не влизат в хазната.

Без това " преосмислено международно сътрудничество" Лагард се опасява, че след 20 години, до 2040 година, "неравенствата могат да станат по-големи, отколкото са били по време на "златната ера" на капитализма през 19-и век".

Тази "ера на гнева" ще противопостави технологичните гиганти-монополисти срещу икономически слабите страни, а привилегировани категории от населението "ще могат да живеят до 120 години, докато милиони други ще страдат от бедност".

Има опасност "бездната между стремежите и действителността" да "подхрани гнева и огорчението", предупреди тя.

Твърдейки, че остава "оптимист", Лагард увери, че "ерата на осъществяването на нови идеи" е възможна. Тогава икономиките ще се възползват от възобновяеми енергии, от по-голяма интеграция на жените на трудовия пазар, а големите компании ще проявяват социална отговорност.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
26
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Е да де *** не мога да пропусна да кажа, че ислямът не е религията на най-успешните страни в този свят.По-скоро се асоциира с други неща.
144
14
 
4
 
! Отговори
Ходжа Ефенди преди 5 години
До Един от Дивия Запад"Ама за голяма държава, дето произвежда и трябват кредити, инвестиции и лихви не си става." Глей ся!Няма нищо грешно в това да си признаеш, че нищо не знаеш нито за исляма, нито защо светът е съсипан икономически. За начало можеш да започнеш с мислене върху какво е това "кредит" и какво е "лихва". А от теологична гледна точка да умуваш защо лихвата е забранена и в трите абрахамаични религии. Ве алейкюм селам!
143
1
 
20
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Селям алейкум ходжа ефенди!Глей ся!Ислямът е супер религия за малка държава от войници. Обградена от богааати неверници.Ама за голяма държава, дето произвежда и трябват кредити, инвестиции и лихви не си става.Ислямът може да се разпространи световно, ако средното IQ на запад падне драстично и няма държави и общества.
142
25
 
2
 
! Отговори
Ходжа Ефенди преди 5 години
И все още светът не можа да разбере защо се води безпощадна война срещу исляма. Системата на финансово робство, наложено на човечеството от юдейо-християнинте вече се задъхва. Единствената система на управление, която може да я измести и установи справедлив ред по света е ислямът. Светът е на кръстопът - или ще поеме по пътя на исляма, или ще се самоунищожи! Среден път няма!
141
0
 
11
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Да вземем за пример Икономиста и Инженера, пишещи тук. Ако са в САЩ ще оцелеят.Ако са в Индия - не.
140
1
 
3
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Ся това може да бъде сценарии за филм на ужасите с зомби и т.н.
139
1
 
11
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До ИнженерПо твоята логика, трябва да бъдат избити 90-95 процента от хората, които не спадат към тези професии, които си изброил. Дори и да приемем, че това е възможно(макар да звучи безумно), знаеш ли какви *** ще се пръкнат от генетичното смесване на остналите 5 или 10 процента?
138
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И когато тази страшна и разрушителна война приключи, на планетата ще останат по-малко хора - измъчени, уплашени, гладни същества. Ще загинат интелигентните хора - лекари, инженери, учители... Ще останат повече примитивни хора и те няма да могат да възстановят нашата цивилизация напълно. Много неща ще бъдат безвъзвратно унищожени, изгубени, забравени....Постепенно запазените инструменти на труда ще бъдат похабени и хората няма да могат да ги възстановят. Оцелелите книги ще бъдат използвани през зимите за отопление. Машините ще ръждясат, ще се амортизират... Хората ще тръгнат по горите като ди
137
6
 
7
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Драги приятелю!Туй се нарича естествен отбор.Ако си прав, аз горя.
136
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предатели избегали на запад .. Скоро ще разберете , че не сте на непотопяем самолетоносач .. А сте се качили на пробит ръждясал потъващ кораб..
135
1
 
2
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Просто не моа се въздържа да не посоча на уважаемия опонент пример за адаптивно човешко същество.Отива един мигрант поканен от Кралицата на Гернания там и вижда гол ***. Почва го с приятели, но го прекъсват някакви гадове от местните, които го гонят, щото им зарадвал булките. Ми да си ги пазят!
134
0
 
13
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
до 147 Икономист Не го отричам, все още им трябват слуги, но си мислят, че ще ги заместят с роботи и изкуствен интелект, ще могат да си синтезират органи и подобни неща. Колкото до намирането на външна работна ръка при това заплащане дори от Судан никой няма да дойде. Те беженците през 2015 година не се спряха тук, като видяха мизерията. Добре, че населенито има къщи от близкото минало иначе бездомниците щаха да са повече процентно отколкото в Индия.
133
2
 
3
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Ами аз търся най-евтиното и практично решение.Как ще разберат, кои конгоанци са по-умни и стават?Да не направят IQ test?Изобщо не говорим за морал, а за икономика.Затуй папата не прави таквиз предупреждения, а други
132
2
 
2
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Според мен всичко ще почне от Пакистан/ Индия, които ще се почнат конвенционално и в тарапаната некой ще прати подаръци на Китай и Русия.Китай не зная как ще реагира, но за Русия съм сигурен.
131
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от Дивия ЗападС което, какво искам да кажа другари... че не е измислен още друг лек на свръх населението освен войната т.е. изтребването му.При туй на географски принцип, а без да се държи сметка кой е годен.Той ако беше годен немаше да е там.Това е твърде елементарно разсъждение!Човекът е адаптивно,интелигентно същество и в каквато среда го посееш,такова ще пожънеш.А войната не е решение,а само извинение за провеждането и.С какво ти пречи някое далечно същество?Как точно пречи?
130
1
 
17
 
! Отговори
La France преди 5 години
Правилно го е описала жената. Колкото по-големи стават неравенствата, толкова по-големи катаклизми ни очакват.
129
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономиста да ви говори за Светлото Бъдеще , е все едно педофил учител в детска градина.. Икономиста да го учат да е измамник, някои от УНСС са толкова бавноразвиващи се , те учат но не разбират , че ги готвят за измамници..
128
0
 
7
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 146Най-общо казано, хората с технически умения са най-ценни, защото са изключително малко. Хората, които умеят да ръководят и организират работата на други хора, също са изключително ценни. Но това не значи, че другите хора, които са нямали късмета да се родят с такива уменя(това не зависи от тях), не струват нищо. Те също могат да допринесат за обществото ни, чрез професиите, които все още не са автоматизирани. Хората са важни сами по себе си, заради генетичното разнообразие.
127
5
 
2
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
С което, какво искам да кажа другари... че не е измислен още друг лек на свръх населението освен войната т.е. изтребването му.При туй на географски принцип, а без да се държи сметка кой е годен.Той ако беше годен немаше да е там.
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Робите търпят до един момент...............после става страшно!!!